Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як звільняли Чехію від радянської окупації

У Національному заповіднику «Софія Київська» (в Будинку митрополита) відкрилася виставка світлин Дани Киндрової
27 листопада, 10:50
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Свій фотовернісаж відома чеська мисткиня назвала «Відхід радянських військ із Чехословаччині» (проект триває у рамках відзначення 25-тої річниці оксамитової революції у Празі). Тема цієї виставки дуже актуальна в сьогоднішній Україні, про що й говорили присутні на відкритті посол Чеської республіки Іван Почух, чеська дисидентка і правозахисниця Петрушка Шустрова, директор Чеського центру в Києві Люба Свободова та прес-секретар Національного заповідника «Софія Київська» Ярослава Парака.

— Виведення радянських військ було обов’язковою передумовою реформ і трансформацій у Чехії, глибоких реформ, зокрема і змін у менталітеті, — підкреслив посол Чехії.

А колишня чеська дисидентка Петрушка Шустрова прийшла на відкриття вернісажу  у футболці з кримськотатарським гербом:

— Сьогодні в Чехії тривають дискусії про оксамитову революцію та подальше звільнення країни з-під радянської окупації. Я переконана — це був переламний момент, і головне, що тоді ми здобули свободу!

Але найбільше оплесків під час відкриття зірвали слова Ярослави Параки:

— Сподіваюся, невдовзі в наших стінах відбудеться виставка «Відхід російських військ із України». Нинішня експозиція складається зі знімків самого процесу виведення військ СРСР. На них увічнено останні тижні перебування радянської армії на чужій території в 1990—1991 роках. Це і напіврозібрані, занедбані військові містечка з їхньою кумедною агітпродукцією (та іншими дивними об’єктами, наприклад, смітниками у вигляді пінгвінів), і солдати, що вантажать речі у поїзди і вантажівки, й інші ефектні жанрові сцени та пейзажі, з яких на нас дивиться трохи тривожний і смиканий кінець епохи...

КОМЕНТАР

Роман ЙОХ, директор Громадянського інституту, Прага:

— Президент Чехії Мілош Земан викликав велике розчарування у значної частини чеського суспільства своєю політикою, поглядами, поведінкою, вульгарними ремарками. Так, 17 листопада, у день 25-річчя оксамитової революції, була демонстрація, на якій Земана закидали яйцями... Люди дуже незадоволені ним, вважають, що він ганьбить своєю поведінкою посаду  президента. Вони незадоволені, що багато його заяв були сервільними по відношенню до Росії й Путіна, зокрема щодо російської агресії проти України.

Виставка триватиме до 18 грудня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати