Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чекаючи на нові відкриття

Херсонес розширив свої підводні кордони й відновив експедиції
14 червня, 12:47
ЗНАЙДЕНИЙ НЕПОДАЛІК ВІД ХЕРСОНЕСА МОРСЬКИЙ ЯКІР. ТОРІК УЧАСНИКИ ПІДВОДНОЇ АРХЕОЛОГІЧНОЇ ЕКСПЕДИЦІЇ ПІДНЯЛИ ІЗ ДНА МОРЯ ДВАНАДЦЯТЬ КАМ’ЯНИХ ЯКОРІВ / ФОТО З САЙТА SEEROZHA.LIVEJOURNAL.COM

Польовий комітет Інституту археології НАН України на підставі рішення Державної служби з питань національної культурної спадщини при Міністерстві культури України видав Відкритого листа на проведення підводних археологічних досліджень завідувачеві відділу Національного заповідника «Херсонес Таврійський» Андрію Кулагіну.

За словами Андрія Валерійовича, така експедиція проводилася торік і дала бажані результати: водолази обстежили близько 20 гектарів акваторії, з глибин 7-12 метрів підняли велику кількість кераміки, серед якої було виявлено цілий червонолаковий глек, а також дві ранньосредньовічні амфори. Як повідомляє прес-служба Національного заповідника «Херсонес Таврійський», «розвідка проводилася в п’яти районах на території Гераклійського півострова. Зокрема, досліджувалися впливи антропогенних чинників в околицях Пісочної бухти (ділянка №1)... Це узбережжя активно використовується з рекреаційною метою і включає два пляжі (Пісочний і Сонячний). 1965 року експедицією В.І. Кадєєва за 30-35 метрів від берега було виявлено місце ймовірної корабельної аварії 1 ст. н.е., і розвідники у вересні 2012 року вирішили перевірити стан цієї знахідки. Обстеження засвідчило, що шар піску в місці корабельної аварії не перевищує 30 см — за часів Кадєєва товщина шару сягала майже півтора метра. Зникли й сліди корабельної аварії. Очевидно, цьому сприяв характер динаміки донних наносів, що змінився на ділянці: наслідок будівництва гідротехнічних споруд у цьому районі».

Але, певно, найнесподіванішою знахідкою для учасників підводної археологічної експедиції стали якорі, що їх підняли з дна моря. Як зазначає Андрій Кулагін, «торік справжнім успіхом для археологів стала знахідка дванадцяти кам’яних якорів вагою від 27,2 до 59,8 кг. Таких експонатів у фондах музею ще не було». А цього року Херсонес розширив свої підводні кордони і тепер зоною відповідальності однієї експедиції стане акваторія від мису Лукулл до мису Сарич.

Співробітники Національного заповідника «Херсонес Таврійський» чекають від підводних археологічних експедицій багато нових відкриттів. І найімовірніше, вони не забаряться, оскільки стартує експедиція найближчими днями.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати