Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У гостини» до Яворницького

Учора виповнилося 70 років, як академік пішов із життя
06 серпня, 00:00

5 серпня співробітники Дніпропетровського історичного музею відзначили 70-річчя з дня смерті колишнього директора, відомого історика, етнографа і фольклориста, академіка АН УРСР Дмитра Яворницького.

«Цього дня ми «по-родинному» покладаємо квіти на могилу Дмитра Івановича, який дуже багато зробив для розвитку нашого музею», — сказала «Дню» директор Надія Капустіна.

Вчора в будинку-музеї Д.Яворницького біля парку ім. Шевченка був день відкритих дверей. Всі охочі змогли безкоштовно побувати на екскурсії, а наші співробітники можуть розказати про життя і діяльність цієї неабиякої людини. Як відомо, в період сталінських репресій академіка Д.Яворницького усунули від керівництва Дніпропетровським історичним музеєм, який він очолював більше чверті століття. Останні роки життя відомий дослідник історії запорізьких козаків провів в обстановці фактичної ізоляції і стеження, а після смерті був похований на заміському цвинтарі. Лише у 60-ті роки його прах було перенесено до стіни історичного музею в центрі Дніпропетровська, а в перші роки незалежності тут встановили бронзовий пам’ятник. Напередодні нинішнього траурного ювілею в дніпропетровській пресі з’явилася версія про те, що 84-річний академік за три місяці до смерті був заарештований НКВС. А його смерть стала результатом перебування у в’язниці, де він захворів на двостороннє запалення легенів. Цю версію в історичному музеї зустріли із здивуванням.

«На Дмитра Івановича дійсно писали доноси, у тому числі й наближені до нього люди, — сказала Н.Капустіна, — проте, наскільки відомо, заарештувати його так і не наважилися або не встигли». Матеріал про останні роки життя і смерть академіка Д.Яворницького читайте в наступних номерах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати