Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Ер-Ріяді новий король

В’ячеслав ШВЕД: Україні треба якнайшвидше перевести відносини із Саудівською Аравією на рівень стратегічного партнерства
27 січня, 11:07
НОВИЙ КОРОЛЬ САУДІВСЬКОЇ АРАВІЇ САЛМАН ІБН АБДУЛ-АЗІЗ АЛЬ САУД (НА ФОТО — ПРАВОРУЧ) ТА ЕМІР КУВЕЙТУ САБАХ АЛЬ-АХМЕД АЛЬ-ДЖАБЕР АС-САБАХ В ЕР-РІЯДІ ПІД ЧАС ПОХОРОНУ ПОПЕРЕДНЬОГО КОРОЛЯ САУДІВСЬКОЇ АРАВІЇ АБДАЛЛИ / ФОТО РЕЙТЕР

Днями в Саудівській Аравії, яка є одним із найбільших експортерів нафти і яка останнім часом здійснювала політику зниження ціни на «чорне золото», відбулася зміна влади. У ніч із четверга на п’ятницю у віці 90 років помер король Саудівської Аравії Абдалла Бен Абдель Азіз Аль Сауд, який фактично виконував обов’язки глави протягом 19 років, хоча офіційно вступив на престол лише  2005 року.

Новим правителем країни став його брат Салман. Зазначимо, що в Саудівській Аравії влада передається не від батька до сина, як прийнято в інших монархіях, а король обирає наступника з числа членів королівської родини за згодою родинної ради. Салманові 79 років, досі він обіймав посаду міністра оборони Саудівської Аравії та останні роки часто виконував обов’язки короля.

Абдалла мав дуже великий авторитет у своїй країні. Він провів низку реформ: надав більше свободи пресі, наділив жінок правом брати участь у виборах до місцевих консультативних органів. Окрема треба відзначити роль короля в підтримці зусиль країн Заходу в боротьбі проти Ісламської держави. 

Від імені американського народу президент США Барак Обама висловив співчуття з приводу кончини короля Абдалли і наголосив: «Як лідер, він завжди був щирим і мав сміливість відстоювати свої переконання. Одним із таких переконань була його міцна й пристрасна віра у важливість американо-саудівських відносин як сили, що забезпечує стабільність і безпеку на Близькому Сході та за його межами». Тим часом прем’єр-міністр Британії Девід Кемерон заявив, що король Абдалла увійде в історію завдяки своїй прихильності світу та зміцненню взаєморозуміння між людьми різних віросповідань.

Через кілька годин після вступу на престол король Салман у телезверненні до нації пообіцяв дотримуватися правильної політики, яку обрала Саудівська Аравія з моменту її створення. Він також закликав до єдності в ісламському світі.

«День» звернувся до ісламознавця, виконувача обов’язків завідувача відділу історії країн Азії та Африки Інституту всесвітньої історії В’ячеслава ШВЕДА з проханням прокоментувати роль короля Абдалли для країни та регіону й розповісти про важливість розвитку відносин України з цією найважливішою країною на Близькому Сході.     

«ЦЕ СПРАВДІ БУЛА ЗНАЧНА ПОСТАТЬ ДЛЯ ВСЬОГО СВІТУ»

— Це справді була значна постать, і не лише для ісламського, арабського регіону, а й для всього світу. Мені пощастило в грудні 2011 року представляти Україну на широкому представницькому форумі в Саудівській Аравії під назвою «Затока і світ». І тоді я вперше відчув, який авторитет мав покійний король, і скільки він зробив для своєї країни. Чесно  кажучи, я прилетів пізно вночі, біля третьої години ночі. Про Ер-Ріяд у мене були уявлення, що це має бути старовинне місто з середньовічними вулицями. Але я побачив сучасний аеропорт. Коли  їхав нічним Ер-Ріядом, у мене просто дух перехопило: сучасне, красиве, білосніжне місто, нові будинки, широкі алеї. Це все зовнішні враження, але вони відображають усе те, що відбувалося протягом останніх декількох десятиліть, коли країною правив покійний король. Саудівська Аравія по праву перетворилася фактично на центр ісламського, арабського світу, центр розвитку і стабільності. Королівська сім’я Саудів демонструє дивовижну стабільність і впевненість у розвитку. Там налічується близько десяти тисяч людей, і там все дуже чітко прописано: як іде загальний процес, хто, коли та кого замінює. І недруги Саудівської Аравії не можуть їй вибачити, що вона, по-перше, відіграла свою роль у тому, щоб розпався Радянський Союз, бо тоді, у 80-ті роки, вона застосувала таку ж тактику дуже серйозного зниження цін на нафту, і тим самим була повністю знищена фінансова система Радянського Союзу. А далі це вже призвело до політичних наслідків, що Радянський Союз розпався.

«САУДІВСЬКА АРАВІЯ ТРИМАЄ КУРС НА ЗНИЖЕННЯ ЦІН НА НАФТУ, ЩОБ ЗУПИНИТИ АПЕТИТИ РЕЖИМУ ПУТІНА»

— Зараз Саудівська Аравія дуже твердо й упевнено тримає курс на зниження цін на нафту, щоб, передусім, завдати нищівного удару, зупинити апетити режиму Путіна. Але, звісно, вони думають не лише про Україну, а насамперед про Близький Схід, де цей режим також «наламав дров». Спочатку це — підтримка режиму сирійського диктатора Башара Асада, якого королівська сім’я не безпідставно вважає своїм ворогом. Адже цей режим чинить дуже серйозну дестабілізацію і призвів до появи такого монстра, як так звана Ісламська держава. Хотів би підкреслити, що покійний король дуже впевнено й твердо реалізовував цю політику. І я чомусь впевнений, що наступний  король і вся королівська сім’я й надалі продовжуватимуть цю політику.   Не думаю, що значно зросте ціна на нафту на світових ринках, можуть бути несуттєві коливання, але ситуація буде під контролем.

«ВОРОТА НА БЛИЗЬКИЙ СХІД, В ІСЛАМСЬКИЙ СВІТ»

— Але я хочу звернути увагу на те, що Україні, українському Президентові, уряду, Міністерству закордонних справ конче необхідно поставити як першочергове завдання якнайшвидше, якнайглибше перевести відносини з Саудівською Аравією на рівень стратегічного партнерства. Тому що ця країна — ворота на Близький Схід, в ісламський світ. Саудівська Аравія має великий авторитет серед усіх країн ісламського світу. Фактично вона сьогодні контролює Лігу Арабських держав, Організацію ісламського співробітництва (це фактично ісламська ООН, де об’єднано  57 ісламських країн). І саме за допомогою Саудівської Аравії Україна має просуватися до такої дуже впливової міжнародної структури, як Організація Ісламська співдружність для того, щоб стати спостерігачем. У нас є для того всі можливості. Й це надасть нам дуже великі бали, щоб вийти на якісно новий рівень у відносинах із провідними центрами зростання в ісламському світі. Я хотів би зазначити, і  сам це бачив — дуже добрі, тісні відносини Саудівської Аравії з Об’єднаними Арабськими Еміратами. Вони найближчі та перевірені друзі. Україні потрібно передусім в арабському, ісламському світі орієнтуватися на ці дві країни.

«НЕДООЦІНЕНО РОЛЬ СХІДНОГО НАПРЯМУ В РЕАЛІЗАЦІЇ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ВИБОРУ УКРАЇНИ»

— Досі цього не було зроблено. По-перше, у нас недооцінюється роль східного напряму в реалізації європейського вибору України. Чомусь була така певна недооцінка можливостей. Це особливо важливо, бо сьогодні для України потрібно здійснити серйозний маневр відносно того, що економічні відносини з Росією якісно знизились і матимуть тенденцію до зниження. Нам потрібно шукати нові ринки, адже склалася дуже складна ситуація. І на те є об’єктивні  причини. Саме близькосхідний, арабський, ринок для нас сьогодні набуває дуже важливого значення. Для нас це — питання життя і смерті, виживання нашої країни. Ми маємо сьогодні використати всі можливості — й сприятливе політичне ставлення, симпатії до України, й мусульманський чинник у самій країні. З великою симпатією світ спостерігає за героїчною боротьбою кримськотатарського народу. В ісламському світі чудово знають, що мусульман України дуже поважають, вони рівноправні в нашій країні, й вони не випадково були в перших рядах і на Майдані. Багато лідерів — таких, як Рафат Чубаров, Саїд Ісмаїлов і багато інших, на Майдані виборювали право України на європейський вибір і своє майбутнє.

«НЕОБХІДНО ПОЧАТИ ОРІЄНТУВАТИСЯ НА РИНКИ СХОДУ ТА САУДІВСЬКОЇ АРАВІЇ»

— Звісно, Україна висловлює щирий жаль саудівському народу з приводу такої втрати. Але я впевнений, що саудівський народ і Королівство Саудівська Аравія знайдуть у собі сили для подальшого сталого розвитку. Мене дуже вразило, й це всіма підкреслюється, що в цій країні дуже високий рівень менеджменту, прекрасні організатори економіки, політики. І саме завдяки цьому вона розвивається стабільними, впевненими темпами. Дуже багато уваги приділяється розвитку науки, освіти. Лише в останній час, якраз за ініціативи покійного короля, було відкрито цілу низку вищих наукових закладів на найвищому світовому рівні. До речі, один із них очолив колишній ректор сінгапурського університету, який був визнаний як одна з найбільш шанованих людей в науковому світі. Недалеко від аеропорту в Ер-Ріяді почав працювати чудовий заклад для молодих дівчат Саудівської Аравії. Вони здобувають там вищу освіту. Це також кроки, спрямовані на те, щоб помірковано, з врахуванням ступеня зрілості саудівського суспільства, розвивалося питання втягнення в активне політичне життя зокрема й жінок. Усі жінки, молоді дівчата, які там здобувають освіту, звісно будуть дуже серйозним надбанням саудівського суспільства.

Дуже хотів би сподіватися, що наша влада вже прийшла до розуміння, що необхідно почати орієнтуватися на ринки Сходу та Саудівської Аравії. Принаймні наш інститут робить все для того, щоб донести до Президента, Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів цю, я б сказав, імперативну потребу України. Ми сподіватимемося, що нас почують.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати