Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Російський кредит на підрив Європи

Права французька партія отримала фінансову допомогу
25 листопада, 11:53
МАРІН ЛЕ ПЕН / ФОТО REUTERS

Давно відомо, що в Європі багато «корисних ідіотів», які практично у всьому підтримують Кремль. І статті на цю тему дедалі частіше публікуються в мас-медіа. Водночас завдяки незалежним ЗМІ дедалі більше стає відомо про те, що так звані друзі Путіна поділяють його реваншистську ідеологію за гроші.

Одним з останніх підтверджень цього стало отримання французьким правим «Національним фронтом» (НФ), лідером якого є Марін Ле Пен, кредиту розміром у 9 млн євро від Першого чесько-російського банку. Про це повідомляє Agence France-Presse із посиланням на скарбника партії Валлерана Сен-Жюста. Фактично ж ідеться про отримання російських грошей, оскільки штаб-квартира заснованого 1996 року банку розташована у Москві. Згідно з інформацією на сайті банку, 100% його акцій володіє російський бізнесмен Роман Попов.

Сен-Жюст підтвердив агентству інформацію видання Mediapart про угоду з банком, яку було укладено ще у вересні. За його словами, «Національний фронт» уже отримав першу частину кредиту у розмірі 2 млн євро. При цьому скарбник зазначив, що партія вже давно шукає джерело фінансування виборчих кампаній і регулярно отримує категоричні відмови з боку банків Франції та інших країн Європи.

«День» звернувся до зарубіжних експертів із проханням прокоментувати факт фінансування правої французької партії російським капіталом, і як на це повинні дивитися у Європі?

«ІСТОРІЯ З РОСІЙСЬКИМ ФІНАНСУВАННЯМ ЩЕ БІЛЬШЕ ПОЛЯРИЗУЄ ПОЗИЦІЇ ПРИБІЧНИКІВ І ПРОТИВНИКІВ НФ»

Тетяна КАСТУЄВА-ЖАН, керівник програми Russie/NEI.Visions у Французькому інституті міжнародних відносин, Париж:

— Журналісти з початку року активно «копають» питання про наявність російських грошей у фінансуванні НФ, який на сьогодні є одним із найактивніших прихильників політики Володимира Путіна у Франції. Раніше ця партія «дружила» з ЛДПР і Володимиром Жириновським, а сьогодні Марін Ле Пен приймають у Росії на високому рівні, офіційно і відкрито Сергій Наришкін і Дмитро Рогозін. У відповідь на звинувачення журналістів Марін Ле Пен заявила, що була б рада позичити грошей у французького банку, але всі вони відповіли відмовою, тож вона змушена була звертатися по кредит до США, Іспанії та Росії. Таке отримання фінансування саме по собі не є незаконним, воно було б незаконним, якщо йшлося б про приховане субсидування іноземною державою або відмивання брудних грошей. У цьому плані партія Ле Пен потрапить віднині під пильний нагляд журналістів, громадськості й органів влади. Вони взагалі-то вже потрапили під цю увагу: наприклад, увесь минулий тиждень у французькій газеті «Монд» публікували чотири великі статті про канали російського впливу у Франції. Партія Ле Пен посідає у цьому розслідуванні важливе місце. Схожі розслідування раніше з’являлись у «Ліберасьон», «Нувель Обсерватер». І йшлося в цих розслідуваннях про російське фінансування, тож останні новини — це лише підтвердження припущень. Скандалу довкола цієї історії сьогодні не сталося, новина не на перших сторінках французьких газет. Але, можливо, це історія з відкладеним ефектом, і вона ще «вистрелить» під час найближчої виборчої кампанії. А взагалі скандалів із фінансуванням політичних партій у Франції завжди вистачало, під обвинувачення потрапляли і Ширак, і Саркозі. Останній нібито прийняв гроші від лівійського лідера Каддафі. Я вважаю, що ця історія з російським фінансуванням ще більше поляризує позиції прибічників і противників ФН: прибічники захищатимуться, звинувачуючи французькі банки, які підштовхнули партію до такого кроку, в упередженому ставленні, а для противників — це буде підстава для ще більшої дискредитації і критики Ле Пен. Але різкої зміни ставлення серед виборців на протилежне або втрати популярності партії чи лідера чекати навряд чи  доводиться.

«ЦЕЙ КРЕДИТ ДИСКРЕДИТУЄ І РОСІЮ, І «НАЦІОНАЛЬНИЙ ФРОНТ»

Андреас УМЛАНД, німецький політолог, Берлін:

— Оскільки це не прямий переказ грошей, а просто кредит, він може не підпадати під обмеження, які, як правило, застосовні до таких трансфертів. Це більше політична, ніж юридична проблема. Наскільки я знаю, ця непряма підтримка є першим таким випадком, у якому задіяні політична партія і Росія. Були чутки, що інші подібні партії, як в Угорщині «Йоббік» і «Атака» в Болгарії, також отримали підтримку Росії. Проте досі це не було підтверджено документально.

Чи повинен на факт отримання російських грошей партією реагувати французький уряд? Хочу підкреслити, що це політичне і моральне, а не правове питання. Важко сказати, чи повинні такі кредити бути обмежені, оскільки вони не є прямою підтримкою, за умови, що кредит повертається.

— Французи пишаються, що вони є захисниками свободи. Більше того, у девізі Французької Республіки записано: «Свобода, рівність, братерство». Україна ж бореться за свободу, а «Національний фронт» підтримує в цій агресії Путіна і до того ж отримує російські гроші. Як це розцінювати?

— Я згоден, що це ганьба. Але я бачу в цьому дещо позитивне, тому що цей кредит дискредитує і Росію, і «Національний фронт». Росія тепер стане більш неприйнятною для європейських лівих партій, які шукають підтримки. Російські гроші для «Національного фронту» стануть проблемою цієї партії всередині країни. З точки зору інформаційної війни, такий розвиток подій має множинне значення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати