Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У фокусі – люди, що творять історію

Від завтра і до 26 жовтня у галереї «Лавра» — фотовиставка газети «День»
17 жовтня, 10:35
ВЕСІЛЛЯ МИКОЛАЇВСЬКИХ ПОРАНЕНИХ ДЕСАНТНИКІВ У КИЇВСЬКОМУ ВІЙСЬКОВОМУ ГОСПІТАЛІ / ФОТО ВЛАДИСЛАВА МУСІЄНКА

Цього року фотовиставка «Дня», вже шістнадцята за рахунком, — особлива. Вона проходить у непростий для України час. Як завжди, це — фотолітопис, як і чим жила Україна цей рік. А він став для всіх нас «концентратом викликів та випробувань»...

Ми отримали близько 2050 світлин, з яких редакційне журі відібрало 350 найкращих робіт фотографів-професіоналів та фотолюбителів з усіх куточків України. Окрім «дорослих» номінацій конкурсу — «Події», «Особистості», «Український світ», «Життя як воно є», а також окрема номінації від міжнародної організації ПРООН «Будуємо нову країну разом», з 2009-го року започатковано спеціальну номінацію —  «Світ очима дітей», яка представляє роботи юних фотографів до 18 років.

Символом минулорічної виставки були червоно-зелені яблука, які втілювали мудру зрілість та допитливу юність. Цієї — терен, сизо-сині ягоди на колючих гілках...Це — і «тернистий шлях», по якому сьогодні всі ми йдемо, прориваємось з кров’ю, — і який змогли зафіксувати на своїх світлинах фотографи-учасники фотовиставки. Це також і захист: у багатьох країнах цю рослину наділяють саме таким значенням. «Колюча огорожа» захищає від непроханих гостей і... від злих сил. В українській міфології є повір’я: якщо вколоти терновою колючкою когось з нечисті, то зло втрачає свою силу... Загалом, терен — це вміння захищати себе і своїх. Про це вам скаже будь-який орнітолог. Птахи, люблять вити гнізда у колючих гілках терену, бо там вони — у безпеці. Туди не дістанеться жодний хижак... Хіба це не про нас? Не про захист рідної землі на сході країни?.. Деякою мірою наш фотоконкурс — це теж захист. Від викривленої картини світу.


«SMILE» /  ФОТО АЛЬОНИ СТЕПАНЕНКО

Звичайно, значна частина світлин присвячена саме цим подіям — Революції Гідності на Майдані та війні на сході країни. У фокусі — люди, що творять історію сьогодні. Втім, попри складні події, вирішили не відмовлятися від фотографій, що надихають та приносять оптимізм, — їх можна щороку знайти серед конкурсних робіт. Без такого «щеплення оптимізмом» у нинішній ситуації ніяк не обійтися.

З огляду на події, що нині відбуваються в країні, цього року на фотовиставці буде ще одна новація. Робота, яка отримає нагороду від головного редактора «Дня» Лариси Івшиної «Золотий день», буде виставлена на благодійний аукціон на підтримку наших воїнів у зоні АТО. Усі кошти будуть перераховані на рахунок Старобільскої громадської організації «Воля» (якщо ви хочете взяти участь в аукціоні, звертайтеся за номером (044) 303-96-21 або пишіть на e-mail: [email protected])

Фотоконкурс, який проводиться щорічно від 1999 року — це найбільш масштабний соціальний проект газети, що, поряд із іншими культурно-просвітницькими ініціативами видання (Бібліотекою газети «День», Літньою школою журналістики, премією ім. Джеймса Мейса «Громадянська позиція» та ін.), став уже її візитівкою. Загальна кількість учасників за всі роки — 2457, робіт, відібраних на конкурс — 3260 робіт, свої нагороди отримали 652 фотографів.

Щороку фотовиставка «Дня» подорожує Україною, її вже побачили у  28 містах. Загальна кількість фотовиставок за 15 років — 101.

Під час цьогорічної фотовиставки у столичній галереї «Лавра» (вул. Лаврська, 1), яка триватиме з 18 по 26 жовтня, вже традиційно можна буде придбати книжки з «Бібліотеки газети «День», зокрема п’ять наших новинок, числа «Маршруту №1», листівки і футболки. А також поспілкуватися з журналістами та фотокореспондентами «Дня». Вхід вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати