Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Війна очима дітей

У Вінницькому ляльковому театрі готуються до «Суворого іспиту»
09 жовтня, 12:01
ФОТО НАДАНО ВІННИЦЬКИМ ОБЛАСНИМ ТЕАТРОМ ЛЯЛЬОК

Виставу  на військово-патріотичну тематику замовив фонд «Відродження», а сценарій придумали вінницькі лялькарі. За словами режисера театру Олександра Свіньїна, сюжет починається з того, що двоє студентів повинні  прийти до викладача додому, щоб здати іспит з історії. «Професор вважає, що студенти ніби все знають, але  період Другої світової війни їм байдужий, бо молодь розучилася переживати. Та коли студенти починають здавати іспит, професор бере в руки ляльки і роздає ролі. Дівчина виконає роль Іринки, а хлопець Сергійка. Студенти ніби вживаються в ролі, їм цікаво, і разом з цими ляльками переживають події тогочасної війни. Саме звідти і назва  постановки — «Суворий іспит», — каже режисер.

Прем’єру планують показати у жовтні (до 70-річчя визволення Вінниччини від фашистів). Вистава буде розрахована на школярів молодшого шкільного і середнього шкільного віку, повідомляє gazeta.ua. «Найкращий варіант, коли діти на виставу прийдуть із бабусями чи дідусями. Вона не дає відповідей на багато запитань, заставляє дитину задуматися. По суті, ми через війну минулого століття готуємо дітей до сприйняття подій про сучасну війну. Те, що відбулося на сході, то справжня війна, де вже більше тисячі загиблих». Для постановки актори використали архівні фото і плакати того часу, зібрали багато відомостей про життя дітей на Вінниччині саме в цей період. Сценарій написав актор театру Олександр Гончарук.

— Нині дитячі вистави про війну майже не ставлять, — каже О. Свіньїн. — Пам’ятаю, одну з них поставив у Москві на той час відомий лялькар. Вистава була присвячена річниці війни. Але він перетворив її на комедію. Бо за сюжетом наші військові їхали у лялькових вагонах і радісно співали пісні. Це абсурд! Тому боялися, щоб наша вистава не перетворилася на абсурд. Перший показ відбувся перед дорослими. Це працівники архіву, студенти і люди, які допомагали створювати декорації. Їм сподобалося, кажуть, брало за живе.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати