Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як все починалось?

У видавництві «Родовід» з’явився альбом «Рухомий пейзаж: мистецтво України між революцією і війною»
12 лютого, 10:58
ФОТО З САЙТА RODOVID.NET

До нього ввійшли твори сучасних українських художників (насамперед — фотографів), пов’язані з тематикою Майдану та війни на сході, а також інтерв’ю з ними про їхнє розуміння мистецтва, трактування сучасної суспільно-політичної ситуації в Україні. Альбом у двох варіантах — французько-російсько-українському та англійсько-російсько-українському.

Автори ідеї та упорядники — дослідниця мистецтва Наталія Чермалих і французько-канадський галерист і меценат П’єр-Лоран Булле.

Книжка складається із двох частин — візуальної і текстової. З одного боку, це альбом із роботами українських художників різних поколінь: Влади Ралко, Микити Кадана, Сергія Браткова, Микити Шаленого, Марі Басташевскі, Євгенії Бєлорусець, Алевтини Кахідзе, Олександра Глядєлова, групи «Шило» тощо. До другої частини видання ввійшли розмови з художниками, записані Наталею Чермалих протягом 2014—2015 рр.

Роль ілюстрацій структуризації та емблематики відіграють інтерв’ю з авторами. Часто ці розмови позначені цікавими міркуваннями про теорію і практику мистецтва. Зрештою, завжди — насичені дуже індивідуальними й у тому чи іншому сенсі уважними думками про соціальну ситуацію в сучасній Україні, про якісь вузлові моменти свого бачення її історії. Розбіжність в останніх — величезна: від розповідей про мовчазне пасивне несприйняття радянської влади батьками до зізнання, що слово «Україна» довелося вперше почути фактично в момент здобуття незалежності. А таке розмаїття лише сприяє вищому рівню репрезентативності альбому. Репрезентативності в питаннях мистецтва, суспільства й України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати