Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Соломія Iвахів і Софі Шао виступлять у Києві

У Маріїнського парку тривають «Літні музичні вечори»
11 липня, 11:18

13 та 14 липня, разом із Національним симфонічним оркестром України (художній керівник Володимир Сіренко) виступлять скрипалька Соломія Івахів та віолончелістка Софі Шао. Концерти відбудуться за підтримки Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні та Університету Коннектикуту, де викладають ці знані виконавиці. Лунатиме музика американських та європейських композиторів, зокрема й твори українських класиків. Початок концертів о 18 годині, а вхід — вільний.

Ініціатором київських концертів є скрипалька українського походження Соломія Івахів. Нині вона — професорка та голова струнного відділу в Університеті Коннектикуту, а також музична директорка Українського Інституту Америки в Нью-Йорку. Із Національним симфонічним оркестром України артистка співпрацює вже давно. Цього разу вперше в нашій країні Соломія представить Поему для скрипки з оркестром українського класика ХХ століття Анатолія Кос-Анатольського та «Американську Рапсодію» сучасного американського композитора та диригента Кеннета Фукса. Останній також викладає в Університеті Коннектикуту й нещодавно отримав премію Grammy в номінації «Найкращий класичний збірник» за запис власної музики з Лондонським симфонічним оркестром під орудою американської диригентки Джо Анни Фаллетті.

ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

— Ідея саме цього проєкту виникла два роки тому, — зазначила Соломія ІВАХІВ (на фото). — Я з величезною приємністю та вдячністю співпрацюю з Національним симфонічним оркестром України. А ще плануємо разом створити платівку з творами українських композиторів... Так, наприклад, я вирішила познайомити українців із музикою мого колеги Кеннета Фукса. А ще включила до власного репертуару й Поему для скрипки з оркестром Анатолія Кос-Анатольського. Виявилося, що партитура та оркестрові партії цього твору — відсутні, тобто загублені. До пошуків цих нот залучила багатьох музикантіві в Україні, і поза її межами... Ситуацію врятував відомий композитор, піаніст та директор видавництва «Музична Україна» Богдан Кривопуст. Він, за надзвичайно короткий час, відтворив партитуру цього твору та розписав партії для оркестру, спираючись на партію для скрипки та фортепіанний супровід. Цей твір уже давно не грали в Україні, тому я дуже рада, що ми представимо його українській публіці. І вже цієї суботи твір Кос-Анатольського у відновленій версії лунатиме в Києві.

Наступного разу, вже восени (22 листопада) Соломія Івахів та Софі Шао виступлять разом із Національним симфонічним оркестром України в Центрі виконавських мистецтв Йоргенсена (Jorgensen center) в Університеті Коннектикуту під час гастролей українського оркестру в США (але саме 14 липня київський концерт стане першим виступом Софі в Україні).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати