Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Нормандський" диктат?

02 жовтня, 22:44
ФОТО REUTERS

Сьогоднішні переговори лідерів "нормандського" формату президентів Франції, України, Росії Франсуа Олланда, Петра Порошенка, Володимира Путіна і німецького канцлера Ангели Меркель у Парижі, темою яких було обговорення стану виконання Мінських домовленостей про припинення вогню та вирішення конфлікту на українському Донбасі, тривали майже п’ять годин замість запланованих двох. І це викликало стурбованість спостерігачів, адже на початку зустрічі Олланд, зустрівши Порошенка, сказав: "гарантую, що ми тут ніч проводити не будемо". У відповідь Порошенко пожартував: "Чому б ні?".

Ще більше запитань викликало те, що після переговорів першим покинув Єлисейський палац Путін, після нього Порошенко, а брифінг для преси провели Олланд і Меркель. У Twitter повідомив один із журналістів, що не буде прес-конференції Путіна. Також не відомо, чи буде прес-конференція Порошенко. Про це не повідомив його прес-секретар, що також є поганим знаком.   

Німецький канцлер розповіла журналістам, що погляди Росії та України зблизились під час переговорів "нормандської четвірки". За її словами, вона побачила "легкий прогрес у процесі реалізації мінських домовленостей". "Обидві сторони надзвичайно наблизились одна до одної", - наводить слова Меркель агенція dpa. Водночас Меркель наголосила, що "питання Сирії не пов'язане з українським".

Олланд заявив, що режим припинення вогню на Донбасі зараз більшою мірою дотримується, передає Reuters. За словами французького лідера, міністри закордонних справ Франції, Росії, України та Німеччини у листопаді проведуть зустріч. Темою переговорів стане прогрес щодо виконання мінських домовленостей.

Меркель і Олланд зізнались, що повна імплементація мінських домовленостей займе більше часу, ніж планувалось, хоча це очевидно для всіх. Французький президент повідомив, що сторони витратили багато часу на політичний вимір Мінських домовленостей. "Ми домовилися, що місцеві вибори будуть проходити згідно з українським законодавством, але мають бути організовані у погоджені з робочою групою, щоб їхні результати були визнані і не були оскаржені. Вибори не повинні проводитися 18 жовтня, тому вони будуть перенесені на іншу дату. Для цього буде ухвалений окремий закон", - сказав він, Олланд додав, що після ухвалення відповідного закону, у термін дев'яноста днів "все має бути підготовлено для кампанії".

Однак, найбільшою несподіванкою сьогоднішніх переговорів стало те, що учасники виборів на окупованих територіях на Донбасі має бути надано імунітет. І очевидно, що це може стати серйозною проблемою для української влади, яка й так насилу намагається ввести зміни у Конституцію України, які передбачають статус для цього регіону. Також, мабуть, будуть складнощі з ухваленням закону, очевидно, що йдеться про план Мореля.
На жаль, зараз не зрозуміло, якою була реакція українського президента на це. І чи взагалі можна вважати позитивом для України зустріч у Парижі, як це подають Меркель і Олланд.  

Сирійське питання також серйозно обговорювалось під час двосторонніх зустрічей Путіна з Олландом і Меркель. І як повідомляє Reuters, російській стороні Олланд висунув три умови, при реалізації РФ яких Франція буде співпрацювати з Кремлем у Сирії: серед них - атака тільки на позиції "ІД" або "Аль-Каїди" (не по інших цілях), гарантії безпеки мирного населення та відставка президента Сирії Башара Асада шляхом перехідного уряду.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати