Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому стоїть Майдан?

23 липня, 15:32

У суспільстві побутує думка, що Майдан «окупували» агресивно налаштовані люди, більшість із яких не має житла і грошей, аби покинути намети. Стоять на Майдані вони, бо їм платять, щоб ті «прикидались героями революції». Люди, які підтримували Євромайдан, були його «рупорами» та опорою, теж не зовсім розуміють, чому на головній площі країни досі живуть активісти.

Історик і активний учасник Української Революції Володимир В'ятрович, який нещодавно став гостем редакції газети «День», сказав: «Першим і єдиним пам'ятником для Героїв Майдану буде чистий майдан і країна, за яку вони померли». Парадокс, але з ним погоджуються активісти, які вже дев'ять місяців не покидають головну площу. До того ж вони хочуть бачити центр столиці чистим, але при цьому не покидають намети.

«А ви знаєте, завдяки кому ми досі стоїмо? Завдяки киянам, які приносять нам їжу і гроші. Вони підтримували нас під час Революції, і зараз. Розуміють, що ми стоїмо тут за них, що ми досі не досягли своєї мети. Змінилася лише верхівка влади, але не механізм. Кого покарано за вбивства «сотень»? Насправді є не одна «Небесна сотня», їх кілька! Якщо ми підемо, Революція не досягне своїх цілей, бо вони без тиску Майдану, не розслідуватимуть злочини. А так ми стоїмо, бо вони нас бояться і хоч щось роблять», - розповідає активіст Костянтин Беляєв.

Киянка Анастасія Гайдамакова, котра вже вісім місяців стоїть на Майдані пояснює: «Найкращою пам’яткою Небесній сотні буде чистий, пішохідний Майдан. Ми не склеротики, нам не потрібні такі пам’ятки. На разі ми усіма силами допомагаємо комунальниками відбудовувати Майдан, але пильнуємо, щоб не було знищено докази для слідства».

Місцеві жителі трактують події по-різному. Киянка Ганна Супрун розповідає: «Треба просто прийти і подивитися, що тут робиться і переконатися. Люди будуть стояти, бо скільки ж можна людей дурити. Хоча б когось посадили, чи засудили, хоча б одного хто винен у тому,що тут стріляли людей. Вони ж знають». Хтось, навпаки  вигукує у відповідь на запитання журналістів: «Убирать надо!»

«Навіщо їх розганяти, згодом вони самі один-одного перестріляють і нарешті люди не боятимуться ходити в центрі міста. Хіба це нормально, що в центрі столиці, де колись росли троянди, зараз вирощують огірки і помідори? Хіба нормально, що ввечері там стріляють п’яні люди. Хай ідуть звідти», − вважає киянка Ольга Паненко.

Активісти Майдану подібні висловлювання коментують так: «Хай собі дискредитують. Я знаю, які тут проходять провокації, сам у ночі чергую. Є спроби деяких сил і тих, хто зараз близько до влади. Владі не вигідно нас розганяти, бо ми їх привели, – зазначає Костянтин Беляєв – після того, як сталась так звана «перемога», і Янукович втік, сюди прийшла Тимошенко, ми її освистали. Вона зникла і сцена замовчала на два місяці». За словами майданівців, на площі є окремі сили, які мають зброю «здебільшого легальну», стоять за певну плату, влаштовують провокації: «Іноді провокації влаштовують сбушники».

«У кожній палатці був «агент під прикриттям» – розповіли активісти – вони «стучали» на нас». Майданівці обурені тим, що досі нікого не покарали за вбивство Героїв Революції: «Хоча б заради цих хлопців ми повинні стояти, бо якщо ми підемо - вони померли даремно».

Чи справді, кожен безхатько може тут оселитися лише тому, що підтримує ідею Революції? Відповіді неоднозначні. Дехто коментував це так: «Тут всі ті, хто підтримує Революцію. Кожен може перебувати тут деякий час, якщо він за нас». Інші опитувані казали, що в «серці столиці» зараз перебувають здебільшого старожили, котрі готові стояти до кінця. Що саме стане «кінцем» нам розповіла активістка львівської сотні Анастасія Гайдамакова: «Одна з причин, чому стоїть Майдан – це незнайдені люди. На разі існує спеціальний підрозділ у координаційній раді, що займається пошуком зниклих безвісти. На щастя, не всі вони загиблі, деякі поїхали з Майдану і не попередили, а їх занесли до списку зниклих. Але декого досі не можемо знайти».

На питання, чи платять гроші тим, хто тут стоїть, активісти з обуренням відповідали, що на Майдані є різні люди: «Є ті в кого є совість, а є і безсовісні. Але ви скажіть мені, скільки потрібно заплатити людині, щоб та пішла під кулі?» - розповіла активістка Олена Скрипник.

А що далі?

Помітним є те, що людей, які розмістилися на Майдані Незалежності підтримує мер Києва Віталій Кличко. За словами майданівців, він чи не єдиний з політиків, котрий досі приходить спілкуватися з ними. Окремі активісти не приховують своєї симпатії до нього, але разом із тим кажуть: «Ніхто не може пообіцяти, що через рік він не перетвориться на Януковича». Революціонери розповіли, що підтримка мера є своєрідною опорою Майдану із боку влади, проте у них є вже і свої окремі організації, котрі намагаються відстоювати мету революціонерів. «Але біда в тому, що вони конкретно нічого не роблять. Тільки сваряться між собою», - зазначив Костянтин Беляєв.

На питання «Чому ви досі на Майдані?» активіст Сергій Черемушкін відповів:

- Ви пам’ятаєте якими були початкові цілі та гасла? Нам потрібне перезавантаження влади, бо змінилась «верхівка», а весь «кущ» стоїть далі.

- То ви чекаєте Парламентських виборів?

- Ми не чекаємо, ми їх зробимо і проконтролюємо, як вони пройдуть.

- А ви допомагаєте прибирати сміття, класти бруківку?

- Звичайно. Розбираємо барикади там, де вважаємо за потрібне. Але слідкуємо, щоб не знищили докази: гільзи, уламки і т.д.

- А чи потрібно створювати пам’ятник «Небесній сотні» та іншим постраждалим під час революційних подій?

- Звісно. Потрібно створити «Музей Майдану».

- Де б Ви хотіли його бачити?

- Тут, на Майдані. Найкраще його було б розмістити на місці «йолки»!

Тим часом біля «домівок» активістів продають туалетний папір із зображенням Путіна , золоті батони, каски та інші сувеніри, котрі певним чином пов`язані з Революцією. Продавці цих «творінь» розповіли, що певний відсоток від заробленого віддають на потреби Майдану, бо: «Інакше стояти не дозволять», - розказала продавець Ангеліна Бурлак. А у фірмових магазинах на Хрещатику своя атмосфера. Ті, наче і не помічають, що поблизу  дорогих бутиків живуть люди. Працівники цих недешевих магазинів бояться відповідати на будь-які запитання журналістів, кажуть, що керівництво не дозволяє коментувати.

***

Комусь люди на Майдані заважають гуляти між споруд історичного Києва, а ще хтось кидає гроші в скриньки з надписом «на пожертви Майдану». Є й ті хто вважає, цілі «Революції гідності» досягнуто і активістам час йти до дому. Зрозуміти, мабуть, можна кожного, але перед тим як осуджувати, чи навпаки надто голосно проявляти своє «за» потрібно почути людей. Країні потрібен великий круглий стіл. Але щоб там не вирішили, героїв треба пам’ятати.

Ганна КАЛАУР, Мілана-Анастасія ПАНЧЕНКО, Літня школа журналістики «Дня», фото Артема СЛІПАЧУКА, "День"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати