Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Євромайдан — на витинанках

Черкаський митець Микола Теліженко створює цикл робіт, присвячених останнім подіям в Україні
18 лютого, 17:26
ПОЗАДУ МАЙСТРА — РОБОТА «РІЗДВО НА МАЙДАНІ»

Митець Микола Теліженко, відомий своїми витинанками, зробив уже шість робіт, присвячених Євромайдану і сучасній революції. У задумах черкаського митця — ще близько 20 витинанок, присвячених цій темі. Микола Матвійович поділився із «Днем» свіжими картинами, показав ескізи майбутніх витинанок «євромайданівської» серії та розповів про душу робіт.

Серед уже готових картин — «Різдво на Майдані», «Пієта на Грушевського», «Козак Михайло, беркутня і всяка чортівня», «Гірше ляха свої діти її розпинають», «Хижі птахи» та «Вогні на Майдані». «Вогні», за словами Миколи Теліженка, як посвята Руслані з’явилися першими. Митець говорить, що при нагоді подарує витинанку співачці. Серед робіт, які невдовзі мають шанс постати і задум-ескіз до яких художник уже окреслив, — і «Весілля на барикадах».

«Це — історична подія. Скоро в Україні будуть писати історію революцій, починаючи від гранітної. Прикро, що влада, яка обіцяла почути кожного, не хоче чути нікого, зокрема й мільйонів людей, яких об’єднав Майдан», — коментує митець. Він згадує, що свого часу написав серію робіт «Листи з Майдану», присвячену помаранчевій революції.

РОБОТУ «КОЗАК МИХАЙЛО, БЕРКУТНЯ І ВСЯКА ЧОРТІВНЯ» ПРИСВЯЧЕНО МИХАЙЛОВІ ГАВРИЛЮКУ, ЯКИЙ, ЯК ЗАЗНАЧИВ М.ТЕЛІЖЕНКО, СИМВОЛІЗУЄ НЕЗНИЩЕННІСТЬ УКРАЇНЦІВ

Щодо циклу «євромайданівських» робіт, то Микола Теліженко каже, що зробив першу роботу, оскільки його дуже схвилювало виконання Русланою і сотнями тисяч людей гімну. «Чистота голосу Руслани і народний спів. Це дуже надихає. Це свято гімну, коли весь народ співає. І ми навіть із родиною, в тому числі чотирма онуками, на Новий рік вийшли на балкон і співали всі гімн», — ділиться спогадами митець.

У центрі «Вогнів» — монумент Незалежності на Майдані, від якого відходять радіальні кільця (як у дереві, коли подивитися на зріз), заповнені людьми. Це дерево розростається, як революція, переходячи від людини до людини, від Києва до маленького містечка чи села.

Як розповідає Микола Теліженко,  «Різдво на Майдані» народилося дуже швидко, але технічно довелося працювати доволі довго, зважаючи на кількість мізансцен і образів. Тут і дзвони дзвонять, сповіщаючи про Різдво й революцію, і тризуб у жовтогарячо-червоному кольорі, й ангели співають, і вертеп із царем, чортом, смертю, козою...  Далі       — «Беркут» із щитами й мечами-дубцями танцює. В центрі композиції — народження Ісуса Христа. Йосип і Марія схилилися над дитятком. Вище — ялинка. У рік коня дві кінські постаті символізують Схід і Захід, які об’єднуються. Там і кутею пригощають, і кобзар грає, і намети розстеляють із прапорами. У гриви коням заплетені зірки як символ Євросоюзу.

«ХИЖІ ПТАХИ» — ЦЕ «БЕРКУТ», ЯКИЙ ЗАКЛЬОВУЄ ДО СМЕРТІ ЖИВУ ЗВІРИНУ. М. ТЕЛІЖЕНКО КАЖЕ, ЩО АЛЕГОРИЧНА ЗВІРИНА — ЦЕ ЛОСЬ, «ЄДИНА ПОШИРЕНА В НАШИХ ЛІСАХ БЛАГОРОДНА ТВАРИНА»

Витинанка «Козак Михайло, беркутня і всяка чортівня» присвячена Михайлові Гаврилюку, який, як зазначив М.Теліженко, символізує незнищенність українців.

«Коли працюєш над цією темою, то роботи гарно лягають на поезію Тараса Шевченка, наскільки він сучасний у рік свого 200-річчя. Невипадково він знайшов своє місце і на Майдані. Як і інший наш великий земляк — Василь Симоненко, якого на Майдані багато цитують», — говорить митець.

Розповідаючи про роботи, Микола Теліженко одночасно малює ескіз до наступної картини революційної серії. Козацькі голови — і «Беркут» топчеться по них. «Не вистачає рам, бракує паперу, але працюємо, бо ця подія увійде в історію новітньої України. Цю історію творимо вже не ми, а наші діти, внуки і правнуки. Вони борються за своє майбутнє», — зазначає знаний витинанкар.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати