Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гонконгівці домоглися діалогу з владою

21 жовтня, 12:03

Здавалося, що протести в Гонконзі зійшли нанівець. Проте минулих вихідних вони розгорілися з новою силою. Учасники продемократичних виступів у Гонконзі гнівно відкинули твердження голови адміністрації Лян Чженьіна про те, що за протестами стоять зовнішні сили.

Як повідомляє Бі-бі-сі, активіст студентського протестного руху Алекс Чоу назвав вислови Ляна безвідповідальними і зазначив, що той не представив жодних доказів, що підтверджують цю позицію.

У неділю в інтерв’ю місцевому телеканалові Лян Чженьін заявив, що протести в Гонконзі «не є повністю внутрішнім рухом, оскільки до них залучено зовнішні сили». Проте він нічого не сказав про те, які саме країни або організації, на його думку, причетні до цього.

Влада в Пекіні не раз застерігала від іноземного втручання в Гонконзі, а в державних засобах інформації КНР з’являлися звинувачення на адресу Заходу в розпалюванні конфлікту.

Деякі оглядачі вказують, що Китай хоче таким чином запобігти можливій підтримці країнами Заходу протестного руху в Гонконзі.

Учасники руху «Оккупай Централ» — у більшості своїй студенти — вже четвертий тиждень протестують проти планів Пекіна відсівати кандидатів на посаду голови адміністрації Гонконгу на виборах 2017 року.

На початку жовтня на вулиці Гонконгу вийшли десятки тисяч людей.

Останніми днями кількість демонстрантів скоротилася, проте активісти руху створили наметові табори в діловому й урядовому кварталах міста.

Поліція й групи місцевих жителів намагалися ліквідувати ці табори минулого тижня, що призвело до зіткнень.

Виступаючи по телебаченню, Лян Чженьін сказав, що влада не відмовляється від діалогу зі студентами, але що для цього знадобиться час. За його словами, він хотів би «мирного й осмисленого розв’язання проблеми».

На думку Ляна, протести вийшли з-під контролю навіть з погляду тих людей, які почали їх. «Вони не можуть припинити протести, що викликає у нас занепокоєння», — сказав голова адміністрації Гонконгу.

Студенти, які становлять більшість учасників руху, звинувачують Лян Чженьіна в нездатності протистояти тиску з боку керівництва китайської компартії.

Нагадаємо, що в суботу демонстранти в Гонконзі знову захопили вулиці району Монгкок, звідки їх витіснила раніше поліція.

Близько 9 тис. протестувальників, здебільшого студенти, відтіснили поліцейських, зумівши знову зайняти територію на південь від основного перехрестя. У п’ятницю увечері поліція затримала 26 демонстрантів, які брали участь у заворушеннях. Як повідомили правоохоронці, в зіткненнях постраждали 15 офіцерів поліції. У неділю поліція знову почала зіткнення з маніфестантами. А поки вночі на понеділок на вулиці вийшли ті, хто виступає проти протестів і на підтримку поліції. Учасники демонстрації стверджують, що акції студентів протизаконні, вони ні до чого не закликають й лише порушують громадський порядок.

Лідери студентського руху й влада Гонконгу домовилися провести переговори у вівторок. Вони транслюватимуться в прямому ефірі по телебаченню. На фото — інсталяція з дерева й паперу, що показує сцену «Оккупай Централ».

За матеріалами Бі-Бі-Сі

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати