Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Справжні українці»

Куратори виставки переконані, що події 2013—2014 років вагомо вплинули на наше сьогодення
24 вересня, 17:05

У виставкових залах Спілки художників відкрито експозицію, присвячену образу українця: від видатних історичних постатей, до сучасних відомих діячів політики, науки та культури. Організатори події — Національна спілка художників України, Міністерство культури України, Департамент культури Київської міської адміністрації.

Куратори виставки «Справжні українці» переконані, що події 2013—2014 років вагомо вплинули на наше сьогодення: «Можна сміливо стверджувати: українці стали іншими, по-справжньому вільними та незалежними. Рік, що минув, дав художникам можливість творчо і філософськи переосмислити ці події. В коло уваги митців потрапили всі верстви населення: політики та чиновники, військові та інтелігенція, пролетарії та селяни, олігархи та світська тусовка, зірки шоу-бізнесу та волонтери, домогосподарки і студенти, герої та антигерої. Головне для митців — це розуміння цінності кожної людини».

Дуже важливо, що в НСХУ глядач має можливість побачити також і виставку патріотичного плаката, присвячену актуальним явищам сьогодення,  які віддзеркалилися у красномовних гаслах: «Інформаційно озброєні сили», «Донбас — це Україна», «Кожна копійка за російський товар — повернеться кулею». Власно експозиція «Справжніх українців» відкривається досить традиційно: з показу  колекції народного костюму Тетяни Негоди, яку представлено на манекенах. Далі ми бачимо живопис та скульптуру, що висвітлюють найбільш гострі питання минулого та сучасності.


ОКСАНА ПОЛТАВЕЦЬ-ГУЙДА. «ПОРТРЕТ ПИЛИПА ОРЛИКА»

Про складнощі діалогу між століттями розповів учасник Всеукраїнської трієнале скульптури, багатьох пленерів та симпозіумів, скульптор Єгор Зігура: «На створення «Колосу, що повстав», яка є частиною мого арт-проекту «Післясьгодні», мене підштовхнули трагічні події в Україні. Я вважаю, що свідомість усього людства завжди містить у собі образи сталого, вічного, не плинного, адже є речі, на які можна дивитися годинами, спокійно споглядаючи їх неповторну довершеність. І я замислився над провокативним питанням: а якщо б ці образи подивилися сьогодні на нас? Що би вони побачили у нашій цивілізації: стрімко змінній, слабкій та непевній?»

На виставці можна побачити портрети історичних особистостей, зокрема Пилипа Орлика, що належить пензлю Оксани Полтавець-Гуйди, але більшість майстрів віддало перевагу творчим особистостям, які  зробили вагомий внесок у культуру  сучасної України. Яскрава особистість відомого ученого та мандрівника  Дмитра Вовка (нащадка першого українського етнографа Федіра Вовка), звертається до нас з полотна Ярослава Босенка. Заслуговують на увагу скульптурний «Портрет Івана Кавалерідзе» Людмили Кулябко-Корецької, «Портpет Наталії Дерегус» Василя Корчового та «Портрет Богдана Ступки» Зиновія Федика, а також живописний портрет актриси Раїси Недашківської пензля Михайла Гуйди і портрет Святослава Вакарчука «На небі був, куди літав», що створений в авторській техніці Лесею Біленко.


МИХАЙЛО  ГУЙДА. «ПОРТРЕТ НАРОДНОЇ АРТИСТКИ УКРАЇНИ РАЇСИ НЕДАШКІВСЬКОЇ
»

Але ж варто зауважити, що просто галерея образів, — це справді лише фрагменти. Для того, щоб скласти їх у мозаїку, і створити цілісний образ української нації, потрібне філософсько-абстрактне мислення та здатність зрозуміти певні сакральні закони співіснування різних особистостей на спільній території.  Про свої роздуми на цю тему розповіла учасниця міжнародних арт-проектів Тетяна Очередько: «У своїй роботі я досліджувала, з чого складається  ментальний код українця. Людина проживає у соціумі і є невідривною її частиною,  пізнаючи себе через взаємодію з іншими, вона формує свій світогляд — «код» свого світу. Детальне вивчення своїх можливостей та прагнень, а іноді навіть і недоліків, завжди спонукає нас до того, щоб з більшою любов’ю сприймати оточуючих. Тому, я вважаю, що «код українця» складається не тільки з сімейних та народних традицій, але також і з впливу нашого оточення: і саме від нас суттєво залежить гармонійне співіснування «свого» та «твого» коду  в  нашому спільному світі».

Галерею образів справжніх українців, які не є відокремленими один від одного фрагментами-постатями зі своєю індивідуальною долею, а справді складають єдиний, живий міцний організм, можна побачити до 28 вересня з 12.00 до 19.00, вхід вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати