Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Балтія вимагає компенсації за окупацію СРСР

Експерт: «Поки що немає політичних умов для реалізації цього права і в Україні»
10 листопада, 10:03

Балтійські країни вимагатимуть компенсацію у Росії за збитки від окупації їхніх територій Радянським Союзом. Міністри юстиції Литви, Латвії та Естонії вже підписали в Ризі відповідну декларацію.

«Йдеться про відшкодування збитків від радянської окупації... ми звернемося з тим, щоб це було розглянуто в міжнародному масштабі, в рамках міжнародного права», — зауважив литовський міністр Юозас Бернатоніс.

У свою чергу його естонський колега Урмас Рейнсалу відзначив, що Російська Федерація — спадкоємиця Радянського Союзу. Як повідомляє Delfi.lt, міністри юстиції також підтвердили, що саме така безперервність правової спадкоємності країн Балтії дозволяє їм висунути ці претензії.

КОМЕНТАР

Володимир ВАСИЛЕНКО, юрист-міжнародник, професор:

— Цілком логічним є пред’явлення претензій із боку Балтійських держав до Росії за ті збитки, які вони зазнали під час окупації з боку СРСР. З точки зору права, їхня позиція — бездоганна. Однак практична реалізація сьогодні нереальна, оскільки Росія зовсім інакше оцінює ситуацію.

Росія відмовиться розглядати таку претензію і вести переговори про це. Однак це звернення з боку Балтійських держав матиме політичне значення. Можливо, колись у майбутньому виникнуть умови, коли його задовольнять. Але для цього повинні відбутися кардинальні зміни в самій Російській Федерації. До Міжнародного суду ООН ця справа не може бути передана, оскільки необхідна згода Москви.

Якщо виходити з того, що окупація цих держав відбулася супроти їх волі (це було складовою агресивної політики СРСР), то у міжнародному праві немає ніяких термінів давнини щодо висунення подібних претензій.

Україна раніше, ніж Балтійські держави, стала жертвою агресії більшовицької Росії, яка тричі до цього окуповувала Україну. Між тим, Київ ніколи не формулював своєї позиції, говорячи про її окупацію Радянською Росією, а отже, треба вимагати від РФ як правонаступниці СРСР якогось відшкодування. Хоча Україна має повне право на те, щоб отримати активи Радянського Союзу, а відповідно — взяти на себе відповідальність і за його борги. Поки що немає політичних умов для реалізації цього права України.

Російська Федерація має попросити вибачення за всі кривди і шкоду, яку було завдано діями СРСР проти України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати