Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи є життя за дефолту?

11 вересня, 11:38

В Україні і Греції це питання водночас турбувало уряд і громадян. Зовні здається, що це проблеми вправності чиновників, стану економіки і наслідків для населення країни, яка не може повернути вчасно свої борги.

Кому, скільки і за що знають  посвячені у фінансові таємниці, а от якась душевна незручність, відчуття провини за не скоєне, острах  персональних звинувачень відчувається людьми країни, яка потрапила в цю халепу.

Краще за все ми пізнаємо себе через оточуючих. Так стають зрозумілими для нас наші вчинки і найголовніше — мотивації. Отже, коли випала нагода опинитися за таких пропонованих обставин у Греції, гріх було не скористатися нею.

В усіх путівниках по Греції обов’язково звертають увагу на звичку чоловічої частини її населення годинами сидіти за філіжанкою кави або склянкою води зазвичай ні з ким не спілкуючись, мовчки споглядаючи за плином життя.

Не одразу стає зрозумілим, але за деякий час точно, що не розумом, але цілком конкретно усвідомлюється значущість території сердечного спокою, яка встановлюється і шириться такою дивною формою медитації.

У цій країні досить часто можна  стикнутися з елементарною непунктуальністю. Коли  вперше це сталося зі мною і я майже закипав від гніву, мене ошелешили мудрістю, яка дарує ключ пробачення: «Життя коротке, куди поспішати».

Мистецький фестиваль, що мандрує курортними містечками навколо Лутракі саме в пік дефолтових перепитій, укотре  продемонстрував рятівну силу мистецтва, здатність подарувати розраду, скріпити надію в будь-яких життєвих випробуваннях, ніби проголошуючи ще одну рятівну мудрість: «Життя коротке, мистецтво вічне».

Танцювальна група «Хлое-балет» в один вечір показала три хореографічні новели. «Юність бабусі» — про появу чуда минулого століття, яке своїм патефонним голосом закликало до ніжності, екстравагантності, спокусливості. Другу — про тортури дівчат  у фашистському концтаборі, знущання  над їхніми тендітними тілами, приниження роздяганням. «Шок» — експресивний, ліричний, задумливий калейдоскоп розчарувань, образ, пробачень, надії, віри у спокій.

Контральто Елен Пета, як спів сирени, із сумом і надією, у вечірній прохолоді, ніби разом з хвилюванням моря, стверджувало невпинність руху життя.

Театр Кватоса Боутаса, фламенко-ансамбль «Медея», рок-ансамблі «Blue stripe» і «Knock me down», колективи та виконавці, професійні й аматорські  зібралися у цей мистецький тур заради ствердження простої мудрості «Життя не варто проживати! Життя достойне, щоб його святкувати. Святкуйте кожну мить життя!»

Це так непросто сьогодні грекам, які зовсім недавно мали варті заздрості соціальні проекти.  Багата цілющими водами країна, надавала пільгові курсівки для лікування. Раз на рік кожен громадянин  країни міг відкрити для себе якусь її нову місцину, для цього держава сплачувала найдешевші проїзди і нетривале проживання. Охочі власним коштом могли покращити рівень транспортних послуг і готелю. Уявіть, до тривалості робочого дня зараховувався час, необхідний, щоб дістатися до робочого місця і повернутися додому.  І ще багато чого, дивного для нас. Так само дивного, як одна з країн з найвищою тривалістю життя в Європі — майже 81 рік, що стала наслідком Ахіллесової клятви, яку Олександр Македонський взяв за декларацію гідності: «Хай коротке життя, але вічна слава!» Героїчний стиль життя греків від давнини й донині в цілком неочікуваній формі дається взнаки. Вони не штурмують банки, не б’ються в чергах перед банкоматами. До таких важливих сьогодні об’єктів люди позносили стільці і гідно, частіше мовчки, очікують своєї щасливої миті.

Звичайно, ціни на продукти харчування, може, й не стрімко, але зростають. Проте перевантажених візків і натовпів у супермаркетах немає.

Здається, серед усіх приморських народів греки чи не єдині вважають невід’ємною частиною свого життя щоденне купання або прогулянку вздовж берега. Хтось у ресторанах, кафе, піцеріях і тавернах, хтось просто на пляжі родинами, дуже часто трьома поколіннями, віддають шану красі природи і демонструють красу високої поваги до старших, до цінностей і традицій сім’ї, з яких і складається культура народу, яка веде його крізь усі життєві випробування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати