Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Захід-2014!: музика, що єднає

На Львівщині вшосте відбувся фестиваль сучасного мистецтва
22 серпня, 16:44

Уже традиційно одна з головних музичних подій мистецького літа проходила у селі Родатичі (Львівська область). Протягом трьох днів – драйв, спілкування з цікавими людьми і, звичайно ж, багато музики…

Цьогоріч, за приблизними підрахунками, на «Захід» прибуло більше 20 тисяч людей, які ще за день до офіційного відкриття форуму почали заповнювати територію бази відпочинку Чарівна долина.

Загалом на трьох сценах – Main Stage, Rock Stage та Keep Calm Stage – виступило більше 50 виконавців. Серед них – гурти з України, США, Молдови, Білорусії, Австрії, Норвегії, Угорщини, Німеччини та Росії. Також на «Заході-2014» було чимало музикантів, які вже не дають концерти або планують згодом покинути сцену. Наприклад, Роллікс, Clawfinger та Тостер.

ПРОТЯГОМ ТРЬОХ ДНІВ КОЖЕН МІГ ВІДЧУТИ МАГІЧНУ АТМОСФЕРУ ПОЗИТИВУ ТА ЄДНАННЯ ІЗ МИСТЕЦТВОМ. НЕДАРМА, ОЧЕВИДНО, І РОЗТАШУВАВСЯ ФЕСТИВАЛЬ НА БАЗІ ВІДПОЧИНКУ «ЧАРІВНА ДОЛИНА»

На головній сцені відіграли: Кораллі, Rocky Leon,  Брати Гадюкіни, Anti-Flag, Noize MC, Zdob ?i Zdub, Скрябін, ТНМК, Тартак, Карна, Воплі Відоплясова. На рок-сцені -  Caliban, Ektomorf, Роллікс, Тостер, Тінь Сонця, Фліт, Jinjer, Skinhate, Ratbite, Sciana, Molfa, The Crawls, Bandurband, Blood Brothers, Latur, Серцевий напад. На Keep Calm Stage - Flunk, Крихітка, the Retuses, Qarpa, Один в каное, The ВЙО, Фіолет, Vivienne Mort, Плесо, Гич Оркестр, Acloneofmyown, Maiak, Lakeway, My Atlas. Також після першої ночі на місці рок-сцени працювала Art-stage. Тут виступили Dakh Daughters, Illusions, Zapaska та DrumТиатр.

НА ЗАХОДІ-2014 ВИСТУПИВ І РОСІЙСЬКИЙ РЕПЕР NOIZE MC. «НАШ СЬОГОДНІШНІЙ ВИСТУП МИ ХОТІЛИ Б ПРИСВЯТИТИ ВСІМ ЖЕРТВАМ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ВІЙНИ», - СКАЗАВ ВІН, РОЗПОЧИНАЮЧИ КОНЦЕРТ. ОКРІМ NOIZE MC, З РОСІЇ ЩЕ ОЧІКУВАЛИ РОК-ГУРТ «LUMEN». ОДНАК ТІ ВІДМОВИЛИСЯ ПІСЛЯ ТОГО, ЯК ОРГАНІЗАТОРИ ФЕСТИВАЛЮ ОГОЛОСИЛИ ЗБІР КОШТІВ ДЛЯ ДОПОМОГИ БАТАЛЬЙОНУ «АЗОВ»

Хедлайнером фестивалю став білоруський панк-рок гурт Ляпіс Трубецкой. Це був один із останніх виступів музикантів, адже, як відомо, вже з вересня гурт планує припинити своє існування.

РЕПЕРТУАР ВСІХ ТРЬОХ СЦЕН – НАЙРІЗНОМАНІТНІШИЙ. ЦЕ ЯК І РОК, РЕП, ТАК І УКРАЇНСЬКА ЕТНО-МУЗИКА. СЕРЕД ТАКИХ ГУРТІВ - «ОДИН В КАНОЕ». ЛЬВІВСЬКІ ВИКОНАВЦІ ЩЕ НЕ ВИПУСТИЛИ ЖОДНОГО АЛЬБОМУ, ПРОТЕ ВЖЕ ВСТИГЛИ СТАТИ ПОПУЛЯРНИМИ НЕ ЛИШЕ В УКРАЇНІ. В 2012 РОЦІ ПІСЛЯ ПЕРЕМОГИ В КОНКУРСІ METRO ON STAGE ГУРТ ВИСТУПИВ У МОСКВІ

КОМЕНТАРІ

Ольга, 20 років, м. Рівне:

- Цього року я вже вдруге на фестивалі «Захід!. Мені сподобалось насамперед, тим, що сюди запросили більше рок-виконавців, адже я прихильниця саме такої музики. Отримала багато позитивних вражень і драйву.

Добре також, що було чотири сцени – музика на будь-який смак. Людині не потрібно чекати по кілька годин до виступу улюбленого виконавця, а просто обрати, на якій сцені вона хоче бути. Сподобалась також і атмосфера. Тут люди привітніші, ніж в повсякденному житті. Коли ти танцюєш на концерті і випадково когось штовхнеш – тобі й слова не скажуть, так само ти сприймаєш, коли штовхають тебе…

ХЕДЛАЙНЕРОМ ФЕСТИВАЛЮ СТАВ ГУРТ «ЛЯПІС ТРУБЕЦЬКОЙ». ЗА ПРИБЛИЗНИМИ ПІДРАХУНКАМИ, НА ВИСТУП БІЛОРУСЬКОГО ГУРТУ ЗАВІТАЛО МАЙЖЕ 12 ТИСЯЧ ОСІБ

 

Хельмут, 30 років, Австрія:

- Мені подобаються українські фестивалі. Двічі я був на «Коктебель Джаз фесті» і захотів спробувати відвідати якийсь новий захід. Друзі порадили мені «Захід». Цей фору  значно більший, ніж в Коктебелі. Приємно здивувало те, що почув багато відомих мені груп, серед моїх улюблених – Caliban та Ektomorf . Також мені сподобався білоруський Ляпіс Трубецкой. Під час їх виступу панувала неймовірна атмосфера, усі підспівували та танцювали.

Я приїхав із друзями з Івано-Франківська, але вони вже поїхали, бо не дуже люблять жити в кемпінгах. Це мене не надто засмутило, оскільки я познайомився з багатьма іншими людьми і знайшов нових друзів.

Я ще побував у Харкові, Дніпропетровську і Запоріжжі. Зустрічав військових, подивився  ваші новини. Зараз для важкі часи, але життя продовжується і проводяться хороші фестивалі – і це радує.

Проблема західних фестивалів у тому, що вони дуже комерціалізовані, мають багато спонсорів. Виходить, що головна їх мета – реклама, а не музика. На цьому фесті також є спонсори, але все не так нав’язливо.

Вероніка, 22 роки, м. Київ:

- Цьогорічний фестиваль досить різноманітний по складу гуртів, які виступають – багато тих, кого не було минулого року – Qarpa, Vivienne Mort, Dakh Daughters.

ТАКОЖ НА ЗАХІД-2014 ЗАВІТАВ ГУРТ «СКРЯБІН». КУЗЬМА ЗАСПІВАВ КОЛОМИЙКИ ПРО ПУТІНА В УКРАЇНСЬКОМУ ПАТРІОТИЧНОМУ ДУСІ

Досить цікаво розташовані наметові містечка  і сцени. Поруч озера, де завжди можна охолодитись, адже черги у душі – досить великі. В порівнянні з минулим роком, я гадаю, цього разу набагато більше відвідувачів.

Багато хто нарікав, що фестиваль сьогодні – не на часі. Але, з іншого боку – людям дуже важко знаходитися під постійним потоком негативної інформації. В них може бути емоційний зрив. І фестиваль в цьому плані – дуже корисна річ. Тут можна дати волю своїм емоціям …

ОКРІМ МУЗИКИ ТА ВІДПОЧИНКУ ВАЖЛИВО НЕ ЗАБУУВАТИ І ПРО ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ РОЗВИТОК…

Ігор, 23 роки, м. Мінськ, Білорусь:

- На «Заході» я вперше, але приїхав з друзями, які уже тут кілька разів бували. Мені дуже цікаво було послухати українську автентичну музику. До цього я чув багато українських гуртів, зокрема ВВ і Тартак. Але коли їх слухаєш наживо – це зовсім інші враження, якісно новий рівень.

Люди тут – дуже привітні та позитивні. Ми часто ходимо із білоруським прапором – до нас підходять, вітають з тим, що ми приїхали, знайомляться. Інколи плутають наш прапор із польським, але, в основному, всі знають, що ми – з Білорусі. Я тут знайшов багато нових друзів.

Музика об’єднує людей, нації. Яскравим прикладом цього був виступ Ляпіса Трубецкого. Коли не просто всі люди єднаються, а єднаються кілька різних націй – і білоруси, і українці, і поляки. Це вражає.

Знаєте, коли я їхав сюди, батьки, говорили, що потрібно залишатись вдома. Вони вірять в ті страшилки, що показують їм російські ЗМІ. Ми ж з друзями розуміємо, що це все – просто маячня! Після «Заходу» я ще б із задоволенням поїхав в Україну на інший фестиваль, та й сюди наступного року обов’язково повернусь.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати