Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Перша допомога від... школярів

Студенти-медики навчатимуть старшокласників рятувати життя
18 листопада, 15:17
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

«Ви йдете парком і бачите: лежить людина. Ваші дії?» — моделює ситуацію медичний інструктор Ярослава Дубневич. Учні відповідають, що треба перевірити, чи безпечно підходити до людини, і надати їй допомогу, перш ніж приїде карета «швидкої». Як саме перевірити дихання, зробити, за потреби, масаж серця — школярі демонструють Ярославі на манекені.

Це фрагмент навчань, які зараз проходять у НМУ ім. О. Богомольця з учнями медичного ліцею цього ж внз та гімназії №33 у рамках проекту «Медичний волонтер». Його зініціювали студенти НМУ, підключаючи до проекту колег з інших міст, щоб провести курси першої домедичної підготовки з максимальною кількістю старшокласників по всій Україні. Крім Києва до проекту долучилися Вінниця та Львів. Проводять заняття студенти-медики, молоді лікарі, які самі спочатку пройшли чергову перепідготовку та отримали сертифікати інструкторів, таких наразі 400 осіб. Варіантів два — або інструктори ідуть у школу, або діти займаються у спеціально виділеній аудиторії, у Києві — на базі НМУ ім. Богомольця.

«Такі курси — дуже важливі. Навіть якщо ти некваліфікований медпрацівник, головне щось робити і не лишатися байдужим. У мене не з першого разу вийшло відпрацювати алгоритм допомоги, не могла руки правильно скласти для масажу серця, поставити герметично маску-клапан. Але тренування дали результати», — розповіла учениця медичного ліцею Ярослава Третяк. Вона разом з однокласницею працювала з манекеном під наглядом Ярослави Дубневич. Далі дітей навчатимуть, як визначати зупинку серця, робити серцево-легеневу реанімацію, зупиняти кровотечу, визначати переломи і правильно транспортувати людину.

Наразі організатори проекту розраховують на підтримку спонсорів, бо бракує обладнання, щоб одночасно проводити навчання у кількох школах. Того, що мають, вистачає в Києві лише на два заклади. Ярослава Дубневич, координатор проекту «Медичний волонтер», зазначає: у світі подібні курси мають шалену популярність, і проводять їх саме для школярів. Фахівці переконані, в екстремальних ситуаціях людину може врятувати саме вчасна домедична допомога. Однак 82% українців не вміють її надавати.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати