Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Якщо Євромайдан запалить нові серця — він не марний»

Харків’яни — про необхідність об’єднання і взаємодії
06 грудня, 11:34
Сергій ДИМЕНКО

Попри те, що харківська влада вперто не помічає щоденного місцевого Євромайдану, а мер Геннадій Кернес перед усією країною впевнено називає кількатисячні мітинги «купкою мітингувальників», учасники події впевнені, що їхній мирний протест у будь-якому разі має величезний вплив на майбутнє.

Серед учасників більш за все вражає велика кількість молоді. 32-річний програміст Сергій ДИМЕНКО, який приходить на мирні зібрання щодня після роботи, впевнений, що в Харкові з’явилася нова громадська генерація, і це свідчення еволюції суспільства. «Ми збираємося для самих себе, — говорить Сергій. — Ми заряджаємо одне одного. Ми маємо взаємодіяти з людьми, я тут бачу багато друзів з неурядових організацій, з якими я вже робив соціальні суспільні проекти. І дуже важливо було побачити серед присутніх молодих людей, яких ми виховали за останній рік. Це нове активне покоління. Я впевнений, що ми повинні вкладати свої інвестиції і час у громадянське суспільство. І якщо нам вдасться запалити нові серця, то Євромайдан має сенс і відбувається не марно!»

Психолог Ірина ЮРАСОВА — теж щоденний відвідувач Євромайдану, який для неї зараз, ніби родина. Її син протестує у Києві, і жінка бачить серед харків’ян однодумців свого сина та саме тут відчуває взаємну підтримку: «Як родинний психолог-практик я можу сказати, що ми вже переросли наші українсько-російські родинні відносини. Я сподіваюся на те, що наша країна подорослішає, подорослішає суспільство і влада. Євромайдан закладає основи громадського суспільства, його  відкритості». Жінка захоплена завзятістю організаторів, згадує, як на початку подій побачила на площі Свободи активіста Дмитра Пилипця, який сам стояв на морозі із прапором України. Тепер таких, як він, — тисячі. «Він стояв як пам’ятник вірі та сподіванню, я в захваті від цієї людини! Завдяки таким прикладам люди «вмикають» свою свідомість. І більше не треба шукати якогось одного лідера, «пробуджених» людей стає багато...»

Водночас деякі організатори Євромайдану стурбовані пильною увагою до них з боку СБУ. Вже кілька активістів повідомили кореспондента газети «День» про прослуховування їхніх телефонів, погрози звільнення на роботі та безпосередні дзвінки з СБУ із запитаннями щодо Євромайдану.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати