Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Фотовиставка об’єднує, надихає, мотивує...»

Серед відвідувачів експозиції «Дня» у Дрогобичі — і представник ЄС в Україні Ян Томбінський
17 червня, 11:00
ФОТО АВТОРА

Ось уже два тижні в Дрогобичі гостює XVI Міжнародна фотовиставка «День». Кількість глядачів вражає. «Близько 100 відвідувачів щодня приходять, щоб увібрати в себе всю глибину зображуваного, — розповідає молодший науковий працівник Палацу мистецтв музею «Дрогобиччина» Тетяна ШУМСЬКА. — Уже майже всі навчальні заклади нашого краю стали гостями виставки. І бабусі, дідусі й зовсім юні дітлахи то зі сльозами на очах, то з посмішкою діляться емоціями один з одним та завзято дописують у книгу відгуків видання. Коли дізнаються, що потрібно вибрати одне найкраще фото, не приховують розгубленості: «Хіба це можливо?» — дивуються».

•  «Це перша фотовиставка такого масштабу, — продовжує пані Тетяна, — і такого потужного смислового навантаження. Світлини фіксують не тільки зовнішнє, але й те, що знаходиться далеко всередині. Виставка болюча, але натхненна. Чотири зали, котрі поєднані невидимими змістовими нитками, і водночас такі різні...Майдан, війна на Сході, життя в Україні у найтяжчий її період. І попри це, як зображено на фотографії Миколи Тимченка «Всупереч», дівчинка катається на роликах на фоні зруйнованого будинку — життя триває водночас і всупереч. Найприємнішим дотиком до душі є фото дітей, котрі так невинно і несміло посміхаються з фотографій і тим самим дають друге дихання тим, хто вже поріднився з відчаєм».

•  «Відвідувачами виставки є люди різних вікових категорій, соціальних статусів, політичних вподобань — останні події об’єднали країну, фотовиставка об’єднала тих, хто прагне змін, поціновувачів мистецтва у найкращих його проявах. У Дрогобичі мешкає більше 20 сімей — переселенців з Криму, багато зі Сходу — усі вони були тут. Сумні і вдячні. Запам’яталась ситуація, — коментує працівник музею, — коли хлопець так довго стояв біля фото Артема Сліпачука «Напарник», і врешті зі сльозами на очах промовив: «Я свого собаку теж залишав там...» Ці фотографії живі, як живе бажання будувати цю країну разом».

•  Глядачами виставки були гості з Києва, Одеси, Луганська, Івано-Франківська, Тернополя... А 5-6 червня, під час проведення у Дрогобичі масштабних — Днів Європи, експозицію відвідали члени дипломатичних представництв з Польщі, Австрії, Німеччини, Бельгії, Нідерландів, Чехії, Угорщини, Румінї та Литви. Зокрема, своє щире захоплення висловив шанований польський дипломат, представник ЄС в Україні Ян Томбінський. Його відгук про відвідини музею був таким: «Я дуже дякую за можливість відвідати музей, який є одним з багатьох прикладів європейської творчості, але також і варварства, яке руйнувало доробок попередніх поколінь».

•  Глядачі йдуть і йдуть... Наприклад, у вівторок виставку «Дня» відвідала спільна делегація учнів Варшавського ліцею та Дрогобицької спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №2. «Фотографи так вміло зобразили дійсність. У душі відбувається щось невимовне...захоплення від естетики і сум переплітаються», — діляться школярі Олег Лагуш і Катерина Малиш.

•  Тож Фотовиставка газети «День» у Дрогобичі робить свою справу: об’єднує, надихає, мотивує...

•  Нехай проростають зерна, нехай формується нове мислення. Дякуємо «Дню»!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати