Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коли оживають історичні постаті

У львівському Театрі ім. Марії Заньковецької тривають останні репетиції вистави «Ярославна — королева Франції»
14 травня, 09:55
ВИСТАВА «ЯРОСЛАВНА — КОРОЛЕВА ФРАНЦІЇ» ПЕРЕНЕСЕ ГЛЯДАЧІВ У СИВУ ДАВНИНУ — XI СТОЛІТТЯ. ЦЕ ІСТОРІЯ ПРО ЖИТТЯ МОЛОДШОЇ ДОНЬКИ КИЇВСЬКОГО КНЯЗЯ ЯРОСЛАВА МУДРОГО, ЯКІЙ ВИПАЛА ДОЛЯ СТАТИ КОРОЛЕВОЮ ФРАНЦІЇ (НА ФОТО: ГРАФ РАУЛЬ — ОЛЕКСАНДР НОРЧУК І АННА ЯРОСЛАВНА — АЛЬБІНА СОТНИКОВА) / ФОТО ТАРАСА ВАЛЬКА

За словами відомого львівського режисера Алли Бабенко, вона давно планувала поставити «Ярославну». Навіть спеціально їздила до Франції — хотіла взяти у розробку книжку про молодшу дочку Ярослава Мудрого сучасної французької письменниці Режіни Дефорж, але мала побоювання, що умови щодо гонорару, що їх поставить мадам Дефорж, театр не зможе виконати.

— Потім я дізналася про роман і п’єсу киянина Валентина Соколовського, — розказала «Дню» Алла Григорівна. — Він надіслав нам п’єсу, і ми почали працювати, хоча це дуже важко, бо занадто багато матеріалу. А розказати хочеться чим більше. Я вважаю, що текст, якщо дивитись з позицій сьогодення,  дуже актуальний. У ньому йдеться про Францію, котру розривають на кавальчики. Сама постать Анни Ярославни — надзвичайно цікава: «Я аж задихаюся від захоплення! І не тільки я — всі актори».

В історичній драмі на дві дії «Ярославна — королева Франції» задіяно два склади виконавців. Головній ролі репетирують  прекрасні актриси — Олександра Люта і Альбіна Сотникова. Художник-постановник  — Мирон Кипріян, хормейстер — Оксана Явдошин, а хореограф — Олена Балаян.

Персонажів у виставі небагато, позаяк п’єсу було розраховано на невелику трупу. Бабенко згадує постановника й фільм «Ярославна, королева Франції» режисера Ігоря Масленнікова, який знято за історичним романом Антоніна Ладинського, що вийшов у прокат 1978 року. «Я добре знаю цю картина, і вона присвячена довгому шляху Анни з Києва до Санліса. Ми розповімо про її перебування в Парижі, а головне — про те, як вона керувала, як вчила французів читати і писати, як отримувала листи від Папи Римського.., — підкреслює Алла Бабенко. — Перед тим, як взятися за постановку, я ретельно вивчала літературу про Анну, зокрема — мистецтвознавчу розвідку Наталії Крутенко із серії «Українці у світовій цивілізації», книжку Євгена Луняка «Анна Руська — королева Франції в світлі історичних джерел»... Та й нині вся, як мовиться, у роботі — слухаю григоріанські хорали — дуже красива музика, і все це буде у нашій виставі». 

«Ярославна — королева Франції» — це суміш правди та домислів. Глядачі побачать різну героїню — жінку і королеву, яка стала предком близько тридцяти видатних монархів Франції!

У наступних планах режисера Бабенко — вистава про французьку художницю українського походження полтавчанку Марію Башкірцеву, про яку, переконана Алла Григорівна, «знає увесь світ — але, на жаль небагато українців».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати