Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Шеф європейської дипломатії – українцям: проведіть реформи, а ми – подивимося…

17 грудня, 18:17
Фото Reuters

Перший візит Верховного представника ЄС Федеріки Могеріні до України та її переговори з Президентом та прем’єром, депутатами і представниками неурядових організацій та журналістами залишив подвійне враження. З одного боку, вона справді підтвердила підтримку України Європейським союзом. Зокрема, єврочиновниця зазначила, що ЄС твердо і переконливо стоїть на стороні українського народу і допомагатиме врегулюванню кризи на Донбасі. З іншого боку, Могеріні так і не назвала конкретних умов, коли Україна зможе отримати фінансову підтримку, яка конче потрібна нашій країни для реалізації дуже широкого переліку реформ, які представники українського уряду та Європейської комісії обговорювали минулого понеділка в Брюсселі. 

Могеріні наголосила: ЄС підтримує реформи, які обрав український народ у досить трагічний спосіб, і які змінять життя українців. Цей процес може бути складним і українцям треба зосередитись на ньому, щоб показати результати, - наголосила єврочиновниця. А для цього, вважає вона, українська влада повинна продемонструвати політичну волю і єдність в імплементації реформ. При цьому, Мегеріні зазначила, що вона проти того, щоб складалось враження нібито Брюссель вказує, яким шляхом йти Києву. Це вирішив український народ, сказала вона, і лідери мають прислуховуватись до цього. 

Говорячи про повну підтримку реформ з боку Європейського Союзу Верховний представник не назвала конкретних параметрів чи показників, які визначатимуть, готовий ЄС надати Україні фінансову допомогу чи ні. 

А навіть сьогодні президент Європейської Комісії Жан-Клод Юнкер наголосив у Європарламенті, що Україні потрібно терміново додатково 15 млрд. доларів. 

Нагадаємо, що у понеділок, перебуваючи у Брюсселі, глава українського уряду Арсеній Яценюк наполягав на виділенні Україні допомоги. «Фінансова допомога нам потрібна "на вчора". Ми зробили все можливе. Але ми не можемо впоратися з ситуацією лише фіскальними інструментами», - наголосив він.

А комісар ЄС з питань розширення та політики сусідства Йоганес Ган заявив у відповідь, що виділення фінансової допомоги Києву можливе лише за результатами оцінювання якості проведених реформ. «Ми готові і хочемо надати Україні безпрецедентний рівень фінансової підтримки, але мені видається зрозумілим, що умовою такої підтримки є проведення реформ, адже без них Україна не зможе вийти на стійкий розвиток», наголосив комісар.

І як відзначають у джерела в Єврокомісії, саме від Гана, який є дуже методичним, адже у минулому він був фізиком і розуміється на причинно-наслідкових зв’язках, залежатиме ухвалення рішення про виділення коштів Україні. Він уже раз побував у Києві і пояснив свій прагматичний підхід до всього спектру питань у відносинах між Україною та ЄС. Тож, мабуть, до наступного його візиту, а він пообіцяв приїжджати раз у квартал, треба показати конкретні результати.    

Хоча Могеріні, і Порошенко заявляють, що Україна та ЄС перейшли на новий етап у своїх відносинах, але це виглядає скоріше на словах. Деякі європейські політики чітко заявляють: санкції ЄС проти Росії є вираженням небажання ЄС зробити більше. Так воно і є, хоча, з іншого боку, і нам треба більше працювати, менше займатись популізмом, а більше конкретною роботою, чого справді поки що ні влада, ні нові народні обранці не демонструють.

Європейський дипломат сказав «Дню», на умовах анонімності що під час зустрічей з Могеріні українські депутати, виправдовуючи відсутність реформ,  говорили про минуле, зокрема про Майдан. Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко при цьому наголошував на необхідності надання безвізового режиму, у першу чергу, для молоді, яка здійснила революцію. Він навіть запропонував, додає співрозмовник «Дня», обміняти один візит Порошенка на безвізові поїздки молоді. 

Зрештою, Порошенко на прес-конференції з Могеріні повідомив, що на саміті країн Східного партнерства в травні 2015 року в Ризі стане відома дата запровадження безвізового режиму для українців. За словами співрозмовника, атмосфера на зустрічах Мегеріні з народними обранцями скоріше була популістською і характеризувалась поглядами у минуле, а не в майбутнє. І не зрозуміло, чому це відбувається на тлі заяв із Брюсселя про необхідність проведення реформ і найголовніше – почати боротьбу з корупцією. Інша загроза полягає в тому, зазначив дипломат, що у Раді зберігають вплив олігархи. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати