Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iгри з суспільством на фоні війни

Який сьогодні аргумент може навести влада, щоб заспокоїти незадоволених, зокрема тих, хто кидає чиновників у смітники?
02 жовтня, 13:09
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Закон про люстрацію в Венеціанській комісії представить... Сергій Ківалов. Ця новина вчора «зірвала» Інтернет. «Мені не відомо, чи буде Ківалов представляти цей закон, — коментує «Дню» колишній член Венеціанської комісії, радник Президента України Марина Ставнійчук. — Але я знаю, що представник країни, який є членом Венеціанської комісії, в даному випадку від України, ніколи не представляє тих чи інших законопроектів. Він може просто висловити свою позицію, зауваження, пояснення...».

Але в даному випадку головне питання — чому досі взагалі Ківалов є представником Україні у Венеціанській комісії? Хоч і за процедурою на цю посаду людина призначається на чотири роки (Ківалова призначили в 2013-му), є можливість достроково припинити її повноваження. Але Президент, до компетенції якого належить це питання, чомусь досі не скористався можливістю прибрати з такого поважного органу одіозного політика.

«Це, безумовно, ненормально і я згоден з тими, хто сприймає участь Ківалова у Венеціанській комісії критично, — коментує «Дню» політолог Володимир Фесенко. — Але коли йдеться про представництво в міжнародних інституціях конкретними людьми, то тут треба діяти за процедурою, а не революційними методами».

Сам текст закону про очищення влади в Венеціанську комісію направив Моніторинговий комітет ПАРЄ. «Люстрацію таки хочуть відтермінувати, — пише у соцмережі медіа-експерт Вікторія Сюмар. — Тепер за допомогою моніторингового комітету ПАРЄ. Як це було: членом Моніторингового комітету від України є Юлія Льовочкіна, рідна сестра Сергія Льовочкіна. Саме вона має «спеціальний контакт» з главою комітету-соціалістом, який Партія Регіонів «налагоджувала навіть через спеціальну угоду про співпрацю», аби отримати лоббі в Європі... Сподіваюся, Банкова не буде гратися в ігри Льовочкіна-Тігіпка та інших, усвідомлюючи, що інакше люди проведуть свою, вуличну люстрацію».

Ігри з суспільством на фоні війни, дійсно, можуть погано закінчитися. Особливо, коли до старих і накопичених проблем додадуться нові. Адже побиття Нестора Шуфрича в Одесі — черговий привід задуматися над декількома речами. По-перше, наскільки народний метод люстрації через смітник є правильним і дієвим? По-друге, чи здатна наша правова система вирішувати подібні випадки через закон? По-третє, наскільки адекватно оцінюють ситуацію, особливо після подій останнього року, політики?

Розмірковувати про побиття Шуфрича на фоні щоденних вбивстві і знущань на Донбасі, виглядає м’яко кажучи некоректно по відношенню до постраждалих з цього регіону. Але гнів суспільства якраз і є природною реакцією на відсутність реформ в країні, на те, що сталося з Кримом і на Донбасі, на те, що змінилися обличчя, але поки не демонтується стара система.

Отже чи правий народ? «Взагалі, у смітник кинути треба систему, а не окремих політиків, адже суть системи від цього не зміниться, — каже відомий український соціолог Євген Головаха («День», №177 від 24 вересня 2014 р.). — В іншому разі є загроза охлократії, адже всі питання не можуть вирішуватися подібними акціями. Нам уже не можна жити Середньовіччям. Так, у нас була подібна старовинна традиція, але у ХХІ столітті до неї не можна повертатися. Тому програма реформ від влади — це не лише пакет економічних змін. Вони мають стосуватися і сфери політики — посилення представницької демократії й пошуку засобів подолання охлократичних тенденцій як безперспективних знарядь політичної боротьби, які можуть зруйнувати Україну».

Суть системи дійсно поки не міняється. І це вже почали відчувати постмайданні чиновники. Учора під час прес-конференції колишнього в. о. генерального прокурора і діючого радника Президента України Олега Махніцького невідомі кинули в нього торт. Нагадаємо, громадськість звинувачує свободівця в фінансових зловживаннях під час знаходження на посаді.

Ще один важливий аспект цієї ситуації. Багато хто вгледів у цьому політтехнологію. «Поки тут внутрішньоукраїнські дискусії про гуманізм і відповідальність, за результатами подій в Одесі, Партія Шуфрича поширює професійно підготовлені англомовні заяви про свавілля хунти. Не для нас. І навіть не для Путіна, — пише у себе на сторінці у Фейсбуці Сергій Кошман. — Очевидна ширша задача дискредитувати все, що відбулося в Україні в очах світової спільноти. І тут всі засоби хороші. З одного боку, це називається виносити сміття з хати, з іншого, це черговий виток глобальної цивілізаційної інформаційної війни. Тому, перш ніж дати комусь в табло, треба зайвий раз подумати про те як розрулювати наслідки в англомовному інформаційному полі».

Громадський гнів, який має природну основу, використовують всі, кому це вигідно в певних розкладах: і нападники, і постраждалі, і третя сторона, зокрема, Росія. Хоча в такій ситуації має використовуватися лише одне — закон. «Право завжди тяжіє до справедливості, — коментує «Дню» голова громадської організації «Українське юридичне товариство» Олег БЕРЕЗЮК. — Коли не працюють правоохоронні органи, судова система, люди починають самі втілювати в життя принципи справедливості. Нам терміново треба проводити реформу охоронних і судових органів. Коли вони запрацюють, коли люди будуть бачити, що злочинці покарані, тоді нікому в голову не приходитиме вчиняти самосуд. На жаль, у нас поки немає реформи правоохоронної та судової систем. Всі люди, які брали участь в Революції гідності сподівалися, що коли зміниться влада, прийдуть нові люди, які проводитимуть реформи на користь суспільства, але поки що цього немає. Тому ми і спостерігаємо самосуди з боку громадян».        

От який сьогодні аргумент може навести влада, щоб заспокоїти незадоволених, зокрема, тих, хто кидає чиновників в смітники? У нас чомусь Кучма — миротворець, який підписує сумнівні «мінські домовленості», що консервують хаос і трагедію на Донбасі. А тут, виявляється, ще і Ківалов на посаді. Хіба такі та багато інших речей не є приводами для збурення суспільства?  

«Вся ця гра, позитивне ставлення політиків, а також бездіяльність правоохоронних органів врешті-решт посилює хаотично-анархічні тенденції з дестабілізації в країні під час виборчої кампанії, — підкреслює Володимир Фесенко. — Якщо це не припинити, це закінчиться погано. Звичайно, деякі політики відчувають небезпеку від цього, але поступово цей процес треба нейтралізувати та повертати контроль».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати