Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Навздогін літнім канікулам

«День» прочитав новинки, які осінньої пори нагадають маленьким читачам про літні канікули та відпочинок
12 жовтня, 00:00
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Врятувати чугайстра Петра

Сашко Дерманський. Танок чугайстра. — В.: Теза, 2012. — 158 с.

Купуючи книжку Сашка Дерманського, можна бути упевненим — вона буде веселою. А ще — доброю і обов’язково зі щасливим фіналом. Проте пригод та приводів похвилюватися за головних героїв вистачатиме. І «Танок Чугайстра», який вперше з 2008 року перевидало видавництво «Теза», не виключення. Головні герої повісті — шестикласники Лілька та Іванко. Хлопчик мешкає у карпатському селі, а Ліля разом зі своїм молодшим братиком Васьком приїжджає сюди щоліта на канікули до бабусі. Поряд — густий та похмурий карпатський ліс, що ховає безліч таємниць та небезпек. А ще бабуся розповідає про чугайстра (з яким діти згодом познайомляться особисто, заблукавши у хащах), а недалеко мешкає справжній мольфар. Як тут не випробувати долю і не піти в ніч на Івана Купала до лісу? І не просто так, а щоб врятувати чугайстра, розкрити таємницю мольфарової онуки Олесі та дізнатися, куди кілька років тому зник закоханий у неї молодий вчитель... А вже тут доведеться школярам натерпітися страху та побачити безліч чудес.

І все це з добрим гумором та оптимізмом, притаманними письменнику. Взяти хоча б такий приклад. За українською міфологіє, вполювавши нявку, чугайстер розриває її. У Сашка Дерманського все інакше. Наздогнавши нявку, як пояснює дітям чугайстер, «тре файненько полоскотати її, щоб вона засміялася, а від сміху бісиці цвітуть і родять усякою всячиною». Головне достатньою мірою полоскотати її для того, щоб вродили у її косах плоди, але і не перестаратися, щоб вони не перестигли. «Нявки родять то грушками, то яблучками, а одна навіть кавунами вродила»...

Єдине застереження: після прочитання книжки, невимовно хочеться в Карпати.

Боягузи проти синьомордих

Леся Воронина. Таємне Товариство Боягузів та Брехунів. — К.: Грані-Т, 2012. — 268 с.

Новинка від Лесі Ворониної — це вже відома читачам повість «Таємне Товариство Боягузів, або Засіб від Переляку №9», що побачила світ ще 2006 року, та її свіже продовження — «Пастка для синьоморда, або Таємне Товариство Брехунів». Під однією обкладинкою та з ілюстраціями талановитого художника Володимира Штанка.

Письменниця не раз говорила, що добра дитяча книжка має бути динамічною, цікавою, вигадливою, сповненою фантастичних пригод та неочікуваних сюжетних поворотів, а також обов’язково мати хеппі-енд. Жодного моралізаторства чи дидактики — дитина сама розбереться що й до чого. І нова повість «Пастка для синьоморда...» саме така. Щосторінки з головним героєм Климом Джурою, його друзями та родиною відбуваються все нові й нові карколомні пригоди. Фантазія письменниці сягає інших планет та древніх цивілізацій.

Джура Клим — звичайний собі хлопчик, тільки родина в нього, як виявилося, зовсім непроста. Бабуся Соля — талановита винахідниця. Серед її наукового доробку — машина часу, замаскована під старенький запорожець, метеликова пошта — швидка й надійна, і ще низка різноманітних надсучасних винаходів. Його батьки — не звичайні археологи, як може видатися на перший погляд, а спеціальні агенти Таємного Товариства Боягузів, чиє завдання — пошук і обеззброєння найпідступніших злочинців... Завдяки такій сім’ї, Клим постійно потрапляє у небезпечні пригоди і саме йому разом із друзями доводиться рятувати світ від підступних синьомордих прибульців, які хочуть захопити Землю. Звичайно, людство переможе. Питання в іншому — як саме та яку роль в цьому зіграють давні єгипетські боги?

Варто додати, що в книжках Лесі Ворониної взагалі не буває безвихідних ситуацій. Письменниця користується зрозумілим і улюбленим у дитячому світі прийомом: у будь-якій ситуації у героїв раптом знаходиться необхідна річ чи вміння. От і все. Неправдоподібний для дорослої літератури, і доречний для дитячої. Потрапивши у стародавню гробницю, хлопці раптом згадують про ПУПС — Похідний Універсальний Просторовий Сканер, який показує, де вони знаходяться і куди мають іти. Або у момент, коли батькам Клима треба відволікти прибульців, вони раптом згадують, що в них у рюкзаку є спеціальні паперові літачки, які у повітрі розсипаються на тисячі паперових клаптиків, що засипають все довкола. Або випадок, коли батьки Клима уперлись у стіну, що відділяла їх від зали із синьомордими і загадали про діркокрут, який двома натисками пальців безшумно й непомітно руйнує стіну... Саме такий прийом діти часто використовують у грі, долаючи уявні перешкоди за допомогою вигаданих фантастичних речей.

Книжка Лесі Ворониної читається на одному подиху — пригоди і стрімка зміна сюжетних поворотів не дає розслабитися. До речі, цікаво, що дорослі читачі проводять паралелі між ситуаціє із синьомордими, що планують захопити владу, поселивши в серцях людей страх, та сьогоднішньою політичною ситуацією в Україні...

Як подружитися з Бухтиком?

Володимир Рутківський. Бухтик з тихого затону. — К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2012. — 240 с.

Нещодавно видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА потішило юних читачів книжкою лауреата Шевченківської премії і переможця конкурсу «Книжка року Бі-Бі-Сі» Володимира Рутківського. Цього разу на полицях книгарень — не історична повість, а пригодницький твір для дітей молодшого шкільного віку «Бухтик з Тихого затону».

Написав цю повість письменник ще 1975 року. Ідея сюжету, де всі пригоди відбуваються в дитячому санаторії, виникла під час зустрічі з читачами. Це дозволило ввести в книжку міфологічних істот — русалок, водяника, лісовика, і водночас обмежити участь у сюжеті батьків головних героїв. Проте в Україні книжку видавати відмовились. Тоді письменник, переклавши її російською, віддав у московське видавництво «Детская литература», де книжку 1981 року успішно було надруковано стотисячним накладом. І лише 1988 року «Бухтик» виходить українською мовою у видавництві «Веселка». І ось, завдяки видавництву Івана Малковича, сучасні діти також мають можливість познайомитися з кумедним і щирим «Бухтиком».

У дівчинки Олі, яка з дитинства була хворобливою і багато часу проводила у лікарні, трагічно загинув тато-льотчик, після чого дівчинка втратила інтерес до життя і почала згасати. Допомогти дівчинці видужати та повернути смак до життя беруться Сергійко, Вітька і... дивне підводне створіння Бухтик, що мешкає у річці неподалік від дитячого санаторію. Книжка сповнена веселих пригод та заселена дивовижними створіннями — водяником Барбулою, лісовиком Обертасом, русалками Чарою та Манією, щукою Зубаткою, жабою Квакухою Премудрою... Але в книжці — не самі лише пригоди та розваги. Письменник говорить з дітьми про такі речі, як помста, заздрість, довіра, страх. Тут навіть є елементи екологічного виховання, коли діти вирішують укріпити стару вербу на березі річки... Це повість про дружбу, доброту, вміння допомагати іншим і про те, наскільки важливим є інтерес до життя. А це завжди актуально.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати