Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ніч української короткометражки

«Плюси» покажуть фільми «18+» Романа Бровка, «Літа мої» Володимира Гончарова, «Метелик» Михайла Буйницького та «Як у село приїхало кіно» Костянтина Крайнього
12 грудня, 10:32
ФІЛЬМ «МЕТЕЛИК» МИХАЙЛА БУЙНИЦЬКОГО КРИТИКИ ОХРЕСТИЛИ НОВОЮ СПРОБОЮ ЗОБРАЗИТИ СУЧАСНУ СОЦІАЛЬНУ КОМЕДІЮ / ФОТО НАДАНО ПРОГРАМОЮ «АРГУМЕНТ-КІНО»

У програмі «Аргумент-Кіно», що вийде в ефір 15 грудня о 02.05 на телеканалі «1+1», продовження українських кіносеансів. І знову —в короткометражному варіанті. Одразу чотири фільми кінематографістів, двоє з яких молодшого покоління, що лишень ступає на професійне поле. І це такий собі кінокалейдоскоп —не тільки різножанровий, а й різновидовий: дві короткометражки ігрові, одна анімаційна та одна документальна. Жанр картини із назвою «Як у село приїхало кіно» її автори, на чолі з режисером Костянтином Крайнім, визначили як «документальна казка». Власне, це щаслива людська історія (екранна і позаекранна) української кіноактриси Людмили Алфімової, відомої за ролями у таких культових кінокомедіях, як «Весілля в Малинівці» та «За двома зайцями». Зокрема, у вікопомному фільмі Віктора Іванова за п’єсою Михайла Старицького «За двома зайцями» вона зіграла запальну черницю Меронію.

Поряд із документальним фільмом «Як у село приїхало кіно» —коротка анімаційна стрічка «Літа мої», за мотивами живопису геніального українського художника-примітивіста Марії Примаченко. Цю віншувальну картину створив режисер-аніматор старшого покоління Володимир Гончаров, взявши за зображальну основу, власне, дивовижні картини, чудернацькі образи із творчості Марії Примаченко.

Інша частина програми —два дебютні ігрові фільми випускників майстерні знаного українського кінорежисера Михайла Іллєнка, автора таких резонансних стрічок, як «Фучжоу» і «ТойХтоПройшовКрізьВогонь».

Наразі його учні дарують нам свої короткометражні роботи, створені вже не в межах та за умовами навчальної програми, а в кіностудійній системі. Зокрема, подивимося стрічку Михайла Буйницького «Метелик», що створена за однойменним оповіданням однієї з найцікавіших сучасних українських письменниць Тані Малярчук. Це цікава, хоча й досить своєрідна спроба соціальної комедії, а чи й трагікомедії, яка розповість нам, «про що жінки говорять із Богом».

Режисером іншого фільму, що також тяжіє до комедійного жанру, є Роман Бровко. Стрічка має промовисту назву «18+», бо розгортає на екрані провокативну історію про перший сексуальний досвід, сказати б, через сумнівну «звичаєву потребу», адже, мовляв, «бути незайманою дівчиною у 19 років —це підозріло та аномально».

Минулого року цей фільм Романа Бровка брав участь у національній конкурсній програмі 43-го Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість». І це його назагал вже дванадцята короткометражна робота. Коли ж чекати повнометражного дебюту, і чи буде це комедія, а також про інше кінематографічне —в окремій розмові з Романом у нашій студії.

Таким чином, в «Аргументі-Кіно», власне, кіно українське, короткометражне —ігрове, документальне, анімаційне. Чотири фільми...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати