Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Екскурсія в епоху модерну

У Музеї історії Києва представлено костюми та аксесуари 1890—1930 років
21 травня, 10:24
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Проект «Модерн — епоха жіночності» підготовлений Музеєм історії міста Києва у співавторстві з Музеєм історії моди Марини Іванової та київською художницею Аллою Преображенською. Це захоплива екскурсія у минуле європейської моди: всі експонати — це кращі зразки моди для дорослих і дітей. Організатори створили експозиційний простір, який розкриває історію європейської моди періоду 1890—1930 років, — періоду, який в історії мистецтва називають Belle Epoque, або модерн. Еклектичний стиль цього періоду об’єднував у єдине ціле безліч різних напрямків і характеризується використанням усіляких розкішних легких тканин — шовку, шифону, мусліну, тюлю.

В основі виставкового проекту — зразки костюмів і аксесуарів із зібрання Музею історії моди Марини Іванової, яке формувалося впродовж 30 років. Поштовхом для колекціонування став капелюшок, який дивом уцілів від полум’я багаття. Потім Марина стала вивчати, реставрувати і збирати цікаві аксесуари: капелюшки і парасольки, сумочки і рукавички, приділяючи особливу увагу жіночим костюмам. Сьогодні в Музеї Марини Іванової нараховується понад 100 старовинних історичних костюмів і декілька сотень аксесуарів, створених наприкінці XVIII — початку XX сторіч на території України та Західної Європи, а також у далекій Америці.

«Родзинкою» експозиції  є бальна накидка з узором у вигляді папороті та візитна сукня, прикрашена ірландським мереживом (1910 рік). Особливий інтерес у глядачів викликає «дитяча кімната», показана вперше: це колекція старовинних плюшевих ведмедиків, ляльок і зайчиків, а також дерев’яних конячок-гойдалок, мініатюрних колясок і велосипедів, доповнена декількома предметами іграшкових меблів і антикварним дитячим піаніно. По сусідству, на маленьких манекенах, показані зразки дитячого одягу епохи модерну з вишивкою і мереживами, красиві капелюшки.

— Коли з’явилися дитячі костюми, мені дуже захотілося, щоб поряд із ними теж стояли велосипедики у вигляді конячок... у мене є гойдалки і коляски 1890 року! А поруч хочеться посадити ведмедика або ляльку. Ось так ми почали робити дитячі кімнати, де багато іграшок, — розповідає Марина Іванова.

Для сучасних модниць яскравим враженням стануть вітрини, в яких показано витончено-кокетливі дамські сумочки, вишиті бісером, щонайтонші бальні рукавички та срібний ридикюль, шикарні віяла на тлі милих дрібничок і фотографій сторічної давності.

Завіса над життям «вершків суспільства» Європи злегка відкривається, демонструючи глядачам дамський туалет для виходу в казино, пошитий 1905 року в Лондоні, — дивовижні рукави-ліхтарики, тонкий тюль і вишукані манжети... тут уяву глядачів доповнює тонкий запах дорогих парфумів чоловіків-залицяльників, що курять величезні сигари... Можна побачити бальне плаття, що стягує фігуру модниці в жорсткий корсаж з китового вуса, з високим ліфом і витонченим узором. Дитячий маскарадний костюм із маскою вовка довершує загальну картину свята з галантної епохи, що давно відійшла.

Європейську атмосферу допомагають відтворити не лише костюми та безліч усіляких аксесуарів до них, а й живопис Алли Преображенської, навіяний атмосферою минулого сторіччя. На думку організаторів виставки, головне завдання художниці — підсилити своїми картинами загальне враження про той час, коли модерн заявив про себе як особливий стиль, додати виставці костюма сильніше емоційне забарвлення і занурити глядача в атмосферу кінця XIX — початку ХХ сторіч. Таким чином, глядач потрапляє не просто на музейну експозицію, а занурюється в особливий вимір минулого: у світ жіночності, високого стилю і витонченої краси.

Виставку можна відвідати до 30 червня

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати