Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Євромайдан як наріжний камінь нової України

25 листопада, 12:16
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Під час драматичних подій 21 листопада 2013 року, коли Віктор Янукович і його уряд призупинив підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, рух Євромайдан розпочався як спонтанне зібрання групи студентів, які заявили про базове право визначати своє майбутнє. Потім цей рух перетворився на масове народне повстання, яке вийшло за рамки головної причини, і продемонструвало чітку рішучість української нації змінювати, модернізувати і реформувати свою країну.

Сьогодні ми можемо сказати, що цей рух розвинувся в символ української рішучості жити у вільному і демократичному суспільстві. Українці боролися за цінності, на яких побудований Європейський Союз, і відважно вирішили взяти долю країни в свої руки. Відтепер 21 листопада увійде в історію України як день, коли українці відновили право артикулювати свій вільний вибір і висловлюватися щодо напряму, в якому вони хочуть, щоб їхня країна рухалася. Чимало проблем ще попереду, але незворотний процес змін уже розпочався.

Рік по тому можемо озирнутися на рух Євромайдан як наріжний камінь нової України. І, незважаючи на болісні події, що сталися, важливо зберегти дух і думки Майдану і включити їх у поточні та майбутні завдання країни.

У той час як новообрана Верховна Рада готується розпочати свою роботу і призначити новий уряд, народний мандат Майдану має стати керівним принципом для нової влади, на яку буде покладено відповідальність за реалізацію великих надій листопада минулого року. Насамперед це викорінення системної корупції, завершення судової реформи та створення функціональної правової системи. Міцність і прозорість установ України є важливими як для власної безпеки і виживання, так і вирішення конфлікту на Донбасі  мирним шляхом та відродження економіки країни.

Європейський Союз і міжнародне співтовариство повинні допомогти Україні на цьому шляху. Європейський парламент залишається повністю відданим Україні, як це було під час роботи безпрецедентної місії Кокс—Квасневський, яка працювала до останньої хвилини, щоб допомогти Україні задовольнити вимоги підписання Угоди про асоціацію.

Євромайдан є частиною колективної пам’яті українського народу та Європи. Я дуже радий, що представники Євромайдану будуть нашими спеціальними гостями цього тижня в Страсбурзі під час щорічної церемонії вручення премії Сахарова за свободу думки. Я хотів би висловити глибоку повагу учасникам руху і віддати належне тим, хто поклав своє життя за те, що ми сподіваємося, буде краще майбутнє їхньої країни. Реальне значення цього дня ставатиме все більш помітним у наступні роки.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати