Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Володимир МАКЕЄНКО: «…Я особисто стану між сторонами»

29 січня, 17:34
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Неочікуване призначення регіонала Володимира Макеєнка на посаду голови Київської міської державної адміністрації викликало дискусію серед експертів та політиків. Наприклад, екс-голова КМДА Іван Салій вважає, що Макеєнко не готовий керувати таким великим містом, як Київ. А от народний депутат двох скликань Олександр Єльяшкевич переконаний, що «це одна з небагатьох фігур у владі, яка здатна суттєво знизити рівень протистояння в столиці». Оцінки можуть бути різними, але враховуючи не зовсім типовий імідж як для представника Партії регіонів, призначення Макеєнка, особливо в нинішній ситуації, виглядає більш-менш логічним кроком влади. Отже про плани щодо міста та політичний конфлікт говоримо з новим головою КМДА Володимиром МАКЕЄНКОМ.

- Пане Володимире, ваше призначення було очікуваним для вас?

- Ні, це було несподіванкою.

- Чому погодилися?

- Я працював у парламенті вже не перший рік: бюджетний, регламентний комітети. Враховуючи ситуацію, у якій зараз опинилася країна, я відчуваю певну відповідальність, як би це високо не звучало, адже я є одним із співавторів Декларації про державний суверенітет України, я голосував за Акт проголошення незалежності нашої країни. Розуміючи, що події, які зараз розгортаються в Києві, демонструють – столиця може стати об’єднуючим для Сходу та Заходу України містом. Оскільки я категоричний прибічник ідеї єдиної України, я вирішив прийняти таку пропозицію Президента.

- Що вам сказав Президент, призначаючи на посаду? Які завдання поставив?    

- Він сказав: «Місто повинно вами пишатися. Працюйте».

- Зараз приміщення КМДА зайнято протестувальниками. Як і де збираєтеся працювати? 

- КМДА – це не просто приміщення, це центр оперативного реагування на всі питання, які потрібно вирішувати в Києві. На вулицях відбувається багато подій, до того ж ми маємо холодну зиму. Величезні спальні райони потребують вирішення проблем, які виникають щомиті, –місто живе цілодобово. Вирішення цих питань, в тому числі щодо приміщення, зараз знаходиться у Верховній Раді, де відбуваються історичні голосування. Ми вже зробили перший крок для стабілізації ситуації в країні, а отже і в Києві. Сподіваюся, що це дозволить розблокувати адміністрацію.

Другий крок – ухвалення бюджету столиці. Дуже добре керувати бюджетом у ручному режимі, але це неправильно. Я хочу вирішувати проблеми київської громади разом із нею та депутатами-мажоритарниками у ВР від міста Києва. Як відомо, це представники опозиції. Я пропонував їм разом піти до КМДА, разом розглянути дохідну й видатну частини бюджету, врахувати побажання їхніх виборців, які дали їм мандат до парламенту. Якщо вони хочуть залишити перший поверх  як приймальні народних депутатів – будь ласка, але це потрібно робити офіційно, згідно з чинним законодавством.  

- Ви довго працювали у Верховній Раді. Зараз вам запропонували новий спектр роботи з іншими функціями. Ви готові до цього?

- Я готовий, це відповідальне рішення. Я маю досвід керування одним із великих банків. Я вважаю, що головне питання – це бюджет. Він має бути правильним і збалансованим, на користь киян. Мій досвід роботи головою Комітету з питань бюджету – це хороше підкріплення. Мої можливості на всіх рівнях – і в бюджетному комітеті, і в уряді, і в Міністерстві фінансів – я знаю там усіх. Що ж стосується господарських питань, у Києві є керівники районних адміністрацій, заступники тощо. Це професійні люди, вони пропрацювали на своїх посадах не один рік.

До того ж керівник КМДА має й певні політичні функції. У мене заплановано зустрічі з посольствами, представниками міжнародних організацій. Тож я думаю, що впораюся з цією роботою – мій досвід допоможе.

- А які стратегічні плани щодо столиці?  

- Зараз потрібно діяти крок за кроком. Спочатку, звісно, стабілізувати ситуацію в країні, що позначиться і на киянах, потім ухвалити бюджет, а після цього – вирішити транспортні проблеми. Днями я проводив нараду з керівниками комунальних підприємств та райадміністрацій, і ми розглядали питання транспортних проблем на Троєщині, які потребують негайного вирішення. Є пропозиції щодо метро, швидкісного трамваю. Але для цього потрібні гроші. Я впевнений, що в комунікації з урядом, Адміністрацією Президента, громадою, політиками я зможу забезпечити належний рівень фінансування київського бюджету.

- Не секрет, що Київ для регіоналів є чужим. Як збираєтеся «повертати» місто, відновлювати довіру?

- Для мене Київ не чужий, хоч я й народився в Умані, а шкільні роки провів у Чернігові. Я живу в столиці з 1987 року. Тут народилося троє моїх дітей, і всі вони кияни. Якщо я покажу результати й кияни це відчують та побачать, мені не соромно буде дивитися їм в очі.

Уже заручилися підтримкою депутатів Київської міської ради?

- Я веду переговори із представниками політичних сил, які є у Київраді, й виношу одне питання – бюджет. Я наголосив, що не буду брати хабарі й «відкати». Жоден заступник та чиновник не візьме хабара. Я оголошую Київ містом без корупції. Я розумію, що на це потрібен час, але я зроблю це дуже швидко. Сьогодні поки все впирається у приміщення: база даних, документи, управління департаментами.

- А як бути з виборами в місті, адже відомо, що повноваження мера і Київради закінчилися. Яка ваша позиція?

- Вибори потрібно проводити, але їх призначає Верховна Рада. Я виступаю за дотримання Конституції, а вона говорить, що вибори потрібно проводити. Що ж до дати – це окрема історія. Політичні сили звинувачують одна одну, вказуючи на те, хто перший порушив графік. Але рішення за парламентом.

- Цими днями ви ще голосували у Верховній Раді. Коли остаточно перейдете в КМДА?

- Я написав заяву, тепер її має розглянути парламент. Наразі ж у парламенті було складено порядок денний для стабілізації політичної ситуації. Я дуже хотів взяти участь у цьому голосуванні, адже воно історичне, щоб спокійно дивитися людям в очі та коментувати рішення. Питання переходу вирішиться за день-два.

- Які ви бачите подальші конкретні дії по врегулюванню ситуації в Україні?

- Найголовніше, це конституційна реформа, якою пропонується скоротити повноваження Президента. Є пропозиція привести її у відповідність до Конституції 2004 року. Нині обговорюють, як це можна забезпечити через голосування у ВР.

- Кого ви сьогодні бачите в Кабміні? Якою має бути надмета нового уряду?

- Людина повинна мати персональне бажання. Ці слова стосуються не лише уряду, а й посади, яку я буду обіймати. Потрібно любити не лише себе, а й державу та людей, які нам дають владу та можливості. Це мають бути відповідальні люди, які знають, що це той момент, коли держава тебе вчила, люди підтримували, а тепер ти зобов’язаний відпрацювати на них.

Що ж до персон, їх мають сприймати люди, перш за все, політичні сили. Це мають бути професійні технарі. Прізвища назвати не можу.

- Враховуючи вашу нову посаду та її важливість, вас залучають до консультацій чи переговорів щодо кризи?

-  Я не приймаю активної участі у переговорних процесах. Тепер я займаюся суто питаннями Києва.

- Ми бачимо, що в нинішньому протистоянні багато насильства – громадських активістів б’ють, переслідують, вивозять за місто, знущаються, вбивають. Що будете робити?

- Я б хотів, щоб таке більше не повторилося. За часів мого керівництва в Києві такого не буде, я ніколи не допущу. В разі необхідності, я особисто стану між сторонами.

- Ви не вважаєте, що ситуація зайшла дуже далеко. Тому що влада тривалий час просто не чула людей, ігнорувала протести?

- Події, які відбулися в державі, справді потребують глибокого аналізу. Сподіваюся, запропоновані законопроекти про амністію мають поставити крапку. Дуже шкода людей, які загинули, отримали поранення, – з обох боків. Наприклад, у вівторок прийшла інформація, що помер міліціонер. Відомо про померлих на Грушевського. Завдання всіх політиків – ніколи більше цього не допускати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати