Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ТАРС лихоманить

Громадянам Росії пропонують менше їсти
29 січня, 14:11
Фото Reuters

У стародавньому Єгипті говорили, що вічні тільки час і піраміди. Виявилося, що древні помилялися. Піраміди руйнуються через погану екологію, час взагалі, як показано в спеціальній теорії відносності, залежить від швидкості руху. На цьому засновано так званий «парадокс близнят». Відправлені на ракетах, що летять з різною швидкістю, близнюки будуть старіти по-різному, оскільки час в їхніх космічних кораблях тече неоднаково.

Тож якщо ніщо не вічне під Місяцем, дійшла черга й до такого символу СРСР і наступної за ним Росії як агентства ТАРС. Як-то кажуть, останній з могікан. А ще не так давно весь світ уважно читав на його телеграфних стрічках заяви, що починаються зі слів: «ТАСС уполномочен заявить ...». Ким уповноважений не говорилося, передбачалося, що і так зрозуміло.

ТАРС — ІТАР-ТАРС і знову ТАРС встояло при всіх вигинах радянської та російської політики. Як червоні зірки Кремля, але час настав. Ціни на нафту, санкції та інші негаразди російської дійсності вдарили і по цьому інформаційно-пропагандистському стовпу.

Генеральний директор ТАРС Сергій Михайлов зустрівся з колективом центрального офісу в Москві, щоб повідомити дуже неприємну звістку. Агентство зіткнулося з важкою фінансовою кризою, викликаною як зовнішніми причинами (економічний спад, курс держави на скорочення держвитрат, зокрема — на фінансування ЗМІ), так і внутрішніми, пов’язаними з недостатньою власною ефективністю. «Ми не навчилися заробляти більше, ніж витрачаємо. За останні два роки в діяльності нашого агентства відбулися значні зміни, були створені всі умови для того, щоб розкрити творчий потенціал кожного. Однак глобального прориву ні за якісними, ні за кількісними показниками роботи не сталося. Головний продукт — новини — в загальній своїй масі залишається слабким і малопривабливим на медійному ринку».
Хоча є підтримка президента Путіна, але цього виявляється недостатньо. «Ми випускаємо в середньому одну новину на дві особи, коштує ця новина не менше 3 тисяч рублів (750 грн — Авт.). У нас дуже небагато ексклюзивної, добре цитованої інформації. Ми як і раніше слідуємо за новинними трендами, а не формуємо їх».
Як змінити ситуацію, що утворилася, тобто підвищити якість медійного продукту, генеральний директор співробітникам не сказав, однак повідомив їм про майбутні скорочення.

Тим, хто залишиться, не сильно позаздриш. «На жаль, тих, хто залишається працювати в ТАРС, очікують теж не дуже хороші новини: щомісячний дохід співробітників ТАРС скоротиться на 20% вже починаючи із зарплати за січень. Мало того, роботи стане більше, робота стане складнішою. Реорганізація в ТАРС потребуватиме від кожного максимальної концентрації на роботі, охопить багато виробничих процесів. Тому саме зараз кожен співробітник повинен реально оцінити свої сили і бажання працювати в команді ТАРС».

Тож подумайте, любі співробітники. Якщо хтось вирішить піти за власним відразу, то отримає п’ять окладів в якості вихідної допомоги, хто буде розмірковувати тиждень, тільки три. Хто буде чекати листи щастя, то виключно за законом.

Російський бюджет стрімко скорочується як шагренева шкіра. І те, що ще вчора здавалося або неможливим, або було в далекій перспективі, починає збуватися тоді, коли цього ніхто не чекав. Цікаво, що ТАРС потрапляє під скорочення державної підтримки, а от для пропаганди за кордоном грошей на разі не шкодують. У всякому разі, Міжнародне інформаційне агентство «Россия сегодня», створене на базі «РИА Новости», отримало на поточний рік ще більше фінансування з боку держави. Не будемо виключати й інтриги конкурентів, але мабуть Путіна, який так любить радянські символи, а ТАРС є саме таким, переконали, що Болівар, вірніше російський бюджет, і ТАРС і «Россию сегодня» не витримає.

Коли в СРСР був дефіцит м’яса, а після 1927 він був перманентним, в системі громадського харчування з’явилися рибні дні. У нас в Україні — один на тиждень, в інших областях і республіках неосяжної країни кількість їх доходила до трьох. Це не означає, що в інші дні м’ясо було. Заразом у пресі, по телебаченню й на лекціях товариства «Знание» доводили з ілюстраціями, що їсти м’ясо шкідливо. Занадто радянські люди любили м’ясо, а потрібно було полюбити рибу. Причому не на вибір, а яку привозили до магазинів. Беріть, що на прилавку і будьте задоволені.

Щось подібне в інших умовах повторюється в Росії. У Калінінграді глава місцевого управління Федеральної антимонопольної служби Ольга Боброва вважає, що в умовах зростання цін на продукти харчування громадяни повинні стати більш мобільними в пошуках більш дешевих товарів, а також вийти на позицію розумного споживання. «Ми не повинні спонсорувати надмірні апетити торгових мереж, які роздувають ціни. Якщо ми бачимо, що торговельна мережа продає дорожче, ніж той самий виробник сиру, молока, який ви любите, у нас досить велика кількість торгових точок, де йде реалізація від цього виробника й де можна купити дешевше».
За даними Калінінградстату, ціни на продукти в регіоні за минулий рік зросли на 22%, проте за даними рітейлерів, фактичне зростання цін сягає 27%, а за низкою позицій — 50-60%. І це не за рік, а за півроку — з серпня 2014 року, коли було введено продуктове ембарго.

Іншими словами, якщо радянський покупець бігав по містах і селах у пошуках хоч якоїсь їжі або стояв у нескінченних чергах, то нині в Росії у нього з’явилася можливість, як радить чиновниця, побігати в пошуках магазину з більш низькими цінами. Одна невдача. Поки побігаєш та поїздиш, на транспорт або на бензин витратиш набагато більше, тож порада ця є просто гучними словами й не більше.

Взагалі Калінінград з його подорожчанням на 27% ще дуже добре живе. У Криму гірше. Як сказав депутатам Державної думи міністр уряду у справах Криму Олег Савельєв, на півострові ціни зросли на 90%. Це в середньому, є й більше.

Ось на південному Уралі ціни за другу половину минулого року зросли на 100-400%. Проведена прокуратурою перевірка показала, що зростання становило «щодо огірків (478,58%), томатів (338,13%), перцю солодкого (273,03%), крупи гречаної (150,7%), капусти білокачанної (129, 29%), винограду (95,3%), яйця столового курячого (41,32%), цукру-піску (40,32%), крупи рисової (34,26%) та свіжих яблук (30,23%)».

Зрозуміло, що відразу стали шукати винних, але перевірка показала їх відсутність. Основним чинником підвищення роздрібних цін на продукти харчування, що реалізуються в торговельних мережах, на думку прокуратури, є підвищення відпускних цін постачальниками і виробниками продукції з економічно обґрунтованих причин, що підтверджено висновками антимонопольного органу.

Взагалі дивно. Ціни на нафту у світі падають, а в Росії бензин дорожчає. Президент Путін у грудні наказав розібратися. Розібралися, ціни ще більше зросли. Тепер вже й не розбираються.

Що ж робити громадянам, коли ціни ростуть. Керівник аграрного комітету Законодавчих зборів Свердловської області Ілля Гаффнер під час перевірки цін у магазинах Єкатеринбурга видав фразу з рекомендацією «менше харчуватися». Можливо, що це так і залишилося б надбанням місцевої преси, але вона була повторена на федеральному рівні. Майже аналогічно в Давосі висловився віце-прем’єр уряду Росії Ігор Шувалов.

Як вважає директор Інституту розвитку та модернізації громадських зв’язків (ІРМГС) Євген Потапов, російські еліти серйозно розглядають як метод виходу з кризи обмеження споживання населенням продуктів і послуг. Як вважає експерт, «І регіональна, і федеральна влада думають вирішувати проблеми країни за рахунок співгромадян. Гаффнер сказав «не зовсім те» і «не зовсім вчасно», але він явно висловив ті настрої, які абсолютно очевидно існують в елітах і які цілком серйозно обговорюються».

Якщо в Кремлі вважають, що зростання цін можна обмежити зниженням споживання, то вони не розуміють елементарних економічних законів. Адже зі зменшенням споживання неминуче падає виробництво, зростають витрати, виготовляти і продавати товар стає невигідно. Всі шукають вихід із кризи в стимулюванні споживання, в Росії діють прямо протилежним чином.

Судячи зі швидкості розвитку кризи, у Путіна залишається все менше часу. Вже з другого кварталу зростання цін ще більше прискориться. Битва холодильника й телевізора вступить в чергову фазу. І перспективи телевізора на перемогу стають все більш примарними.

Так справа дійде і до «России сегодня». Зрештою, ця структура нічим не краща за ТАРС. Індульгенції їй ніхто не обіцяв і не давав.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати