Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«За цими хлопцями – армада!»

У Національному художньому музеї України відкрилась фотовиставка Тараса Полатайка «Війна. 11 портретів»
29 серпня, 16:28

Виставка відкриває благодійний проект «Леви своїх не лишають», організований НХМУ спільно з Українським центром розвитку музейної справи. Мета проекту – збір коштів для поранених військових та для музеїв у зоні АТО.

Проект Тараса Полатайка – 11 портретів бійців, постраждалих на війні, своїх героїв автор знайшов у Головному військовому клінічному госпіталі у Києві. Усі фотографії чорно-білі, монументальні. Герої також поділились своїми історіями – поруч із кожним портретом є програвач, на якому можна послухати розповіді бійців. Заступник генерального директора НХМУ з науково-просвітницької роботи Марина Скирда акцентувала: «Автор зосередився не на каліцтвах, його завдання – показати очі, відкрити душу бійця, а поранення залишаються таємницею. Ці портрети подібні до ликів, у героїв схожі вирази обличчя, хоча хтось посміхається, хтось серйозний. Одноманітні крупні плани створюють враження, що це – не 11 людей, а ціле військо, за цими хлопцями стоїть армада».

Герої виставки мають різні історії: когось мобілізували, хтось пішов на фронт добровольцем, хтось – контрактник, на портретах – юнаки та літні чоловіки. Тарас Полатайко розповів, як збирав матеріал для проекту: «Ходив лікарнею, розпитував по палатах, чи погодяться хлопці говорити. Спочатку бійці ставились до прохання насторожено, але, коли дізнавались, що так допоможуть військовим у зоні АТО, одразу відкривались». Бійці розповідають про потреби солдат, про те, як звикали до війни після мирного життя. Автор не редагував записи: чутно репліки сусідів по палаті, дзвонять телефони, щось питають медсестри – глядач занурюється у побут та внутрішній світ героя. Тарас Полатайко планує виставити портрети солдат і у Головному військовому клінічному госпіталі.

Організатори проекту «Леви своїх не лишають» також готують творчі зустрічі, майстер-класи, концерти, кінопокази з дискусіями тощо. Так, 3 вересня у Національному художньому музеї стартує лотерея: кожен, хто придбає квиток учасника, може виграти твір українського художника. Незабаром почнеться акція з обміну книжками, до заходу мають долучитися видавництва. Крім цього, охочі можуть залишати у музеї листи і малюнки для воїнів, робити благодійні внески.

Третина зібраних коштів піде на допомогу «пораненим» під час війни музеям, решта – бійцям. Звіт про використання грошей публікуватимуть в інтернеті. Національний художній музей налагодив зв’язки з лікарями та волонтерами, аби регулярно передавати кошти для поранених військових. Також автори благодійного проекту хочуть допомогти Музею історії та культури Луганська та Донецькому обласному краєзнавчому музею. «Приміщення цих двох закладів треба «закрити» від води та снігу. Краєзнавчий музей у Донецьку дуже пошкоджений, після обстрілу вціліло три експозиційні зали з майже 30. Музей у Луганську постраждав менше, але у нього вибиті вікна, постраждали стіни», – розповіла працівник відділу зв’язків з громадськістю НХМУ Олена Гончарук. На думку організаторів, проект «Леви своїх не лишають» дає можливість кожному подолати розгубленість та страх і зробити щось для перемоги.

Виставка Тараса Полатайка «Війна. 11 портретів» триватиме до 21 вересня. Куратор проекту Оксана Баршинова. Проект «Леви своїх не лишають» буде проходити до перемоги.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати