Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Нам небайдуже, що відбувається в місті»

Пам’ятник Леніну в Новограді-Волинському заберуть із центральної площі за рішенням громади
20 лютого, 13:47

Майже одночасно зі скандальним знесенням пам’ятника Леніну в Охтирці (на Сумщині) у Новограді-Волинському, що на Житомирщині, пішли іншим шляхом. 15 лютого сесія Новоград-Волинської міської ради вирішила підтримати ініціативу ВО «Свободи» і забрати пам’ятник Леніну з центральної площі міста. Це не перший пам’ятник Леніну, який «не втримався» в Новограді-Волинському районі: в листопаді 2007 року в чотирьох селах (Ярунь, Гірки, Повчино, Великий Молодьків) демонтували пам’ятники Леніну, а 2008 року демонтували пам’ятник та погруддя ще в трьох селах району (Тупальці, Жолобне, Крайня Деражня).

Цього разу Леніну, можна сказати, «пощастило» — пам’ятник просто перенесуть в інше місце, до скверу Слави на вул. Соборності, де він стояв раніше. У міській раді зазначають, що перенесення пов’язане, перш за все, з реконструкцією площі перед адміністративним приміщенням.

Питання перенесення пам’ятника В.Леніну з центральної площі райцентру Житомирської області активно обговорювалося новоград-волинцями. Міський голова Володимир Загривий проводив зустрічі-консультації з керівниками місцевих організацій ветеранів та молоді, представниками релігійних конфесій. До обговорення реконструкції площі перед Будинком рад та перенесення пам’ятника Леніну в інше місце залучалися й представники творчої інтелігенції. А на офіційному сайті Новограда-Волинської міської ради навіть запровадили відповідне електронне опитування.

Мабуть, результати опитування відіграли не останню роль при ухваленні депутатами міської ради рішення про перенесення пам’ятника «вождю світового пролетаріату». На запитання: «Ваше ставлення до реконструкції площі перед Будинком рад, в ході якої планується перенесення пам’ятника В.Леніну» 68,42% відповіли «підтримую»; 21,05% — «не підтримую» та 10,53% обрали варіант відповіді «мені байдуже».

Дискусії довкола перенесення пам’ятника Леніну кілька місяців точилися в Інтернеті та на сторінках місцевої газети «Звягель-інформ». Редакційний колектив зізнався, що навіть не очікував такої активності від громади. Редакцію «засипали» листами — свою позицію з цього приводу висловлювали представники різних поколінь, політичних поглядів і віросповідань. Керуючись засадами демократичності, газета публікувала різні точки зору, ось лише кілька з них.

О.ПЛИСАК, житель міста: — Нам як жителям нашого міста, зовсім не байдуже, що відбувається в його межах. Ми дуже його любимо і пишаємося, що живемо саме в цьому місті. Не один рік точаться баталії навколо пам’ятника В.Леніну. Хтось байдуже до цього ставиться, а комусь він жити не дає спокійно. І ось, мабуть, настав той час, коли владі, депутатам потрібно визначитися, як бути, щоб зберегти здоров’я тим, кому він заважає. Мені особисто він не заважає. А ось моєму сусідові — навіть дуже, й він готовий сам його знести своїми руками, якщо це дозволяється. А й справді, чому місцевий бюджет повинен витрачати на це кошти. Хай зберуть свою громаду однодумці, наймуть кран, автомобіль та інше. А після себе обов’язково упорядкують територію.

Л.ЗАЄЦЬ, заступник начальника міського відділу культури: — Пам’ятник Леніну нікому не заважає. На мою думку, хай би стояв до добрих часів. Оскільки на його зняття й реконструкцію площі потрібні значні кошти. А, зважаючи на теперішній час, робити це недоцільно. Вистачає інших проблем.

Група ветеранів праці (вісім підписів): — Пам’ятник Леніну — це історична пам’ять про боротьбу трудящих за свої права та справедливість. Цей пам’ятник було збудовано за кошти місцевого бюджету. Місцевий бюджет наповнюється податками колишніх працівників, а нині — ветеранів. Пам’ятник було встановлено згідно з рішенням громади та міської ради й є загальним комплексом Будинку рад. Сподіваємося, що міський голова та депутати не допустять вандалізму, й ми завжди зможемо приносити квіти Леніну на день його народження. Ми просимо не переносити пам’ятник Леніну, його місце — біля Будинку рад.

Іван КРАВЧУК, мешканець міста: — Дорогі бабусі та дідусі! Ви все життя тяжко працювали і надіялися на краще життя. Сподіваєтеся, що Ленін і сьогодні вам його принесе. Та історія винесла суворий вирок тим ідеям, ті часи вже ніколи не повернуться. Ви вчите своїх онуків добру та справедливості. А як же це співвідноситься з ленінським «расстреливать беспощадно и повсеместно. И как можно больше»... Думайте, аналізуйте. На мій погляд, у вас просто в душі щемить туга за молодістю, коли здавалося, що весь світ належить вам, і кожна травинка прихиляється тільки до вас. Садовіть біля себе своїх онуків і вчіть їх добру, любові, справедливості, біблійних —невмирущих — цінностей, що виведе наших дітей та онуків на дорогу істини. А молодь розбереться в тому безладі; в тому, що твориться в нашій країні, й без Леніна.

Ігор ГРИЦЕНКО, мешканець міста: — У свій час Ленін перед виконкомом нагадував громаді, що його думки живуть і завжди житимуть. Невже за двадцять років незалежності України в нас нічого так і не змінилося? Невже ми й досі бажаємо наздогнати комунізм, при цьому забути знищених у голодоморах наших побратимів, продану німцям за революцію Західну Україну, репресії, розстріляну еліту України, залиту в крові Другу вітчизняну війну? Історія суспільства базується на подіях минулого. А чи потрібен нам цей «багаж» у вигляді пам’ятників Леніну в майбутньому? А можливо, хтось таким чином просто бажає собі зберегти електорат на майбутніх виборах?

Ігор САВЧУК, мешканець Новограда-Волинського: — Треба дати можливість зацікавленим особам у збереженні пам’ятника Леніну, громадським організаціям, партійним осередкам, окремим громадянам викупити вищезгаданий пам’ятник у місцевої громади за ціною, яку встановить компетентна професійна й неупереджена комісія з фахівців мистецтв, архітектури та будівництва, а також надати можливість тим же зацікавленим особам та організаціям винайти й викупити відповідну земельну ділянку для подальшого монтажу пам’ятника за згодою міськради. І це за умови, що ці відновлювальні роботи на місці демонтованого пам’ятника буде проведено за кошти тих організацій та осіб, які викуплять пам’ятник. Якщо за встановлений термін пам’ятник не буде викуплений, він повинен бути демонтований та утилізований.

***

Крапку в дискусії було поставлено 15 лютого, під час таємного голосування депутатів Новограда-Волинської міської ради: 31 депутат підтримав рішення про перенесення пам’ятника Леніну з головної площі райценту, 1 — утримався, 8 — голосували проти. Представники «Свободи» пообіцяли віднайти кошти для демонтажу пам’ятника.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати