Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Силу узаконили

«Якщо не відновити парламентаризм, це призведе до ще більшої узурпації влади виконавчою владою», — депутат
16 січня, 20:19

Засідання парламенту без перебільшення можна назвати одним із найемоційніших за всю сесію. Передчуваючи, що буде гаряче, більшість нардепів почала збиратися ще з 8-ї години ранку: одні, аби зайняти робочі місця, інші — аби заблокувати президію, щоб завадити відкриттю засідання та уникнути розгляду  бюджету на 2014 рік й інших законопроектів. До речі, о першій годині ночі  екстрено збирався бюджетний комітет, який, за словами опозиціонерів, погоджував усі правки до бюджету на 2014 рік,  проте жодної з їхніх пропозиції не включив.

Але повернемось до ранкового засідання. На годиннику вже 10.20. Рядами шириться чутка, що 40 опозиційних нардепів заблокували вихід спікеру Володимиру Рибаку з його кабінету. Тим часом депутати ручкаються та обнімаються один з одним в сесійній залі, опозиція блокує президію та радіє «замурованому» спікеру, але раптом в залі лунає голос, і засідання відкривається.  «Хто, хто це говорить», — гукають нардепи-опозиціонери із залу. Стає помітно віце-спікера Ігора Калетника,  який зачитує не з президії,  а з бокового ряду в залі порядок дня. Опозиціонери починають скандувати «Ганьба», починає лунати  сирена. Втім, попри це Калєтнік швидко ставить на голосування законопроект про бюджет на 2014 рік. 10 секунд,  і головний  фінансовий документ  країни приймають 249 голосами (регіонали, комуністи та 25 позафракційних депутатів) без жодного зауваження чи правки від  присутніх нардепів.

БЮДЖЕТ-2014 РОКУ ПРОГОЛОСУВАЛИ БЕЗ ОБГОВОРЕННЯ ТА ВНЕСЕННЯ ПОПРАВОК. ХОЧА НА ПЕРЕДОДНІ ДО ЦЬОГО ДОКУМЕНТА В ПРОФІЛЬНОМУ КОМІТЕТІ НАЗБИРАЛОСЯ БЛИЗЬКО ТРЬОХ ТИСЯЧ ЗАУВАЖЕНЬ!

Але на цьому голосування в Раді не припиняється: на розгляд виносяться законопроекти  щодо реформування судової системи.

Не очікуючи такого сценарію подій, опозиційні депутати починають відбирати частину карток депутатів більшості. Спалахує бійка, двом депутатам перепадає  по обличчю, проливаєтсья кров, у залі з’являються лікарі — вестерн!!!. У відповідь Калетник заявляє, що опозиціонери заважають голосувати, тому Рада переходить у «ручний режим» голосування. Як наслідок, регіонали і комуністи почали без обговорення «приймати» закони 235-ма голосами — в тому числі  й одіозний №3883 про спрощення процедури зняття недоторканності з депутатів і притягнення їх до кримінальної відповідальності. Наголосувавшись вдосталь, віце-спікер закриває сесію. Лише через два тижні нардепи знову зберуться під куполом Верховної Ради на нову сесію.

ЗРОЗУМІЛО ЧОГО РАДІЄ РЕГІОНАЛ-МІЛЬЯРДЕР ВАДИМ НОВІНСЬКИЙ (ТРЕТІЙ ЛІВОРУЧ). АЛЕ ЧОМУ — ПОЗАФРАКЦІЙНИЙ ОЛЕСЬ ДОНІЙ (ДРУГИЙ ЛІВОРУЧ)?

Тим часом опозиція вустами лідера фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка заявила про те, що «відбулося повалення конституційного ладу та захоплення влади в Україні». «Їм треба було прийняти зміни до регламенту, які дають можливість саджати опозиційних депутатів за спрощеною процедурою... — резюмує  Яценюк.  — Тепер 226 рук можуть проголосувати в будь-який момент, будь-де і позбавити депутатів від опозиції недоторканності й можливості боротися за права українців. Це була основна мета сьогоднішнього дійства». З сесійної зали пристрасті переносяться в кулуари Ради. Саме там «День» цікавиться у нардепів різних політичних сил, як вплине сьогоднішнє голосування на подальшу роботу парламенту і суспільні настрої.

РЕГІОНАЛУ ВОЛОДИМИРУ МАЛИШЕВУ ПІД ЧАС ПАРЛАМЕНТСЬКИХ БАТАЛІЙ РОЗБИЛИ ЛОБА. ЯК РОЗПОВІВ «ДНЮ» НАРОДНИЙ ДЕПУТАТ З ФРАКЦІЇ  «БАТЬКІВЩИНА» ОЛЕГ МЕДУНИЦЯ, БІЙКА В ДЕПУТАТСЬКОМУ КОЛІ ВИНИКЛА ПІСЛЯ ТОГО, ЯК ПРОВЛАДНА БІЛЬШІСТЬ  ПОЧАЛА ГОЛОСУВАТИ  КАРТКАМИ КОЛЕГ,  ЯКИХ НЕ БУЛО В ЗАЛІ

«Це абсолютно не легітимно... Це делегітимізація парламенту - і крапка», — говорить «Дню» позафракційний депутат, член комітету з питань європейської інтеграції Петро Порошенко. «А  чи будуть якісь виступи населення у відповідь на такі події?», — цікавимося у депутата-мільярдера, одного з лідерів Євромайдану. «Ні», — сухо і коротко відповів Порошенко.

«Депутати мають зрозуміти, що вони насправді скоїли,  адже багато з них  і досі ще не зрозуміли, що сталося», — продовжує позафракційний депутат Віталій Немілостівий. «Якщо ситуацію не змінити і не відновити парламентаризм, то це призведе до ще більшої узурпації  влади виконавчою гілкою  влади», — каже він.

«А якою тепер буде подальша робота парламенту?», — запитуємо регіонала, заступника голови парламенту з питань бюджету Олександра Волкова. «Така, як вона була, така і буде: вони блокуватимуть, а ми голосуватимемо»,  — кинувши обірвану репліку, Волков зник за дверима сесійного залу.

Обурення депутатів-опозиціонерів стосується  і підрахунку голосів вручну.  «Рахункова комісія хіба рахувала? Голови фракції назвали результат, а рахункова комісія для чого? Хоча тільки вона має право рахувати руки народних депутатів», — обурюється нардеп від  «УДАРу»  Віктор Пинзеник.

«Аби голосувати руками, потрібно прийняти рішення Ради про зміну  способу голосування... А цього не було зроблено», — розповідає про процедуру легітимності голосування колишній спікер  парламенту, а нині позафракційний Володимир Литвин.

Парламентськими сходами наздоганяємо головного відповідального за «юридичну чистоту» в Партії  регіонів, голову парламентського комітету з питань верховенства права та правосуддя Сергія Ківалова. Як вважаєте, голосування руками, яке відбулося, легітимне чи ні? Ківалов пояснює, мовляв, практика  такого голосування  цілком нормальна і передбачена законом. «А те, що ручному голосуванню не передувало  голосування картками нардепів про зміну способу голосування хіба не порушення процедури?», — питаємо далі. Зачувши питання Ківалов не став відповідати і пішов без жодних коментарів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати