Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мистецтво рівноваги

Художник Юрій Коваль зіштовхує персонажів, які б ніколи не зустрілися у реальному житті
28 січня, 11:34
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Проект митця «Рівновага» представили в арт-просторі Sky Art Foundation, що декілька місяців тому відкрився у центрі Києва. Це — майже 20 сюрреалістичних картин, кожна з яких є таким собі колажем з різних життєвих ситуацій. Організував виставку благодійний фонд Sky Art Foundation.

ЛЮБОВ ЗАМІСТЬ ВІЙНИ

Образ рівноваги для Юрія Коваля — це розгублений хлопчик, який балансує на стільці серед розлючених псів і купи повітряних кульок, при цьому поруч махає крилом гігантський лебідь. Спадає на думку, що ця картина, яку так і названо — «Рівновага», про те, як залишитися вірним собі та встояти перед скаженими «собаками» реальності. 

Сам Юрій Коваль описує свою нову серію так: «Це — проект про вибір, що постає перед нами щодня упродовж усього життя. Цей вибір формує нас як особистостей. У своїх картинах я показав нашарування повсякденних кадрів, що так чи інакше впливають на речі, завдяки яким ми робимо свій вибір. Я і сам уявляв себе на місці персонажів. Гадаю, ці сюжети стосуються не тільки мене, а всіх. Наприклад, навіщо воювати? Краще завойовувати серця жінок». Останні слова стосуються роботи «Війна іншого формату»: солдати замість зброї тримають у руках червоні тюльпани і повітряні кульки, під хмарами манячить скульптура Венери Мілоської.

ЗІТКНЕННЯ СМИСЛІВ

У суміщенні речей з різних вимірів буття — іронічність Юрія Коваля. Поліціанти когось атакують, а за цим спостерігає бабця з коровою — робота називається «Комунікація-2». На пляжі доберман гавкає на чоловіків — це «Виявлення корупціонерів». У своїх роботах художник зіштовхує персонажів, що ніколи б не зустрілися у реальному житті. Несумісність героїв підкреслює поєднання чорно-білих і кольорових фрагментів. Кожна деталь виписана дуже реалістично, що увиразнює абсурдність ситуацій.

Більшість образів Юрій Коваль переносив на свої картини зі старих фотографій, репортажних зйомок — зокрема, він використовує чимало світлин часів Другої світової війни. Деякі фрагменти намальовані з натури.

Сюжетна колажність — нове у творчості Юрія Коваля. Юлія Островська, директор благодійного фонду Sky Art Foundation, розповідає: «Перша робота, де Юрій використовує колажність, не ввійшла у серію, бо трохи «випадає» з неї. Але художник зрозумів, що готовий продовжувати у цьому напрямку, і, зрештою, сам проект реалізував легко».

Тож, зробіть вибір на користь мистецтва — подивіться проект «Рівновага» в арт-просторі Sky Art Foundation. Виставка триватиме до 17 лютого.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати