Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ризиковані призначення і… звільнення

Експерт: «В конфлікті «Саакашвілі-Настасяк» ми стикнулися з етичними, юридичними та професійними проблемами»
26 червня, 19:24

Історія з перепалкою голови Одеської ОДА Михеїла Саакашвілі з прокурором Івано-Франківської області Ігорем Настасяком завершилася для останнього звільненням. Про це 25 червня на сайті ГПУ повідомила її прес-служба. Ситуація неприємна, а головне – показова.  

Розпочалася все з того, що в мережі з’явилося відео, на якому очільник Одещини фактично «відчитує» прокурорів області, на яких поскаржилися місцеві підприємці: «Припустимо, я – інвестор, прибуваю до Одеси і перше, що отримую від держави – не допомогу, не дружбу, а листа від прокуратури. Мовляв, «надішліть мені документи, щоб я потім відкрив проти вас провадження і посадив». Це називається рекет. Це що – функціональний обов'язок прокуратури?». На це співробітник прокуратури намагався знайти відповідь, проте Саакашвілі перервав його: «Ці уроки я проходив, милий ви мій. Бачив я таких прокурорів, і бачив їх у в'язниці потім. Я не збираюся в Одесі більше терпіти рекетирів», - зазначив голова адміністрації.

Після цього епізоду за своїх одеських колег вирішив вступитися прокурор Івано-Франківської області Ігор Настасяк. 19 червня він заявив: «Я б не дозволив губернатору робити привселюдну «порку» головного прокурора». «Коли голова ОДА приводить із собою начальника обласної міліції, який не знає жодного слова українською і не знає жодної норми законодавства, я не знаю, як він працюватиме». А далі Ігор Настасяк навів не дуже вдалий приклад, привівши аналогію зі своєю роботою: «Перед тим, як зробити щось різке, губернатор «очільник Івано-Франківської ОДА – Авт.) телефонує мені і радиться. Я кажу: «так робіть, а так - ні, бо станете моїм клієнтом». Настасяк також розкритикував призначення начальником МВС в Одеській області колишнього громадянина Грузії, екс-заступника міністра внутрішніх справ Грузії Гіоргі Лорткіпанідзе.

Цим епопея не закінчилася. На своїй сторінці в Facebook вже 20 червня Міхеїл Саакашвілі написав: «Шановна Генеральна прокуратура, і багато ще у вас в прокуратурі таких недалеких "розумників"? І після цього вони будуть морочити голову, що загальний нагляд відмінений та одночасно кічитись, що губернатор радиться з ними з будь-якого приводу. Треба б мешканцям Івано-Франківська нагадати цьому пережитку минулого, що ми живемо у постмайданівській Україні, де губернатори повинні рівнятись на народ, а не на прокурорів».

Проходить кілька днів і Настасяка звільняють. А на сторінці заступника генпрокурора України Давида Сакварелідзе, який займається розслідуваннями діяльності співробітників прокуратури, з’являється наступний запис: «Івано-Франківськ сьогодні залишився без прокурора-мислителя. Неоцінима втрата…».

Тепер проаналізуємо. Перше. «Хвороба» української прокуратури, як і багатьох інших органів, давно відома. Вилікувати її поки не можуть ні майдани, ні зміна влади. Нагадаємо, Ігор Настасяк обійняв посаду обласного прокурора одразу після Революції гідності. «Запитував Ігоря Настасяка про династії в прикарпатській прокуратурі, ще коли його кандидатура проходила громадське погодження активістами Івано-Франківського Майдану відразу після Революції Гідності, - коментує «Дню» місцевий політолог Василь Кедик. - Питання було пряме – «Що в разі призначення ви збираєтесь робити з династіями в нашій прокуратурі?». Тоді Настасяк відповів, що в першу чергу треба дивитись на фаховість людини, а також не можна допускати прямого підпорядкування родичів. Пояснив династії працівників прокуратури браком робочих місць в області».   

«Слова Ігоря Настасяка відображають радянське мислення, коли він заявив, що «голова ОДА узгоджує з ним дії», - коментує «Дню» експерт Центру політико-правових реформ Олександр Банчук. - В сучасних умовах прокурор має займатися лише кримінальними питаннями і не влазити в адміністративну частину. Коли представники ОДА узгоджують свої адміністративні дії з прокурором – це пережиток не просто радянських часів, а Середньовіччя. У прокурорів та очільника ОДА різні сфери відповідальності і жоден з них не є підлеглим відносно один одного».

Прокоментував ситуацію і голова Івано-Франківської ОДА Олег Гончарук. «Я розмовляв з Ігорем Настасяком.... Він вибачився переді мною за таку ситуацію. За його словами, це журналісти не правильно трактували його слова», - наголосив Гончарук. До того ж губернатор зауважив, що виконує вказівки лише Президента України. «Я не консультуюсь з прокурором, але телефоную із запитаннями щодо стану справ в регіоні. І я не консультуюсь з жодним представником силових структур», - розповів Олег Гончарук.

«Вважаю позитивним той факт, що прокурор Настасяк був відкритим до громадськості. Якщо брати до уваги ситуацію із коментарем на рахунок очільника Одеської області, то у прокурора були оціночні судження, а журналісти подали лише частину його відповіді», - так прокоментував ситуацію інший івано-франківський політолог Сергій Адамович.

Друге. «Грузинський десант» правильно вказує на проблеми в прокуратурі. Але ми про неї прекрасно знаємо. Тут питання в іншому – стиль. Зверніть увагу в якому тоні веде розмову Саакашвілі і Сакварелідзе. Абсолютно неприпустимо. Який це сигнал суспільству? Хіба це атмосфера Революції гідності? «Завдяки тій розмові Саакашвілі із прокурорами Одеської області все виглядає так, нібито співробітники прокуратури підім’яті під голову облдержадміністрацї, який керує прокуратурою», - каже Олександр Банчук. «В державі не може існувати «священних корів», недоторканних для критики. Не виняток у цьому плані й голова Одеської ОДА Михаїл Саакашвілі, якого розкритикував Настасяк», - зазначив інший експерт Василь Кедик.

Насправді, проблема глибше. Стиль поведінки «нових українців» є наслідком, а от причина – кадрова політика в державі. І це третє. Тут є як мінімум два аспекти. Перший – якось дуже легко у нас роздається українське громадянство, буквально за одну ніч. Другий – а як же бути з власними кадрами, їх же потрібно «вирощувати», чи ми й надалі будемо займатися запрошенням іноземців? Далі. А чому у нас в країні звільняють держчиновників без будь-яких аргументованих пояснень? Так було з Ігорем Коломойським, Ігорем Палицею, Олександром Кіхтенком, Валентином Наливайченком…

В чому ж причина звільнення? У прокуратурі Івано-Франківської області повідомили нам, що подробиць не знають, Настасяк має намір поспілкуватися з колективом і розповісти про ситуацію. Перший же заступник прокурора Івано-Франківщини Володимир Торованин розповів, що Ігор Настасяк власноруч написав заяву на звільнення за власним бажанням, а вчора генпрокурор видав наказ на його звільнення. «День» також звернувся до прес-служби ГПУ, проте там не змогли чітко пояснити причини звільнення Настяка, зазначивши, що той написав заяву на звільнення «за власним бажанням».

«Проблема полягає у тому, що в результаті повноцінної реформи прокуратури та реалізації нового закону про прокуратуру не має бути політично вмотивованого звільнення співробітника правоохоронного органу, - підкреслює Олександр Банчук. - Незрозумілим залишається, чи пов’язане звільнення івано-франківського прокурора Ігоря Настасяка з його коментарем щодо відео із Саакашвілі. Згідно з законом, особу можна звільнити, якщо вона вчинила порушення, але цей процес має відбутися не в результаті одноособового рішення керівника ГПУ – Сакварелізде чи будь-кого ще, - а за рішенням відповідної кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. У нас же модель прокуратури така, що після звільнення івано-франківського прокурора суспільству доводиться гадати, що стало його причиною, адже воно відбулося за одну ніч. В цілому у цьому конфлікті ми стикнулися із етичними, юридичними та професійними проблемами. Адже це неправильно, коли перепалка дійшла до особистих образ і закінчилася звільненням одного з її фігурантів».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати