Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Росія стає жертвою власної стратегії

Експерт назвав три сценарії для економіки РФ
31 липня, 09:00

Завтра почнуть діяти санкції третього рівня ЄС проти Росії. Сьогодні Верховна Рада України ще раз розгляне проект закону про надзвичайний стан в енергетиці, норми якого також спрямовані на відсіч агресорові. Але вже вчора і ще раніше було зрозуміло, що Росія стає жертвою власної стратегії як у використанні енергетичних ресурсів як політичної зброї, так і в політиці силового захоплення територій і втручання у внутрішні справи сусідніх держав і, зокрема, України. Про це вчора розповідав журналістам президент Центру глобалістики «Стратегії ХХI» Михайло ГОНЧАР.

За його словами, російський «Газпром» і кремлівська енергетична політика потрапили у пастку, яку вони виставляли свого часу для України і Євросоюзу. Оцінюючи санкції, прийняті нарешті ЄС проти Росії, експерт зазначив, що ці заходи мають довгостроковий характер і дестабілізують там ситуацію зсередини. Як доказ Гончар наводить висловлювання російських експертів, які свідчать, що в Росії існує у зв’язку з цим серйозна стурбованість і відчуття того, якими проблемами це може скінчитися вже в середньостроковій перспективі для російського нафтогазового сектора. Зокрема, на думку експертів, у результаті санкцій може справдатися негативний прогноз щодо антиукраїнських обхідних газотранспортних проектів і, зокрема, «Південного потоку», який став сьогодні візитівкою Росії в Європі. За оцінкою Гончара, потенціал живучості Росії у зв’язку із санкціями Заходу сьогодні можна порівняти з потенціалом СРСР у 80-ті роки минулого століття, який тримався на нафті і був легко зведений до нуля.

Експерт також звертає увагу на можливі контрсанкції Росії проти Європи. Росія і далі налаштована на ескалаційний сценарій, і не лише в контексті подій на Сході України, а й в енергетичному секторі. «І тут вона стала заручником своєї власної моделі поведінки», — зазначає Гончар. Він бачить серед контрзаходів Росії обмеження участі американських компаній в освоєнні арктичного шельфу, перегляд сахалінських проектів, перешкоди для американських і європейських сервісних компаній, що працюють у Західному Сибіру. Замість американських компаній є намір залучити китайські, але, як пояснює експерт, вони володіють лише копіями західних технологій, які, за визначенням, завжди гірші, ніж оригінал.

Серед можливих радикальних варіантів газового впливу Росії на Європу Гончар називає загрозу припинення транспортування палива до ЄС через українську територію, а також «нереалістичне», за його словами, переведення Європи на попередню доплату. «Мілітаристська риторика у газових відносинах, — переконаний Гончар, — вказує на готовність Кремля задіяти традиційні важелі впливу. Коли це буде зроблено — це лише питання часу». Але це в тому разі, якщо переможе мілітаристська логіка, а не економічна, яка дуже від неї відрізняється. За словами експерта, практично пішовши з українського газового ринку, «Газпром» вже практично втратив $12 мільярдів, тоді як вся його виручка від експорту газу становить $67 мільярдів.

З урахуванням цього Гончар перелічує три можливі сценарії розвитку подій. Перший — усе залишається як є, і сторони діють ситуативно. Другий варіант — «газово-мілітаристський». Після припинення подачі газу в Україну може бути перекрито вентиль і для Європи. Водночас експерт бачить для Росії і нестандартний з погляду Кремля, але економічно виправданий варіант, щодо якого є рекомендації російських учених із Сколково. Відповідно до них Росія могла б знизити ціни на газ до рівня спотових цін ($190—$230 за тисячу кубометрів), що в середньостроковій перспективі забезпечило б їй виграш у конкуренції і зростання доходів. Таке рішення експерт називає своєрідним хабаром ЄС за те, аби не запроваджували санкцій третього рівня.

Відповідаючи на запитання «Дня» про перспективи ухвалення законопроекту про надзвичайний стан в енергетиці, Гончар сказав: «Так, він проблемний, тому що практично запроваджує режим ручного керування, але в умовах, коли проти України триває зовнішня агресія, по-іншому (працювати. — Авт.) важко». Експерт передбачає, що в парламенті буде знайдено консенсус і закон буде ухвалено.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати