Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Скрипаль світу

У Львові та Києві святкують 70-річчя від дня народження й 50-річчя концертної діяльності Олега КРИСИ
03 жовтня, 00:00
ФОТО МАР’ЯНА КАЧМАРА

«День» уже повідомляв про те, що у Львові триває Міжнародний музичний фестиваль «Контрасти». Одна з його традицій — вшановувати видатних виконавців, які представляють на форумі свою майстерність. Почесний гість ХVІІІ «Контрастів» — скрипаль світової слави, екс-львів’янин Олег Криса, який тривалий час живе й працює в США. До 70-річчя від дня народження, а також до 50-річчя концертної діяльності Олега Криси Львівська філармонія готує два концерти. 5 жовтня Криса виступатиме на сцені Концертного залу ім. Станіслава Людкевича в родинному колі, разом із дружиною — піаністкою, професором Істменської школи музики Тетяною Чекіною. У програмі — музика Людвіга ван Бетховена, Йоганнеса Брамса, Євгена Станковича, Дмитра Шостаковича, Кароля Шимановського та Моріса Равеля. Другий ювілейний концерт Олега Криси відбудеться 7 жовтня. В ньому скрипаль виступатиме із трьома оркестрами, з якими тривалий час співпрацював: камерними — «Академія» та «Віртуози Львова» та Академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії. Виконуватимуться твори Вольфганга Амадея Моцарта, Альфреда Шнітке та Йоганнеса Брамса.

11 жовтня Олег Васильович виступатиме в Києві разом із братом, відомим скрипалем Богданом Крисою, й музикантами Національного симфонічного оркестру України під орудою Володимира Сіренка. У програмі — твори Брамса і Шнітке, а ще на цьому вечорі вперше в Колонному залі ім. Лисенка прозвучить Симфонія-монолог для скрипки з оркестром Н. Рожко.

Нагадаємо, творчий шлях Олега Криси розпочався з Львівської музичної спеціалізованої школи ім. Соломії Крушельницької (клас Костянтина Михайлова). Вершин майстерності він осягав у Московській консерваторії під керівництвом маестро Давида Ойстраха. Ще студентом О. Криса став переможцем кількох міжнародних конкурсів, а першу велику перемогу здобув на Міжнародному конкурсі ім. Ніколо Паганіні в Генуї.

З 1967 року Олег Васильович викладав у Київській консерваторії, з 1973-го — у Московському музично-педагогічному інституті ім. Гнєсіних, з 1974-го — у Московській консерваторії. 1989 року Криса разом із дружиною — піаністкою Тетяною Чекіною — виїхав на постійне місце проживання до США. Сьогодні Олег Васильович — професор престижної в США Істменської школи музики в місті Рочестер.

Гастрольні маршрути скрипаля охоплюють найбільші музичні центри світу. Унікальний репертуар дозволяє йому здійснювати такі широкі творчі проекти, як виконання всіх концертів Моцарта й Бетховена, циклу «Історія скрипкового концерту», що включає вісімнадцять різних партитур. Загалом у репертуарі Олега Васильовича 72 (!) скрипкові концерти, враховуючи подвійні й потрійні, до того ж — усіх епох. До речі, скрипаль-віртуоз першим виконував твори Альфреда Шнітке, Валентина Сильвестрова, Мирослава Скорика, Вірослава Балея та В’ячеслава Артьомова.

Про митця, педагога й непересічну особистість «Дню» розказують його колеги.

«РОМАНТИЧНИЙ, БАРОКОВИЙ, АКАДЕМІЧНИЙ, МОДЕРНИЙ...»

Любов КИЯНОВСЬКА, музикознавець, професор Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка:

— Прізвище Олега Криси я вперше почула, навчаючись у спеціалізованій музичній школі ім. Соломії Крушельницької. Скрипаль — одна з легенд школи. Його ім’я з великим трепетом вимовляли поруч з іменами Юрія Мазуркевича, Богодара Которовича, Лідії Чайковської, Олександра Слободяника... Вперше як виконавця я почула Олега Васильовича на концерті у Львівській філармонії, коли навчалася в шостому класі. Музикант глибоко вразив особливою гармонією зовнішнього і внутрішнього. У Криси була зовнішність англійського лорда — вишукана, витончена, з дуже тонкими рисами обличчя. Худорлявий, високий, він підкупав слухачів із першого свого кроку на сцену та першого звуку. Манера гри на скрипці — шляхетно-рафінована. І хоч би що він виконував — Бетховена, Брамса чи Сібеліуса, тобто твори, які в інших виконавців звучать надто експресивно, у нього — дуже аристократично. Широкий спектр репертуару підтверджує враження про інтелектуалізм його манери, тому що Олег Криса не є виконавцем одного амплуа. Ми іноді говоримо: романтичний, бароковий, академічний, модерний... Криса вміщує у своєму виконавському світі все!

«ЛЬВІВ’ЯНИН ПО ДУХУ»

Ігор ПИЛАТЮК, професор, член-кореспондент Національної академії мистецтв України, ректор Львівської національної музичної академії ім. М. Лисенка:

— Олег Васильович завжди був, є й залишиться львів’янином назавжди! Він є львів’янином по духу. Це надзвичайно помітно в його менталітеті, поводженні й любові до нашого міста. Народившись у Львові, навчаючись у музичній школі ім. С. Крушельницької, Олег Васильович формувався в колориті львівського соціуму. Згодом, хоч би де Криса був, він завжди повертався до Львова. Кожен його виступ — це подія, бо у Львові живуть люди, з якими він вчився (тепер уже професори Музичної академії), є його учні, які також шанують великого скрипаля.

Туга за Батьківщиною в Олега Васильовича присутня у всьому. Останніми роками Криса приїжджає до Львова двічі на рік. Тут він знаходить найбільші можливості для реалізації самого себе. В останній його приїзд у нас відбулася дуже цікава бесіда щодо проведення міжнародного конкурсу скрипалів Олега Криси. Я бачив, як він захопився цією ідеєю, як спалахнули його очі. Бо він знає, що де б ми не були, куди б ми не виїжджали, які б ми не мали горизонти творчих злетів, наша рідна земля, наша альма-матер, рідне місто, де тебе цінують і люблять, — це є найважливіше у житті.

«ПОЧИНАЮЧИ З 1970-х БЕЗ КРИСИ НЕ ОБХОДИТЬСЯ ЖОДНА ПРЕМ’ЄРА СКРИПКОВОГО ТВОРУ»

Володимир СИВОХІП, генеральний директор Львівської філармонії:

— Криса багато років живе у США, але завжди мав тяжіння до рідного Львова, адже тут живе його мама. Нам приємно, що вже стало доброю традицією, щоби двічі на рік скрипаль давав концерти у філармонії. Він стрімко заявив про себе ще у студентські роки. І недаремно на афіші фестивалю «Контрасти» є цифра «50» — всі ці роки Олег Васильович постійно виступав на нашій сцені, серед перших музикантів... Я пам’ятаю його прекрасний виступ на першому фестивалі «Віртуози» (це було 31 рік тому. — Т.К.). Зрештою, за програмками «Віртуозів» і «Контрастів» можна скласти біографію Олега Криси, бо без нього не обходиться жодна прем’єра скрипкового твору — починаючи з 1970-х. До речі, 7 жовтня у його другому ювілейному концерті на «Контрастах» прозвучить Concerto Grosso Альфреда Шнітке для двох скрипок, клавесина і струнних — Олег Васильович був першим виконавцем цього твору! Нині О.В.Криса у прекрасній творчій формі, й я бажаю йому продовжувати високо тримати звання видатного скрипаля нашої сучасності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати