Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Бах в гостях у Крупки»

У фойє будівлі Закарпатської ОДА та облради відбувся благодійний концерт камерного хору «Кантус» спільно із львівським оркестром «Леополіс»
17 червня, 10:55
ФОТО ЙОЖЕФА КІША

Імпрезу присвятили 330-річчю композитора Йоганна Себастьяна Баха та 130-річчю чеського архітектора Франтішека Крупки, за чиїм проектом 1936 року було зведено цю адмінбудівлю Земського уряду, яка сьогодні є однією з архітектурних перлин Ужгорода.

• «Задум влаштувати концерт у приміщенні будівлі Народної Ради, як зазвичай називають цей дім в Ужгороді, виник у мене давно, — каже диригент камерного хору «Кантус» Еміл СОКАЧ. — Свого часу я попросив товариша архітектора Петра Сарваша порадити мені оригінальне приміщення для концертної зали. Він відразу звернув мою увагу на це фойє, що було спроектовано архітектором Ф.Крупкою спеціально для проведення світських раутів, концертів, урочистих подій. Тут чудова акустика, інтер’єр. Спочатку такі події там і відбувалися, але з часом цю добру традицію було втрачено. Співаки «Кантуса» добре знають це приміщення, оскільки хор сюди часто запрошують заспівати гімн або молитву на відкритті сесії обласної ради, чи виступити з приводу державних свят, і ця ідея запала мені в душу».

• Упродовж багатьох літ пан Еміл безуспішно намагався переконати керівників області провести таку акцію, але влада змінювалася швидше, ніж визрівало її рішення дати нам дозвіл на такий концерт... Цьогоріч хор запросили на святкування Дня пам’яті та примирення 8 травня, і його керівник скористався нагодою спробувати реалізувати свій задум за сприяння нинішніх керівників області. Його ідею підтримали, і залишилося лише організувати сам виступ. У процесі підготовки вирішили об’єднати дві дати — ювілеї видатного композитора та архітектора. Львів’яни із «Леополісу» надали і великий банер з портретом Баха, який дуже гармонійно вписався в інтер’єр імпровізованої сцени.

• Продавати квитки на такий концерт не хотіли, тому вирішили зробити його благодійним, а зібрані кошти передати для потреб обласної дитячої лікарні. Послухати Баха у виконанні ужгородських і львівських митців прийшов увесь бомонд Ужгорода, а кошти, які пожертвують, згодяться для лікування наймолодших закарпатців, які цього гостро потребують. Дійство справді високого штибу тривало півтори години. Музиканти виконали кантату Й.-С. Баха Ich hatte viel bekummerenis BWV 21 для солістів хору та оркестру та Magnificat BWV 243 для солістів та оркестру. Поєднання вишуканого архітектурного стилю, класичної музики з високопрофесійним виконанням стало в Ужгороді справжньою мистецькою подією. «Я дуже хочу, щоб такі концерти були регулярними. Звісно, філармонію з адмінбудівлі ніхто робити не збирається, але давати там три-чотири концерти на рік — цілком реально», — каже на завершення маестро Сокач.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати