Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зона «Ризику»

30 січня в Російській драмі починаються пригоди італійців
29 січня, 12:02
ФОТО ІРИНИ СОМОВОЇ

Жанр вистави, поставленій за п’єсами відомих комедіографів Едуардо де Філіппо і Даріо Фо в програмці позначено як «фарс у подвійному ключі». Постановник цієї дилогії — Леонід Остропольський. У виставі зайняті Олег Роєнко, Володимир Осадчий, Ганна Гринчак, Ольга Когут, Наталя Кудря, Олена Стефанська, Ганна Наталушко, Олександр Гетьманський... Список далеко не повний, адже «Ризик» — це не лише два самостійні твори під одним заголовком, а і подвійний склад акторів у кожному з них.

Зазвичай, дилогією називають поєднання двох творів одного автора, або різних, але зв’язаних між собою спільністю задуму, сюжету, дійових осіб. Що ж спільного в «Ризику» Едуардо де Філіппо з «Коханцями і злодіями» Даріо Фо, крім того, що обидві п’єси написано в Італії і належать одній добі?

— Проблематика, — вважає режисер вистави Леонід Остропольський.

— На мій погляд, спільне — це безумство, що охопило земну кулю. Коли чоловік, щоб відновити гармонію у взаєминах з дружиною, стріляє в неї з пістолета, як герой «Ризику»... Коли в кожній сім’ї, як в «Коханцях і злодіях» неймовірні хитромудрощі між подружжям і коханими стають нормою... Все це — «шалений, шалений, шалений світ»! Адже жодній логіці це не підвладно. Наша вистава — спроба поглянути з боку на те, що з усіма нами відбувається.

У постановці з’явиться зіграний Олегом Роєнком Бузковий чоловічок — чи то казкар, чи то гуманоїд. У всякому разі, персонаж позитивно налаштований, який всьому, як дитина, дивується, і не позбавлений допитливості.

Так герої першої історії — Доротея і Артуро — типова італійська сімейка. Сваряться сто разів на день і миряться з допомогою... вогнепальної зброї. Побувавши на волосинці від смерті, скандалістка дружина (цю роль по черзі зіграють Ганна Гринчак і Олена Червоненко) на мить стає такою, що хоч до рани прикладай, але... тут же в пориві гніву починає бити посуд і кидати речі. Чоловік (Володимир Осадчий і Олексій Поліщук) ще мить тому перебуваючи у нестямі від сказу, у нападі ніжності витворяє з коханою балетні «па».

Друга частина вистави — «Коханці та злодії» — типова комедія положень. Густонаселена, з жваво закрученим сюжетом. Наприклад, герой Олега Замятіна — упевнений в собі успішний чиновник, показний чоловік, що спокусив шикарну пані, у душі — боягуз і підкаблучник. Його коханка (Ірина Новак і Наталія Кудря) вдає з себе недоторку, але насправді позбавлена будь-яких забобонів.

Дружина (Ганна Наталушко й Олена Стефанська), що застукала парочку, здається, ревнує чоловіка, але насправді ж більше боїться попастися сама. Ще один герой (Олександр Гетьманський і Володимир Ращук), незважаючи на становище коханця ревнує кохану, як Отелло. А найбільше в усьому цьому гармидері страждає...Злодій (Андрій Пономаренко і Юрій Дяк). У виставі його професія романтизується, ним захоплюються італійські жінки, його обожнює дружина (Ольга Когут і Олександра Єна) — особа владна і рішуча. Він навіть виявляє шляхетність, що змушує господаря помешкання самому просити злодія, щоб той його пограбував... Словом, парадокси і непорозуміння в цій виставі трапляються на кожному кроці. І, треба сказати, не всякий це витримує. Наприклад, Другий злодій (Олег Комаров і Михайло Аугуст) взагалі не може красти за таких умов і, ображений, йде скаржитися до... профспілки.

Чи впоралися артисти з поставленими завданнями, чи недаремно режисер пішов на «Ризик», в прямому і переносному сенсах — про це судити вже глядачам.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати