Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Українські молодіжні організації на еміграції»

Під такою назвою 25 червня у київському Будинку учителя відкриється документальна виставка
23 червня, 18:00

Центральний державний архів зарубіжної україніки і Центральний державний архів вищих органів влади та управління України представлятимуть спільну виставку, яку присвячують до Дня молоді.

Експозиція «Українські молодіжні організації на еміграції» висвітлить історію створення й функціонування численних молодіжних осередків українців-емігрантів у ХХ столітті. Представлені документи ілюструють дві хвилі еміграції: після Першої світової війни і Національно-визвольної боротьби 1917—1921 рр. та після Другої світової війни. За допомогою документів можна буде простежити розгалужену мережу українських студентських осередків у світі й дізнатися про форми їхньої взаємодії. Зокрема, на основі схем студентських організацій другої половини ХХ ст.

Інформація, представлена на виставці, дає відповіді на питання: хто ж були ті молоді українці, що заснували різні закордонні осередки? Чим вони керувалися у своїй діяльності та чи була вона плідною?

Якщо в першій половині 1920-х років більшість української молоді становили колишні військові, то вже на межі 1920—1930-х серед молодих емігрантів переважали особи, не задіяні у військових та революційних подіях, а це були ті, кого залишити Батьківщину змусили політичні обставини. Їхній середній вік становив 20—30 років.

В експозиції представлені матеріали про найбільші осередки та союзи молодіжного руху в міжвоєнний період у Чехословаччині: головною координуючою організацією всього українського студентського руху в країнах Європи були Центральний союз українського студентства і Союз українського сокільства за кордоном, які виховували у підростаючого покоління українців дух єдності через розвиток їхньої фізичної культури.

Серед молодіжних еміграційних організацій вирізнявся Союз українських пластунів-емігрантів у Чехословаччині, який дбав про всебічне патріотичне виховання української молоді. Історію Союзу українських пластунів-емігрантів і загалом пластового руху в міжвоєнній Європі розкриває добірка матеріалів Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України. Представлені документи Центрального державного архіву зарубіжної україніки розширюють зміст виставки інформацією про Пласт у 1920—1939-х рр. в Європі та ілюструють розвиток пластового руху як у Європі, так і за океаном у повоєнний час і в другій половині ХХ століття.

Також документи виставки дають можливість простежити за основними віхами історії Спілки української молоді від її заснування 1925 р. в Україні та відновлення діяльності після Другої світової війни на еміграції.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати