Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Після Коломойського»...

Жителі обласного центру занепокоєні. Місцеві експерти вважають, що команда губернатора, що звільнився, не залишить політику
25 березня, 19:27
ФОТО МИХАЙЛА ПАЛІНЧАКА

Відставка губернатора Ігоря Коломойського схвилювала й навіть засмутила багатьох дніпропетровців. За минулий рік, упродовж якого тривало його правління й розгорталися воєнні події на Донбасі, прифронтова Дніпропетровщина залишалася справжнім острівцем благополуччя. Незважаючи на спільні для всієї України проблеми, в області своєчасно платили пенсії й допомогу, працювали навчальні заклади та лікарні, котельні й електростанції. А за економічними й фінансовими показниками Дніпропетровщина серед регіонів вийшла на перше місце в Україні.

Добровольчі батальйони, сформовані командою І.Коломойського, з весни минулого року боролися з донбасівськими сепаратистами й забезпечували безпеку східних рубежів. На додаток до всього, в Дніпропетровську розгорнувся потужний волонтерський рух, який займається постачанням української армії й лікуванням поранених бійців АТО. Становище було настільки стабільним, що ходили чутки, нібито сам губернатор, що рідко показувався на людях, насправді відпочиває в Швейцарії. Репутацію всемогутнього І.Коломойського не могли підірвати серед дніпропетровців ні телевізійні сюжети про три іноземні паспорти, ні монолог з матюками губернатора біля столичного офісу «Укртранснафти».

Тривожне очікування в Дніпропетровську зависло в повітрі після критичних висловлювань Президента П.Порошенка й особливо заяви глави СБУ В.Наливайченка на адресу керівників Дніпропетровської ОДА. Проте ніхто не міг навіть припустити, що розв’язка настане настільки швидкою.

Саму відставку І.Коломойського за її резонансом серед жителів Дніпропетровська можна порівняти хіба що зі смертю Брежнєва, втечею за океан Лазаренка або арештом Тимошенко. Уже з ранку дніпропетровці занепокоїлися про те, як область житиме «після Коломойського». Найголовнішими питаннями, які обговорювали городяни, були «а чи не прийдуть в область сепаратисти?»» й «що буде з «Приватбанком?» Крім того, жителі обласного центру наполегливо дізнавалися один у одного, коли відбудеться на головній площі Дніпропетровська проанонсоване «народне віче», на якому має виступити з підсумковою промовою сам І.Коломойський.

Деяку зрозумілість вніс один із заступників екс-губернатора Святослав Олійник. «У суботу наша команда прощатиметься. Ми запрошуємо всіх на мітинг за єдність нашої країни. Постараємося встигнути організувати гідний концерт. Чекаємо не лише дніпропетровців, а й гостей з інших регіонів і інших країн. Приїжджайте, друзі, соратники й побратими! Я поки нічого не хочу коментувати з приводу рішення про відставку. Історія все розставить по своїх місцях. Одне зараз важливо — щоб Дніпропетровськ залишався спокійним, захищеним і українським», — написав він на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук».

Судячи з усього, в команді І.Коломойського неабияке розчарування політикою столичного керівництва. «Якщо звільнити Коломойського й після цього не чіпати жодного іншого олігарха, то це виглядатиме дуже погано, — написав в іншому пості С.Олійник. — А якщо «закон один для всіх» і треба буде очистити від олігархів усі держпідприємства, тоді доведеться увійти в клінч з усіма, що теж погано. А якщо закон не «один для всіх», то тоді погано зовсім. Просто безвихідь виходить». Інший заступник І.Коломойського, його «права рука» — Геннадій Корбан стримано відмовився відповісти на запитання кореспондента «Дня», що стосуються відставки. «Я не коментую це питання. Давайте почекаємо офіційних заяв», — ввічливо й утомлено відповів він по телефону.

«Дніпропетровщина — прифронтова область, і це накладає свій відбиток на методи, якими вирішується багато питань. Якби команда Коломойського не вжила крутих заходів, область давно захопили б сепаратисти», — говорить політолог Владислав Романов. Він вважає, що сумний інцидент у Волновасі, штурми офісів державних установ підвели певну риску під періодом після Майдану, коли в країні діяли збройні угруповання. «Президент розуміє, що треба виробляти інші правила поведінки, особливо в бізнесі. З цим багажем далі жити не можна», — сказав політолог. Крім того, питання про парамілітарні утворення серйозно ставлять перед керівництвом України і в Європейському Союзі.

В.Романов звертає увагу на те, що з губернаторського поста свого часу пішов інший успішний бізнесмен — С.Тарута. Їхній прихід на адміністративні посади, вочевидь, був тимчасовим явищем, оскільки міняються правила гри. Інший дніпропетровський політолог Микола Гордіченко звертає увагу на виступ І.Коломойського на засіданні парламентського комітету з приватизації, де було поставлене питання про перегляд її результатів. «Ці висловлювання не могли сподобатися іншим олігархам, і цим він міг налаштувати проти себе впливові сили, зокрема й у керівництві України», — вважає він.

Політолог вважає, що команда І.Коломойського не залишить політику, тим паче що восени очікуються місцеві вибори, на яких вони цілком можуть досягти добрих результатів. І не лише в дніпропетровському регіоні. Проте, не слід чекати конфронтації цієї команди з керівництвом держави, як це було свого часу з П.Лазаренком. У досить високих шансах команди І.Коломойського на місцевих виборах упевнений і доцент кафедри політології Дніпропетровського національного університету ім. Олеся Гончара Віктор Пащенко.

При цьому багато хто здивований рішенням Президента України призначити на посаду голови Дніпропетровської облдержадміністрації Валентина Резніченка, який встиг близько місяця попрацювати на аналогічній посаді в Запоріжжі. Незважаючи на дніпропетровський «родовід», нового губернатора в Дніпропетровську майже ніхто не знає, а прості жителі просто знизують плечима. Журналісти згадують, що півтора десятиліття тому В.Резніченко, як менеджер у сфері ЗМІ, керував у Дніпропетровську виданнями, що входили до медіа-холдингу В.Ложкіна — нинішнього голови адміністрації Президента України. «Можливо, що це перехідна фігура», — зазначив політолог В.Романов.

Утім, поява нового губернатора напевне не засмутила голову облради Євгена Удода, в якого стосунки ніяк не складалися з командою І.Коломойського. «Президент підписав указ про відставку Ігоря Коломойського. Напевно, на те були причини. Вагомі. Передбачаючи запитання, скажу, що ставлюся до цього факту спокійно. З новим губернатором Валентином Резніченком не знайомий, але впевнений, що порозуміємося. Усе буде добре», — написав він на своїй сторінці в мережі «Фейсбук». Схоже, що відставці губернатора та його команди раді й представники опозиції, як в обласній, так і в міській раді. Зате сумні й емоційні відгуки про дні правління І.Коломойського сьогодні «постять» прибічники Євромайдану. «Хоч би як хто злостивив і пускав повітряні кульки, надуті моральністю й мораллю, — є непорушний факт: це перша команда за всю історію України, про звільнення якої жалкують десятки тисяч людей у Дніпрі (я не помилився в підрахунках :-)) і якій респектують сотні тисяч (а може й мільйони — і знову я не помилився в підрахунках) людей в Україні. Можна їх (людей) поважати — не поважати, але факт цей заперечувати вже точно не можна. Вони — перші в цьому сенсі. Вони суперечливі, вони феномен, вони легенда. Та й не пішли вони далеко...» — написав відомий дніпропетровський блогер Євген Гендін.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати