Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ТБ-відповідальність

Чому ініціатива відмови від пропагандистських російських серіалів повинна стати загальнонаціональною
15 травня, 17:51
ФОТО НАДАНЕ ТЕЛЕКАНАЛОМ «1+1»

• «1+1» запустив процес «оздоровлення» інформаційного простору. Із понеділка канал зняв з ефіру 15 російських серіалів, які пропагують силову тематику, вихваляють міліцію, армію та силовиків РФ. «День» неодноразово наголошував на важливості цієї ініціативи, особливо у світлі останніх подій. Група «1+1 медіа» закликає колег— тележурналістів зробити цей процес загальнонаціональним, проте поки що жоден центральний мовник не взяв із них прикладу. Національна рада з питань телебачення і радіомовлення також звернула увагу українського ТБ на те, що їхній контент сприяє популяризації російських силовиків, які зараз, до речі, присутні на сході України. Зокрема заступник голови Нацради Лариса Мудрак виступила з публічною заявою про відповідальність каналів. «Нині від відповідальності кожного керівника, кожної редакційної ради залежить, яким змістом буде наповнено український ефір, чи відповідатиме він настроям і прагненням наших співвітчизників», — наголосила у своєму повідомленні, розміщеному на сайті регулятивного органу, Лариса Мудрак. Також вона оголосила список тих каналів, які й досі «активно працюють на популяризацію агресора», посилаючись на моніторинг вітчизняних загальнонаціональних, супутникових і цифрових телеканалів мережі Т2, проведеного 7 травня. Зокрема це група компаній «Інтер» (сім серіалів на двох каналах — НТН та «Інтер»), телеканал ICTV — чотири серіали, телеканал «Гамма» — три серіали.

«День» запитав Ларису МУДРАК, що далі збирається робити Нацрада після оприлюднення такої інформації, й чи має орган уповноваження заборонити українським каналам транслювати замасковану під серіали російську пропаганду та ідеологію агресора.

«Нацрада не може й не повинна забороняти щось транслювати телеканалам. Регулятивний орган може говорити про тенденції, які він спостерігає. Ми підтримали ініціативу групи «1+1», яка виникла в інформаційному полі, як і повинен робити державний орган, — сприяти демократичним ініціативам із суспільства. Регулятивні органи всіх європейських демократичних країн, за законодавством, мають лише дві функції — видача ліцензій і контроль за виконанням ліцензійних і законодавчих норм, які існують в інформаційному полі. І українська Нацрада, яка складалася за принципом французького регулятивного органу ще 17 років тому, функціонує за тими ж принципами, — зауважила Мудрак.        — Оскільки регулятивні органи, як правило, колегіальні й складаються з експертів різного рівня, то у них іще є інформативно-експертна функція. Та, яку ми й використали при розмові про наявність російського пропагандистського контенту на каналах. Ми можемо про це говорити, але кінцеве рішення приймає сам мовник. Роки три тому мій нідерландський колега на запитання: «Як вам вдається втілювати стільки інноваційних кроків?» сказав: «Завдання державного органу в сфері інформації в сучасному світі — пропонувати. А завдання суспільства — приймати ці зміни або не приймати». Але це працює в тих випадках, коли суспільство є відповідальним і розуміє, яку державу хоче збудувати.

• Вплив на медіа однозначно стане кроком до подальшої цензури. Тому навіть за цих важких умов інформаційної війни, що відкрито ведеться в Україні, якщо вийдемо за межі законодавчих умов, ми зробимо ті кроки, які потім, на жаль, можуть бути дуже негативно використані. Я прихильник використання шляхів публічної громадської оцінки. Моя особиста громадська позиція — українські канали не повинні транслювати контент, спрямований на популяризацію російських силових структур.

• Звісно, ми маємо взяти до уваги медіа-реалії. Зрозуміло, що закупівлі продукту відбувалися іще минулого року. Українських альтернатив дуже мало. Я працюю в держструктурах уже досить довгий час. На початку 90-х на моїх очах знищувалися, прикриваючись умовами фінансової доцільності, відділи культури, головні редактори телеканалів. Мені як медіа-менеджеру розповідали, що освітні програми не потрібні — вони не прибуткові. Одним із моїх основних завдань була боротьба за виживання вітчизняного дитячого мовлення. Зіткнулася з нерозумінням. У результаті ми маємо відсутність усього цього на ТБ, як і відсутність аналітики, тому що вона нібито теж не прибуткова. Останні років десять ми маємо забагато жовтої преси, забагато популізму. Жодна держава собі цього не дозволяє, якщо вона хоче бути державою. Ми повинні зробити висновки з цієї ситуації Наведу фразу керівника компанії «ВОЛЯ», коли ми тільки починали в березні в Нацраді процес розмов щодо можливого відключення російських каналів: «Ми можемо довго сперечатися про легітимність чи не легітимність таких підходів, але поки ми з вами «воюємо», ми можемо втратити державу».

***

Олександр ТКАЧЕНКО, генеральний директор «1+1 медіа»:

У протистоянні російській пропаганді українські телеканали, здебільшого, нині «вирівнюють» лише виробництво новин, не звертаючи увагу на весь свій інший контент, в тому числі і серіали, які займають велику частку ефірного мовлення. Наскільки важливим для створення здорового українського інформаційного простору є регулювання не лише новинних програм, а й програм розважального характеру, зокрема серіалів?

— Показ розважальних проектів не має прямого відношення до формування здорового інформаційного простору. Тим паче, що саме формулювання «здоровий інформаційний простір» може різними людьми сприйматися по-різному: що таке здоровий, а що таке нездоровий. Ми свідомо відмовляємося від показу частини російських серіалів, які, насамперед, прославляють міць російської зброї та спец. призначенців, оскільки в ситуації, що склалася в Україні, коли фактично йде неоголошена війна, показувати звитяги російських військових на українських екранах є щонайменше блюзнірством. Якщо по-справжньому казати чи оцінювати такий показ, то це, фактично,       — лити воду на млин ворожих дій з боку Росії щодо України і подій, які тут відбуваються. Загалом, події, які ми переживаємо, примушують нас по-новому подивитися на історичну традицію формування сітки мовлення, принаймні, каналів нашої групи.

Природно, що російський ринок, який у кілька, якщо не в 10 разів більший, ніж український, дозволяв росіянам продукувати програми, фільми, які користувалися попитом в Україні. По-перше, ми бачимо тенденцію зменшення інтересу українського глядача до таких серіалів зараз, у ці дні, по-друге, ми розуміємо, що інтерес до українського виробництва буде збільшуватися, зокрема і серіального, і фільмів. Але це процес не сьогодення і потребує зовсім іншого переосмислення цієї ситуації не лише з боку групи «1+1», а й всього ринку.

«1+1 медіа» запропонувала критерії зняття з ефіру російських серіалів і, власне, першими запровадили практику непоказу багатосерійних пропагандистських стрічок. Такий крок сьогодні надміру важливий. Ви вірите, що така ініціатива «1+1» стане загальнонаціональною серед українських телеканалів. Наскільки таке припущення може бути реальним, зважаючи на те, хто є власниками медіа-холдингів?

— Ми звернулися не тільки до колег, а й до державних органів, до Генпрокуратури зокрема, з проханням дати оцінку демонстрації такого роду серіалів і власноруч розробили критерії, за якими це можна оцінювати. На наш погляд, це має бути загальнодержавна ініціатива.

Як правильно здійснювати таке регулювання, зважаючи на юридичні аспекти — договори телеканалів про купівлю серіалів? Як це вдалося зробити «1+1»?

— Ми свідомо відклали на полицю серіали, які було заплановано до показу, насамперед на каналі «2+2», і понесли серйозні фінансові збитки через це. Гадаю, що в умовах, які склалися, не на часі вираховувати збитки. Збитки нині йдуть на ціну людського життя, а не на гроші, які потрібно «будь-що» показати на українських телеекранах.

Як реагує російська сторона на відмову «1+1» транслювати деякі раніше закуплені серіали?

— Ніяк.

У зверненнях «1+1 медіа», а також у ваших публічних коментарях з’являється: «В ефірі каналу залишаться інші серіали російського виробництва, зокрема мелодрами, детективи, комедії». Але часто, навіть, у цих жанрах присутня пропаганда ксенофобії, нетерпимості, бандитизму тощо. Чи буде дієвою у такому випадку відмова лише від серіалів яскраво вираженої силової тематики (про міліцію, армію, мафію...)?

— Ми не можемо оголосити полювання на відьом і одним махом повністю зняти з екранів телебачення продукцію російського виробництва. Ми, безперечно, будемо більш уважно ставитися до інших жанрів, якщо там будуть проявлятися характеристики, на які ми вказали у своєму   визначенні. Але ми категорично проти широкого узагальнення. Не хочемо під гаслом боротьби з усім російським позбавити можливості українського глядача бачити кращі взірці російського кіно— та серіального виробництва. Не буду порівнювати, але навіть в умовах війни деякі німецькі фільми демонстрували в Сполучених Штатах.

Ви зауважили, що «1+1 медіа» розпочинає роботу над серіалами власного виробництва. Що це будуть за серіали?

— Ми запустили зараз у виробництво дві комедії, а також у виробництві — мелодраматичний серіал. На 95% у цих продуктах задіяно українських акторів.

Чи бере нині учать медіа-група у зйомці серіалів чи інших програм разом із російською стороною методом телевізійної ко-продукції? Якщо так, то що це за проекти?

— У нас було кілька проектів такого характеру, але зараз ми продовжимо обговорення, тому що змінилася економічна ситуація. Безперечно, умови, про які йшла мова раніше, ми нині переглядаємо.

Як українське ТБ має протистояти російській інформаційній війні? Що потрібно зробити, щоб покращити, укріпити свої позиції у цій ситуації?

— Передусім, треба координувати свої дії з мас-медіа в Європі та іншому цивілізованому світі, в Америці. По-друге, очевидно, що державним органам треба більше координувати дії між собою для того, щоб українські ЗМІ отримували більш чіткі і скоординовані меседжі від українських органів влади в цій непростій ситуації. По-третє, ми зі свого боку відкриватимемо для сайту tsn.ua повноцінні російську та англійську версії. І найближчим часом працюватимемо над проектом супутникового телевізійного мовлення на закордон.

Андрій АНТОНИЩАК, координатор Національної гвардії при Самообороні Майдану:

«Що є в новинах українських ЗМІ? Сепаратисти захопили те, терористи зробили те... Що показують про Нацгвардію, про десантників, серед яких на сьогоднішній день є багато геройських хлопців? Що розказується про наших спеців із МВС? Нічого абсолютно. Ніхто не висвітлює цього факту в позитиві. Варто робити передачі з прямими ефірами про тих хлопців, тому що політики уже задовбали. Круглі столи чи бозна-що в «Шустер LIVE» журналісти висвітлюють. Проте люди, які втратили совість, ведуть пусті розмови. На передачі потрібно запрошувати військових. Ніхто не говорить про те, що коли підрозділ «Ягуар» потрапив у пастку і загинули п’ятеро хлопців, то ними було знищено 54 бойовики, попри те, що хлопці працювали під снайперським та гранатометним вогнем. Нам нема кому це говорити. Немає журналістів»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати