Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Наразі загрози зриву немає»

Маріуполь передвиборчий. Друга спроба
27 листопада, 17:21

Цієї неділі в Маріуполі мають відбутися вибори міського голови, на посаду якого претендують 22 кандидати, а також місцевих депутатів, якими хочуть бути представники 11 партій. Врахувавши помилки попередньої спроби голосування, цього разу ЦВК розпорядилася надрукувати бюлетені в Києві, і наразі їх уже отримують дільничі комісії. Але та ж сама ЦВК попередньо зробила нову помилку – прийнявши постанову №570, в якій ішлося, що передвиборна агітація до дня голосування 29 листопада в Маріуполі та Красноармійську не здійснюється. Цю постанову оскаржили в суді представники «Сили людей» і нардепи з групи «Єврооптимісти», і ЦВК довелося її скасувати 23 листопада. При цьому ЦВК подала апеляцію, яку суд відхилив. Тож фактично на агітацію в кандидатів лишався тільки тиждень.

Яка атмосфера в місті напередодні голосування? Місцевий фотограф, один із призерів цьогорічної міжнародної фотовиставки «Дня», який у Маріуполі займається громадською роботою, Євген Сосновський говорить, що візуально наближення виборів можна і не помітити.

«Навіть менше стало агітаційних наліпок порівняно з першою спробою провести голосування. У нас ходять розмови, що це навмисне замовчують вибори, щоб люди не дуже і знали про них. «Метінвест» своїх налаштував, щоб заводчани йшли і голосували, а якщо прийде менше виборців за інших кандидатів, їм це тільки на руку. Є така думка у місті, - розповідає пан Євген. - Тобто масованої агітації йти на вибори немає. Але деякі партії намагаються бути активними. Наприклад «Сила людей», чиї представники виходять на вулиці, у двори, спілкуються з людьми». «Не певна, що можна говорити прямо про замовчування, але той момент, що ЦВК спочатку заборонила проведення агітації, теж міг вплинути на поінформованість людей. Ми не робили соціологічних замірів, але у суб’єктивному спілкуванні з людьми бачимо, що велика їх частина не знає, наприклад, що вибори відбудуться власне 29 числа. Тобто рівень інформованості населення недостатній», - констатує і прес-секретар КВУ по Донецькій області Катерина Жемчужникова.

Але загалом у КВУ та «Опорі» кажуть, що місто до виборів готове. «Донецький Комітет виборців України та Громадянська мережа «ОПОРА», які в Донецькій області в партнерстві проводять громадське спостереження, фіксують, що виборчий процес у Маріуполі відбувається за доволі напруженого протистояння політичних суб’єктів виборчого процесу. Але наразі і територіальні виборчі комісії, і ЦВК, яка доклала зусиль для того, щоб надрукувати бюлетені і передати їх (тобто перейняла на себе частину обов’язків, які були попередньо покладені на територіальну виборчу комісію), і національна поліція, яка проводить навчання своїх працівників і також готова до співпраці з громадськими спостерігачами, - зараз працюють так, що є всі підстави вважати, що можна організувати вибори належним чином, - говорить Катерина Жемчужникова. - Якихось критичних моментів, котрі уже зараз казали б нам про те, що є можливість зриву голосування, наразі немає».

Якою буде явка? Координатор громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська сьогодні на брифінгу повідомила: «Явка буде ще нижчою, ніж 15 листопада в тих містах, де було голосування у другому турі. Багато хто просто не знає про вибори, і тому результат є непрогнозованим», цитує громадського спостерігача маріупольський сайт www.mariupol.tv.

Євген Сосновський за своїми спостереженнями робить припущення, що явка становитиме до 30%. «Але якщо такий буде показник, це буде добре. Але, можливо, станеться певне маріупольське диво, коли люди піднімуться і прийдуть голосувати. Демократичні сили закликають через соцмережі виборців прийти на дільниці, пишучи: «Якщо ми хочемо щось змінити, треба йти і голосувати, якщо вже вибори цього разу будуть». Але фейсбук – це маленька частинка аудиторії, - каже маріуполець. – Демократичні сили щось пробують робити, але це відбувається важко».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати