Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Парк із характером

Жителі Оболонського району Києва разом створюють простір своєї мрії
18 серпня, 16:13

Урочище Наталка, що у столиці, простягається на кілька десятків гектарів: від Московського мосту до Верблюжої затоки. Дехто з місцевих розповідає легенду про дівчину Наталку, яка давним-давно жила там і з піснями виходила зустрічати кораблі, обмінювала у моряків рибу на молоко. Так урочище і назвали Наталкою. В одній його частині давно є парк. Донедавна він був не дуже привітний і злегка роздерибанений, але місцеві жителі взялися облагороджувати територію.

Кінотеатр просто неба, мистецькі акції і навіть «вічні» лавочки — за цей рік парк на Оболоні значно повеселішав. Координує ці зміни громадська організація «Парк «Наталка». Активісти вивчили міжнародний досвід — наприклад, знаменитого Центрального парку у Нью-Йорку, налагодили співпрацю з місцевою владою і бізнесом, «заробили» довіру громади. Місцеві мешканці регулярно проводять суботники, збирають макулатуру, створюють арт-об’єкти: мозаїку у вигляді карти України, орнамент на сходах тощо. Люди мислять глобально — вже є концепція розвитку території.

Нещодавно у парку з’явилися дві унікальні для України лавиці. Ці меблі не можна подряпати чи підпалити, а написи хуліганів легко стираються ацетоном. Також лавиці не треба фарбувати щороку, а термін їхньої експлуатації — близько 30 років. Секрет у спеціальному матеріалі, з якого зроблені лавки: це — пресована смола з папером. Меблі подарували меценати, і громадські активісти планують, що скоро у парку таких лавиць стане більше.

«Абсолютно всі готові долучатися до нашої ініціативи, треба лише правильно подавати інформацію. Комусь цікаво вийти на суботник, посадити квіти, а хтось хоче розробляти план зонування парку, — ділиться голова правління громадської організації «Парк «Наталка» Наталія Манюк. — У нашій команді є досить відомий ІТ-шник. Він одразу сказав, що не хоче займатися у нас інформаційними технологіями, йому цікаво вирішувати якісь технічні питання. І прекрасно: зараз він розповідає, що розвинув свої організаційні здібності. Бачу, як люди навколо змінюються. Активне ядро нашої організації — сім людей. У групі у «Фейсбуку» — десь 1200 підписників».

Активісти координують дії з чиновниками. «Перші півроку ми тільки й робили, що знайомилися з владою: з адміністрацією Оболонського району, департаментом архітектури, комунальними підприємствами, — згадує Наталія Манюк. — Треба було показати: ми адекватні, хочемо співпрацювати і домовлятися. Будь-яка ініціатива — лавочки, вулична бібліотека, прибирання території — узгоджується з владою».

Втім, кожен може створити свій ідеальний острівець відпочинку. Активісти запрошують усіх у «піддослідний» парк 29 і 30 серпня на подію «Point Fest». Будуть презентувати свій проект розвитку місцевості, розкажуть про досягнення ініціативи «Парк «Наталка». Також у зонах парку — дитячій, спортивній, мистецькій — встановлять «кишеньки», де люди лишатимуть свої пропозиції з благоустрою. Обіцяють і майстер-класи — зокрема, з ландшафтного дизайну. Музика і смачна їжа заплановані. Тож цікаво буде усім. І, можливо, в інших районах Києва також «прокинуться» громади, заквітнуть парки, життя стане комфортним і радісним — і через багато років будуть переказувати оповідки саме про такі дива.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати