Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Арсеній ЯЦЕНЮК: «Треба припиняти будувати «Велику Росію» за рахунок України. А то... «Великої Росії» не буде»

18 липня, 16:52

Сьогодні терористи за повної підтримки Росії не тільки ведуть війну проти України, а й свідомо руйнують інфраструктуру Донбасу. І очевидно, що після звільнення регіону від бойовиків одним із головних завдань буде його економічне відновлення та модернізація.

Днями услід за Президентом звільнений від терористів Слов’янськ відвідав прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Під час поїздки він поспілкувався з місцевими жителями та пообіцяв уже до 1 вересня відновити всі школи міста. На вчорашньому ж засідання уряду прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив: «Кабінет Міністрів розгляне проект закону про внесення змін до Державного бюджету на 2014 рік. Нам знову треба приймати дуже складні рішення. Так, країна у війні, треба фінансувати армію, відновлювати інфраструктуру, забезпечувати постраждалих, платити військовим. І тому нам треба буде урізати низку соціальних програм».

Також Арсеній Яценюк оголосив про проведення донорської конференції щодо плану відновлення Донбасу за участю представників великого бізнесу. «Будемо разом, всією країною відбудовувати Донбас, боротися за Донецьк, боротися за Луганськ, відновлювати кордон і тримати єдність, і зберігати Україну як незалежну і єдину державу. Для фінансування цих робіт необхідні мільярди. Як необхідні мільярди й на забезпечення обороноздатності та підтримку Збройних сил і Національної гвардії. Я запрошу. великий український бізнес, зокрема той, який представляє Донецьк і Луганськ, на донорську конференцію щодо плану відновлення Донбасу. Центральний бюджет дає свої кошти, місцеві бюджети — свої. І приватні донори, які разом з нами так само несуть відповідальність перед людьми, переконаний, повинні підтримати цю ініціативу», — наголосив голова уряду. 

Арсеній Яценюк наголосив, що спільне рішення західних партнерів, президента Сполучених Штатів Америки та глав держав країн-членів Європейського Союзу про введення наступного етапу санкцій проти агресора — Російської Федерації — «продемонструвало єдність США і ЄС, їх відданість цінностям демократії, збереження миру і підтримки України».

«Прийшов час платити за порушення міжнародного права, за військову агресію, постійне постачання зброї з боку Росії на територію України, фінансування бандитів, які вбивають мирне населення і намагаються знищити Україну. І Росія заплатить за розв’язану війну проти України», — зазначив глава уряду.

«Росія повинна усвідомити, що вони поставили під удар так само свій народ, тому що їхні люди страждають через неадекватну праворадикальну російську політику по відношенню до України. Російське керівництво захопилося ідеєю російського націонал-шовінізму і вирішило, що Україна може бути театром військових дій, щоб підтримувати рейтинг російського уряду і керівництва», — додав він.

Арсеній Яценюк наголосив, що Росія зобов’язана негайно зупинити постачання зброї: «Десятки танків, ПЗРК, новітнього обладнання, озброєних і натренованих агентів ФСБ і ГРУ, які знаходяться в Донецьку та Луганську і координують діяльність бандитів, які отримують фінансування з боку Російської Федерації».

«У чому мета Росії — захопити Україну? Не вдасться. Створити нам економічні труднощі? Переживемо. Продемонструвати своє лідерство в світі? Так демонструють слабкість. Лідери поводять себе по-іншому», — додав він.

Щодо подальшого формату перемовин глава уряду зазначив, що «був, є і залишається прихильником перемовин виключно в женевському форматі, які передбачають чотиристоронні переговори на рівні Європейського Союзу, який представляють всі країни-члени ЄС, Сполучених Штатів Америки, Російської Федерації і України».

Арсеній Яценюк звернувся до президента РФ Володимира Путіна: «Треба припиняти війну, треба припиняти підтримувати бандитів, сепаратистів. Треба вже припиняти будувати «Велику Росію» за рахунок України. А то Україна збережеться, а «Великої Росії» так і не буде».

Фото Рейтер

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати