Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Крах надій на демократію»

03 березня, 12:53
ФОТО REUTERS

Убивство російського опозиційного політика Бориса Нємцова спричинило шок і сколихнуло Росію та світову громадськість.

Західні мас-медіа критично відреагували на цю трагедію, пророкуючи Росії подальше сповзання в прірву тоталітаризму та репресій проти інакодумців. Пропонуємо нашим читачам огляд висловлювань світових видань щодо нещодавніх подій у РФ.

Американський журнал New Yorker запитує: Так чому ж убили Нємцова? «Не знаючи, хто віддав цей наказ, можна припустити, що це стало можливим завдяки нинішньому політичному клімату. За останній рік під впливом анексії Криму і війни в східній Україні в Росії виробилася нова, набагато грубіша і більш догматична політична мова. Під час першого десятиліття путінського правління Кремль змальовував своїх опонентів фриками або ідіотами, але зараз їх характеризують як натуральних ворогів своєї батьківщини», — пише видання.

«Крах надій на демократію» — під таким заголовком вийшла газета The Wall Street Journal. «Це вбивство — найбільш резонансне політичне вбивство путінської доби — нагадало про жорстокі розправи 1990-х років, коли пан Нємцов досяг вершини своєї політичної кар’єри. Проте воно також стало відображенням нової реальності путінської Росії, де державні ЗМІ називають таких опозиціонерів, як пан Нємцов, зрадниками за їхню критику війни на Україні і навішують на них ганебний ярлик «п’ятої колони», готової знищити батьківщину», — пише видання.

У редакційній статті британської газети The Times говориться: «У сталінські часи ворогам уряду хоча б влаштовували показові процеси. У путінські часи їх просто розстрілюють на вулиці». Убивство Бориса Нємцова, можливо, ніколи й не буде розкрито, але воно «з огидною точністю підтверджує, що Росія в XXI столітті опинилася під владою пропаганди так само, як і в столітті XX», вважає газета.

Володимир Путін стверджує, що вбивство Нємцова було «провокацією». «Це образливий рефлекс людини, яка неспроможна зазнавати докорів сумління і яка перетворила Росію на державу гангстерів», — зазначає видання. І Росія не зміниться доти, доки Путін не піде, резюмує Times.

The Independent публікує статтю на ту саму тему під заголовком «Убивство Бориса Нємцова — жахливий злочин і черговий доказ політичної аморальності Росії». Той факт, що десятки тисяч осіб вийшли на вулиці Москви і Петербурга вшанувати пам’ять Нємцова, доводить, що навіть в атмосфері гнітючого конформізму існує й інша Росія, яка відмовляється сліпо сповідувати те, що кремлівська преса цинічно називає національними інтересами, пише Independent.

Видання The Guardian пише, що кулі, які вбили Бориса Нємцова, «символізують поворотний момент». У путінській Росії були й інші політичні вбивства. Список жертв напрочуд великий, зазначає газета. Але вбивство Нємцова стало поворотним моментом, тому що це перше політичне вбивство з тієї миті, як Володимир Путін вирішив перетворити Росію на «іредентистську, експансіоністську державу», що створює серйозну загрозу безпеці Європи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати