Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Львові відбулася реконструкція Листопадового чину

01 листопада, 21:20

Так учасники військово-історичного театралізованого дійства відтворили для львів’ян і гостей міста бій за Львів у ніч з 31 жовтня на 1 листопада 1918 року.

Цю історичну подію називають Листопадовий чин, також – Листопадова революція, Листопадовий переворот, Листопадовий зрив, Першолистопадове повстання.

Це повстання було організоване Українською національною радою силами Українських січових стрільців у Королівстві Галичини і Волині, коронній землі Австро-Угорської імперії, з метою встановлення влади Української держави (названої згодом «Західноукраїнська народна республіка») на землях, на які вона претендувала.

У результаті утворилася держава площею 70 тис. км², що викликало невдоволення Польщі, яка розв'язала українсько-польську війну 1918-19 років для захоплення Галичини.

Події сьогоднішньої реконструкції розгорталися на площі Ринок – біля будівлі мерії.

До слова: площу Ринок представники клубів історичної реконструкції  «захопили» ще вчора – розгорнули польову кухню, підігнали старі вантажівки, встановили кулемети і гармати, що спричинило неабиякий інтерес гостей міста, які масово, а головне – з усмішками, залюбки підходили фотографуватися на фоні автівок, кухні, зброї, також робили селфі з реконструкторами. 

Сьогодні ж, аби подивитися саме дійство, прийшло ще більше людей.

І це вже не перша така історична атракція – події початку листопаду 1918 року у центрі Львова демонструють уже кілька років поспіль.  

Тетяна КОЗИРЄВА, Львів. Фото Павла ПАЛАМАРЧУКА.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати