Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові відбудеться концерт проекту «Пазли Вічності»

24 червня, 12:50
Фото Євгена Кравса

28 червня на сцені, що її встановлять на площі Ринок, вперше в Україні покажуть концерт проекту «Пазли Вічності». Це міжнародна ініціатива, що з’єднала двох геніїв і дві світові скарбниці – унікальні дерев’яні скульптури львівського Мікеланджело – Йоганна Георга Пінзеля та архів манускриптів композиторів XVI – XIX ст. (Бах, Вівальді, Моцарт, Гендель і т.д.), так званий «Архів Баха». Проект здійснюється за підтримки дружини Президента України Марини Порошенко, єпископа УГКЦ Блаженнішого Любомира Гузара,  Президента Fondation Vidrodgenia Богдана Гаврилишина,  Надзвичайного і Поважного Посла України, Постійного представника  України в ООН Юрія Сергєєва, всесвітньо відомого джазового піаніста Аарона Голдберга, художниці Зінаїди Ліхачевої,  fashion-дизайнера Федора Возіанова.

Мета акції – відкривати світові невідому спадщину Пінзеля, яка є унікальною реліквією світової культури, вартою рівного поклоніння й уваги з «Джокондою» Леонардо да Вінчі та Сікстинською капелою, розписаною Мікеланджело. Також, поза сумнівом, – реставрація будівлі «Музею Пінзеля» у Львові (розташованому у Костелі кларисок на Митній площі), фресок та скульптур майстра.

Щодо будівлі музею, то фахівці давно б’ють а сполох. «Згідно з нормативами,  стан пам’ятки архітектури визначається аварійним, якщо в поганому стані знаходяться дахи, – цитує сайт www.bachpinzel.com керівника проекту реставрації «Музею Пінзеля» Лідію Горницьку. – У випадку «Музею Пінзеля» дахи знаходяться в дуже поганому стані й визначають стан пам’ятки як аварійний. Були випадки обвалів елементів декору з фризу й карнизу, які падали на пішохідну частину й несли загрозу життю людей. Тому йдеться не лише про збереження культурних цінностей – а й захист життя й безпеки мешканців міста». «Ситуація з музеєм є критичною, навіть катастрофічною, – говорить директор Музею сакральної барокової скульптури Йогана Георга Пінзеля Леся Банах. – Дуже серйозні проблеми з покрівлею: відсутність цілих ділянок даху, повний обвал карнизу з боку вулиці Личаківської. Під стінами храму пішохідна зона – зупинка громадського транспорту, магазини, а також парковка громадського транспорту й проїжджа частина. Стан будівлі небезпечний для життя людей, які кожного дня проходять повз музей»…

Світова прем’єра проекту «Пазли Вічності» відбулася в залі ООН у Нью-Йорку 16 жовтня 2014 року за участю джазових піаністів Аарона Голдберга та Міші Циганова. 28 листопада «Пазли Вічності» було презентовано на Благодійному Балу Принца Великобританії Генрі (Гаррі) Уельського в Лондоні.

За словами організаторів, у Львові публіка почує ексклюзивні джазові аранжування творів Баха, а також української музики авторства джазової піаністки Наталії Лебедєвої у виконанні дуету 13-річних скрипалів TwoViolins і тріо – Наталії Лебедєвої з Костянтином Іоненко (контрабас) та Павлом Галицьким (барабани). 13-річних скрипалів-віртуозів з дуету TwoViolins Іллю Бондаренко й Тетяну Жмендак називають «двома Моцартами». Саме вони озвучили ідею «врятувати Пінзеля» і «подарувати українського скульптора світові».

Відеосупровід концерту складається з проекту світової слави українського фотохудожника Ігоря Гайдая «Faces of Freedom. Maidan», відео- роботи художниці Зінаїди Ліхачевої «Осінь така мила» та ексклюзивної зйомки скульптур Йоганна Георга Пінзеля.

Костюми для учасників проекту створив fashion-дизайнер Федір Возіанов.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати