Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зупинити Кремль!..

«Наші війська готові не тільки оборонятися, а й наступати — звільняти окуповані території», — український військовий з передової
12 листопада, 18:57
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Останні новини з Донбасу — все більш тривожні. Сторони фактично готуються до нових масштабних бойових дій. Мета російської сторони була зрозумілою із самого початку — знищення української державності. На сьогоднішній день Крим уже анексовано, а частина Донбасу окупована. І останні події вказують на те, що Кремль не збирається зупинятися, на що наївно сподівалися деякі українські політики, а після парламентських виборів в Україні перейшов до нової фази ескалації конфлікту. Варто лише почитати щоденні повідомлення про ситуацію на сході України групи «Інформаційного спротиву» і Дмитра Тимчука, а також звіти спікера інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрія Лисенка.

Кожного дня надходять новини про колони військової техніки і солдатів, які перекидаються на Донбас. Це вже не кажучи про режим «перемир’я», який по факту з боку російських військ і бандитів не дотримувався жодного дня. Також відомо, що Кремль готує вже сьомий так званий гуманітарний конвой, перевірити який не мають змогу ні представники української сторони, ні ОБСЄ. Про небезпеку з боку РФ повідомили і в НАТО. «За останні два дні ми спостерігали колони російської техніки, в першу чергу російських танків, артилерії, російських систем ППО і російських бойових підрозділів, які перетинають кордон з Україною», — сказав верховний головнокомандувач Об’єднаними збройними силами організації в Європі генерал Філіп Брідлав.

«ЗБРОЙНІ СИЛИ І НАЦІОНАЛЬНА ГВАРДІЯ ГОТОВІ ВИКОНАТИ СВІЙ ОБОВ’ЯЗОК, ГОТОВІ ЗАХИСТИТИ УКРАЇНУ І ЗВІЛЬНИТИ ЇЇ ВІД ТЕРОРИСТІВ І ОКУПАНТІВ», — ЗАЯВИВ ГОЛОВА ВЕРХОВНОЇ РАДИ ОЛЕКСАНДР ТУРЧИНОВ У ВІВТОРОК ПІД ЧАС ПЕРЕВІРКИ ГОТОВНОСТІ ОБОРОННИХ РУБЕЖІВ У ЗОНІ АТО / ФОТО  З САЙТА NFRONT.ORG.UA

Якою є реакція Києва? Учора з цього приводу прозвучали конкретні заяви. «Ми спостерігаємо і знаємо про нарощування зусиль із боку терористичних угруповань, а також РФ. Але ми чітко відслідковуємо пересування і знаємо про місця їхнього знаходження. І, звичайно ж, очікуємо непередбачуваних дій з їхнього боку», — сказав міністр оборони України Степан Полторак на засіданні Кабміну в середу. На його думку головне завдання у цій ситуації — «готуватися до ведення бойових дій». Він і запевнив, що відомство цим питанням займається і готує резерви.

Різкішим був прем’єр-міністр Арсеній Яценюк: «Мінські домовленості виконуються Україною і не виконуються Росією та терористами, які перебувають під її контролем. У міжнародній політиці є таке визначення — «червона лінія». Завжди кажуть: «Якщо перейдуть червону лінію, то ми приймемо додаткові рішення, то ми розглянемо додаткові санкції, то ми посилимо тиск». Хотів би звернутися з проханням, щоби світ не страждав на геополітичний дальтонізм. А то вже перейшли не десятки, а сотні червоних ліній. Тисячі загиблих через російську військову агресію. Україні необхідний мир. І для того, щоб встановити цей мир, весь світ повинен виступати як один єдиний, цивілізований, демократичний інститут, який бореться за мир і в Україні, і в цілому світі».

Хочеться вірити, що час так званого перемир’я, який забрав десятки життів, українська сторона все-таки використала не тільки для переобрання Верховної Ради, а й заради армії й чіткого бачення, що робити далі! Нагадування сьогодні на кожному кроці про «мінські домовленості», які з самого початку були програшними, навряд чи чимось допоможе Україні. Для Росії це лише комбінація великої спецоперації, яка дозволяє захоплювати території й реалізовувати «імперські задачі». Тому праві і президент, і прем’єр, коли кажуть про необхідність відновлення «женевського формату» переговорів, але чому тоді погодилися на «мінські переговори»? В України сьогодні немає іншого виходу, як тримати оборону і посилювати власні Збройні сили.

«Я думаю, що потрібно якнайскоріше поінформувати ООН про те, що Росія планує повномасштабне вторгнення в Україну. Останні факти доводять це і не залишають сумнівів», — написав у своїй Twitter-сторінці постійний представник України при ООН Юрій Сергеєв.

Чи готова все-таки Україна дати відсіч? Як може розвиватися ситуація далі? Говоримо з експертами «Дня».

«ХОТІЛОСЯ Б БАЧИТИ СТРАТЕГІЮ ПОВЕДІНКИ УКРАЇНИ»

Ростислав ТОМЕНЧУК, голова правління Українського інституту міжнародної політики:

— Ніхто не дає ніяких гарантій тому, що нової інтервенції російських військ не буде. Події останніх місяців та останні виступи російського президента підтверджують, що їх агресивні настрої не змінилися. Ситуація сумна, але деякі експерти говорять, що ніякої агресії до весни не буде. Та є аргумент у вигляді «газового запобіжника», який Європі не дає можливостей адекватно, відкрито відповідати на агресію Росії в Україні. До того ж «мінські домовленості» не дотримуються, «женевські домовленості» взагалі не згадуються, а Росія говорить про свою готовність до посилення санкцій і впродовж двох—трьох років переживати їх.

У найближчі дні цілком можлива нова атака, до якої ми повинні були готуватися. І якщо йде мова про введення Росією військ, це говорить про те, що вона  планувала це мінімум півроку тому. І весь цей час вона готувалася до інтервенції — із навчаннями, маневрами, вибудовуванням дипломатичного боку питання — чим все це обґрунтовуватиметься. Будемо сподіватися, що українська влада із користю використала весь цей час і для неї не буде черговою несподіванкою нова агресія Росії: «прийшла зима, але ніхто не думав, що випаде сніг».

Росії не потрібен Донбас — це не є «золота карта». Вона демонструє США та Європі, що міжнародна система колективної безпеки та міжнародний устрій є нестійкими та нестабільними. Росія вважає, що Захід порушив якісь домовленості та інтегрує країни пострадянського простору до своїх безпекових структур, порушуючи «межу держав із нейтралітетом». РФ таким чином відповідає агресією на ці кроки, говорячи, «якщо ви порушуєте домовленості часів холодної війни, то і ми можемо вести себе так, як вважаємо за доцільне».

РФ підтверджує і те, що залишати «заморожений конфлікт» на Донбасі недоцільно, тому що це найбільш збитковий, знищений, депресивний регіон із деморалізованими людьми, і він потребує вкладання великої кількості грошей. Тому зараз іде геополітична гра, а Україна просто виглядає територією, на якій ця гра відбувається.

Питання, яке має вирішувати Україна, — питання влади. Урядовці, які прийшли з Майдану, могли б приймати більш швидкі та рішучі рішення. І не обов’язково щодо військово-оборонного комплексу. Це корупція, суди, реформи в різних галузях, початок виконання Договору про асоціацію, введення санкцій проти Росії. Хотілося б бачити якусь стратегію поведінки України. Адже якщо розглядати всі етапи загострення ситуації, починаючи з весни, то, на жаль, Україна не має жодних перемог в цьому процесі. Нам немає чим пишатися за весь цей період — гуманітарна місія, газові перемовини, налагодження системи роботи із переселенцями, утримання гривні. Все це могло б демонструвати міжнародній спільноті, що українська влада готова до змін зсередини, але зараз світ цього не бачить.

«НАМ Є ЧИМ ВІДПОВІДАТИ НА АГРЕСІЮ»

Мирослав ГАЙ, колишній боєць АТО, волонтер:

— Я б охарактеризував нинішню ситуацію як підготовку артобстрілами до можливого наступу. Наших хлопців на передовій бомблять, не зупиняючись. За останній час, як розповідають волонтери та офіцери з лінії вогню, стріляти в них почали значно частіше, навіть у порівнянні з тим, що було ще три дні тому.

У районі Дебальцевого нашими військовими було помічено переміщення ворожої броньованої техніки. Само Дебальцеве бомбили градами, тому проїхати було неможливо через закриті блокпости. Взагалі, перекриття блокпостів — досить рідкісна ситуація і таке трапляється, коли відбуваються артобстріли. Противник продовжує активно накопичувати сили.

На даний момент усі наші підрозділи відзначають наявність російської техніки на території «буферної зони». Такої кількості танків і градів на території Донеччини та Луганщини в України ніколи не було, купити в крамниці їх теж не можна. Тому говорити, що це техніка «захоплена терористами», — безвідповідально і безглуздо.

Зараз можна говорити, що якесь забезпечення бійців Міністерством оборони існує, хоча доволі мізерне. Але видні зрушення до поліпшення. І нам є чим відповідати на агресію — накопичуються сили і з нашого боку, збільшується кількість блокпостів, техніки, військових баз і зростає кількість військовиків. Грамотно будується лінія оборони за всіма правилами військової справи. Державу готують до оборони.

«ВІЙСЬКОВІ ГОТОВІ СТОЯТИ ДО ПЕРЕМОГИ»

Назар ТОРБА, командир 3-ї патрульної роти, Луганська область:

— Можна сказати, що за останній час стрілянина з мінометів, гаубиць посилилася, стала частішою. Але глобально за останні два тижні ситуація практично не змінилася — інтенсивні обстріли наших позицій терористами як велися, так і ведуться. Мінометники «грають у футбол», перекидаються мінами і накривають градами — все як було, так і є. Гадаю, мета бойовиків — підбити нашу техніку, бойовий склад і психологічно вдарити по ньому. Але бойовий дух наших військових — на вищому рівні. Усі готові стояти до перемоги.

На даний момент ЗСУ підтягнули досить багато броньованої техніки — танків, БТРів, артилерії. Через це лінія оборони зараз захищена. Нам буде чим відповісти в разі лобової атаки російсько-терористичних військ. Але, знаючи скільки наших військ стоїть на передовій, навряд чи ворог піде на нас у лоб. Більше того, наші війська готові не лише оборонятися, але й наступати — звільняти окуповані території. Я гадаю, Росія боїться нашого наступу на зайняті нею території, тому вона підсилює свої позиції новою й новою технікою, яка весь час прибуває. А те, що це саме російська техніка, — ми бачимо постійно, адже, наприклад, танків Т-72 немає на озброєнні України, зате вони є в армії РФ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати