Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Танкам візи не потрібні»

Успіх Росії на «Євробаченні» — як результат роботи кремлівської пропаганди
25 травня, 19:50
ФОТО REUTERS

«Молячись за мир і зцілення, / Я сподіваюся, ми зможемо почати заново. / Ми віримо, ми віримо в мрію...» — такими словами починається пісня «A Million Voices» Поліни Гагаріної з Росії, з якою вона... посіла друге місце у фіналі ювілейного — 60-го — Міжнародного пісенного конкурсу «Євробачення», що 23 травня відбувся у Відні. Соціальні мережі та блогосфера буквально «вибухнули» від результатів такого голосування європейців. При чому в Україні та в Росії, зрозуміло, здебільшого з різних приводів. Якщо українці не можуть збагнути, як більшість країн-учасниць дали російській представниці від 8 до10 балів, а Білорусь, Азербайджан, Вірменія, а також... Німеччина та Естонія — максимальну кількість у 12 балів. То більшість російських інтернет-користувачів заявляють про... упереджене голосування, мовляв, Росія однозначно мала перемагати, але Європа просто не хоче наступний фінал проводити в Москві. Нагадаємо, що Україна, в особі Національної телекомпанії, у двосторонній домовленості з Європейською мовною спілкою (ЄМС), ще минулого року  відмовилася від участі у пісенному конкурсі «Євробачення-2015».

І хоча цього року переміг у конкурсі виконавець від Швеції Монс Зелмерлев з піснею «Heroes», друге місце для представниці країни-агресора від європейців змушує замислитися: невже й досі не змінилася їхня думка про сучасну путінську Росію? Після анексії Криму, безапеляційних фактів, що підтверджують участь Росії у війні на Донбасі, зрештою, персонального «больового порогу» у вигляді катастрофи рейсового пасажирського літака Boeing 777 біля Тореза Донецької області — Європа голосує за російську пісню про мир.

Треба сказати, що країнами, які не дали представниці РФ жодних балів, стали лише Литва та Сан-Марино. І тут же в Інтернеті російські «дотепники» почали писати про те, що час у Литву заїхати танками. Невже частина росіян цілком солідарна з думкою віце-прем’єра РФ Дмитра Рогозіна, який, коментуючи санкції ЄС, заявив, що «танкам візи не потрібні».

Про що ж свідчать результати «Євробачення»? Із одного боку, експерти заявляють про те, що аудиторія цього конкурсу — образно кажучи «домогосподарки», тобто жінки середнього і старшого віку, які зазвичай надають перевагу попсі, а не класичній музиці. З другого — власне вони становлять чи не основу виборчого електорату європейських країн, і так чи інакше впливають на офіційну позицію своєї політичної еліти.

«Друге місце Росії, і те, що за неї так активно голосували свідчить з одного боку про «політику втоми» європейців від «українського питання», а з другого — чітку мету Росії підняти свій імідж за рахунок цього шоу, — зауважує в коментарі «Дню» громадський діяч, президент Європейської Асоціації Українців Олексій ТОЛКАЧОВ. — Росія добре розуміє як спрацьовує суспільний феномен сприймання думки більшості. Організована робота для показування позитивного результату країни-агресора на цьому конкурсі багатьом європейським домогосподаркам доводить, що виявляється в їхній країні Москву не просто терплять, а й люблять, і навіть підтримують на 12 балів. Так, Росія використала «Євробачення», щоб популяризувати себе і показати Європі з найкращого сбоку, через музику, пісенність, яскраве шоу... Так, Росія, як і кожна країна-учасниця, вкладає чималі кошти для того, щоб «правильно» організувати голосування, зокрема, створити величезну кількість «агентів впливу», які будуть відправляти СМС-ки у той момент, коли відбуватиметься голосування, тому великий відсоток голосів штучно накручений. Але ж результати конкурсу визначали не лише телеглядачі — ще надзвичайно важливим є голосування журі. І без голосування журі від усіх країн-учасниць другого місця в Росії не було б. Тому це голосування з одного боку показує дуже великий вплив Росії на Європу, а з другого — неоднорідність поглядів щодо Росії в самій Європі. Інакше кажучи, немає того міфу демонічності Росії, на який сподіваються в Україні, коли говорять, що вся Європа абсолютно переконана, що неадекватна РФ планує на них напасти».

За словами Олексія Толкачова, голосування за Росію також свідчить про те, що Європа втомлюється і заспокоюється ситуацією довкола України, певною мірою — це результат роботи кремлівської пропаганди та інформаційного лобі в ЄС. «Росія активно використовує співаків, акторів, спортсменів для того, щоб показати своє право претендувати на першість у світі, — продовжує громадський діяч. — І, як бачимо, на пересічних виборців це відіграє свою роль. Так, європейські політики все розуміють, але вони втомлюються від ситуації не визначеності довкола Росії, відсутності в самій Україні позитивних змін, зокрема, щодо реформ, і зрештою... вони повинні рахуватися зі своїми виборцями. Тими самими, хто дивиться «Євробачення». Мешканці Європи вмикають новини і чують про те, що Росія — агресор, але потім дивляться музичне шоу і змінюють свою думку, адже у Москві прекрасна дівчина співає про мир. Власне, завжди спостерігав, що «Євробачення» не є музичним чи пісенним конкурсом, це радше конкурс політичного інтигрантства.

КОМЕНТАР

«РОСІЯ ДОВЕЛА ТЕ, ЩО МОЖЕ І З ІНШИХ КРАЇН ЗА СЕБЕ ПРОГОЛОСУВАТИ...»

Роман НЕДЗЕЛЬСЬКИЙ, генеральний директор Палацу «Україна», у 2008 — 2010 роках — голова журі Національного добору на «Євробачення»:

— Я вважаю, що потрібно створювати, розвивати і вкладати кошти у вітчизняні конкурси й фестивалі, а не витрачати їх на «Євробачення», і  вважаю, що в нинішній ситуації Україна не повинна була брати в ньому участі. Звісно, не хотілося би назавжди втрачати 200-мільйонну аудиторію і шанс для українських виконавців бути почутими й побаченими цією аудиторією, проте «Євробачення» себе вже дискредитувало. Це міжнародний пісенний конкурс, і змагатися, в принципі, повинні пісні, проте переможцями виходять виконавці й країни, які вони представляють... Давно відомо, що в голосуванні не обходиться без різного роду впливів політики, що європейські країни мають звичку голосувати за сусідів, і цього року вони вкотре це довели. А Росія довела те, що може і з інших країн за себе проголосувати... Більшу частину підрахунку голосів я сидів, як на голках, бо лідером була російська виконавиця. Думав: «Невже  Європа продалася?» Адже як інакше можна пояснити найвищі бали для учасниці від країни-агресора, причому агресора не лише для України, а й для всього світу? Проти Поліни Гагаріної я нічого не маю — вона фахова співачка і професіонально відпрацювала свій виступ. Проте, як сприймати, що вкотре представник країни, яка розв’язує війни, виходить і спокійно співає про мир на землі? Усі розуміють, що слова у даному разі кардинально розходяться з ділом, але дають високі оцінки... Я дуже радий за таку країну, як Литва, що не дала Росії жодного балу!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати