Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як «з’єднати» молодь з історією

Ізраїльський художник Аміт Шімоні пропонує альтернативний погляд на лідерів минулого
23 липня, 16:52
КОРОЛЕВА ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ ЄЛИЗАВЕТА ІІ

Аміт Шімоні — молодий ізраїльський ілюстратор і дизайнер, який живе і працює в Яффі. Він випускник факультету візуальної комунікації Академії мистецтв та дизайну «Бецалель» в Єрусалимі, яку вважають однією з найкращих в Ізраїлі.

Нещодавно соцмережі підкорила серія робіт Аміта — «Хіпсторія» (поєднання слів «хіпі» та «історія»). Це — портрети світових лідерів, які зображені на сучасний манер — в образі хіпстерів. Уявіть Авраама Лінкольна у малиновому піджаку, із золотим ланцюжком та сережкою у вусі. Словом, відомих історичних персонажів можна побачити у несподіваних образах.

АМІТ ШІМОНІ З ПОРТРЕТОМ 14-ГО ДАЛАЙ-ЛАМИ, ДУХОВНОГО ЛІДЕРА ТИБЕТУ

«Ілюстрація — це моя пристрасть. Я вважаю, що ілюстраціям є всюди місце: в Луврі чи просто — на підставках до посуду, якщо це звісно зроблено з любов’ю. Завдяки ній можна зобразити абсолютно все: чи пейзаж, чи почуття», — розповідає «Дню» Аміт.

40-й ПРЕЗИДЕНТ США РОНАЛЬД РЕЙГАН

Свій робочий процес художник із Яффи бачить як «гру в пінг-понг із реальністю». «Я уявляю речі, які у мене викликають думки і почуття у вигляді малюнків. Сподіваюся, коли людина побачить остаточний результат, всередині неї щось спалахне чи принаймні після переглянутого захочете вивчити історію», — додає він.

ПРО ІДЕЮ ВИНИКНЕННЯ «ХІПСТОРІЇ»

«Цей проект розпочався тоді, коли я міркував над ізраїльською культурою та лідерами, які були в минулому. А потім я порівняв це із сьогоденням, і вийшов цікавий результат. Якщо ви пошукаєте в Google фото Герцла (Теодор Герцл — засновник ізраїльської нації), то знайдете лише дві відповідні фотографії. А тепер спробуйте зробити те ж саме із фотографіями 18-річного підлітка. Ви знайдете «тонни» його знімків, — продовжує митець. — Ось так і з’явилася ідея цього проекту. Спочатку я почав малювати покоління батьків-засновників ізраїльської нації. Ви не повірите, але реакція на це була дивовижною: молодь та люди старшого віку казали, що надихаються малюнками! Кожен бачив у серії щось, що пов’язувало його з конкретним історичним персонажем.

ПЕРШИЙ ПРЕЗИДЕНТ ПІВДЕННО-АФРИКАНСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ НЕЛЬСОН МАНДЕЛА

Оскільки я займаюся доступним мистецтвом, то виставляю роботи переважно в невеличких галереях та пабах і продаю свої малюнки он-лайн. Я не бачу ніякої ганьби в тому, щоб творити мистецтво, яке б продавалося за відносно низькими цінами, але його можна було би побачити в кожному будинку: як у студентів-хіппі, так і в оселях нуворишів середнього віку.

ПРЕМ’ЄР-МІНІСТР ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ ВІНСТОН ЧЕРЧИЛЛЬ

«Хіпсторія» дозволяє знову уявити визначних лідерів історії та помістити в наш час і культуру. Проект не має на меті щось критикувати, але хоче пролити нове світло на те, що ми думаємо про себе, і на тих особистостей, які нас надихають».

ПРО ОБРАЗИ «ХІПСТОРІЇ»

«Історія останнього століття сильно відзначається видатними постатями — лідерами, які сформулювали її хід. Часто ловлю себе на тому, що уявляю світ, в якому ці лідери були б менше зацікавлені в тому, як вплинути на життя, але більше сфокусувалися на собі, — продовжує Аміт. — Уявіть Ганді, одержимого своєю зовнішністю, а не тим, щоб звільнити Індію від британського правління. Або ж Авраама Лінкольна, який шукає бар замість того, щоб скасувати рабство... Хоча всі ці визначні лідери і були частиною колективної ідентичності, кожен з них був ще по-своєму унікальним та особистістю, що дала якісь інновації.

ЛАТИНОАМЕРИКАНСЬКИЙ РЕВОЛЮЦІОНЕР ЕРНЕСТО ЧЕ ГЕВАРА

Сподіваюся, що ця серія надихатиме нас задуматися про наших лідерів, наше суспільство і про нас самих. А якщо це не вдасться, то малюнки хоча б змусять нас усміхнутися.

16-Й ПРЕЗИДЕНТ США АВРААМ ЛІНКОЛЬН

У кожному образі я відобразив натяки на історію, ідеологію та бекграунд, з якими пов’язана ця людина. Я намагався показати, наскільки кожен із них відокремлюється від колективної ідентичності, або ж від своєї ідеології і переймається тим, щоб бути унікальним. Як ви бачите, у мене Мандела одягнутий у африканський одяг, а Че Гевара — у футболку зі своїм портретом»

ПРО ЗАЛУЧЕННЯ УКРАЇНЦІВ ДО «ХІПСТОРІЇ»

«Зараз декілька з моїх майбутніх проектів знаходяться в розробці, — каже ілюстратор. — Я працюю над серією плакатів і розробляю дизайн для HERCULES — організації, яка рекламує права тварин. У мене й самого є собака. А якщо моє мистецтво може хоч якось допомогти тваринам, то я зроблю це. Також продовжую працювати над французькою серією «Хіпсторії» та  планую цього літа подорож Європою зі своїми роботами. Я думав і про те, щоб включити до «Хіпсторії» якусь відому особистість з України. Однак поки що у мене проблема з тим, щоб вирішити, хто це має бути. Можливо, в цьому мені може допомогти ваша аудиторія — самі українці?»

ЛІДЕР РУХУ ЗА ГРОМАДЯНСЬКІ ПРАВА ЧОРНОШКІРИХ У США МАРТІН ЛЮТЕР КІНГ

Знаєте, не тільки я думаю, що цей проект допомагає «з’єднати» молодь з історією. Деякі школи в Ізраїлі вже об’єднали «Хіпсторію» з вивченням історії. І це дуже важливо для мене.

Детальніше з «Хіпсторією» Аміта Шімоні можна ознайомитися за цим посиланням: http:// www.shimoni-illustration.com/

Фотоілюстрації надано Амітом ШІМОНІ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати